Μπορεί ο κ. Ματθαιόπουλος τον Ιούλιο του 2018 να υπηρετούσε ως υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, ωστόσο αμέσως μετά, τον Αύγουστο, ορίστηκε επικεφαλής από το ΚΥΣΕΑ του Αλ. Τσίπρα, και μάλιστα στις αρχές του 2019 οι ΣΥΡΙΖΑ ΑΝ.ΕΛ. ανανέωσαν τη θητεία του.

Την ίδια περίοδο, όμως, όπως παρουσιάζουν σήμερα τα «Π», ο κ. Ματθαιόπουλος, ως επικεφαλής του συμβουλίου κρίσεων της Πυροσβεστικής, είχε αποστρατεύσει κορυφαίους αξιωματούχους, όπως τους Γ. Ράμφο (φωτ. κέντρο), Φιλ. Παντελεάκο, Ν. Παναγιωτόπουλο και Γ. Φωστιέρη, οι οποίοι είχαν άμεση συμμετοχή στη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Μετά την αποστρατεία τους, οι εν λόγω υποστράτηγοι προσέφυγαν εναντίον του κ. Ματθαιόπουλου με έγγραφες καταγγελίες τους στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, με αποτέλεσμα η Δικαιοσύνη να κοινοποιήσει τις αναφορές τους, παραμονές των ευρωεκλογών του 2019, στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας. Την πολιτική εποπτεία φυσικά είχε η κ. Γεροβασίλη. Συγκεκριμένα, στις αναφορές επισημαινόταν ότι ο κ. Ματθαιόπουλος αποστράτευσε ή προσπέρασε στην επετηρίδα αξιωματικούς που, όπως και ο ίδιος, είχαν εμπλακεί στην ποινική έρευνα για την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, είτε ως ύποπτοι είτε ως μάρτυρες, επομένως ο ίδιος είχε αντικρουόμενα συμφέροντα μαζί τους.

«Δεν έπρεπε να συμμετάσχει στο συμβούλιο επανακρίσεων, ούτε στο συμβούλιο κρίσεων, αλλά να απέχει από αυτά, μη μπορώντας εκ των πραγμάτων να είναι αντικειμενικός για τους εν λόγω αξιωματικούς», έλεγαν χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «ο αρχηγός της Πυροσβεστικής διέπραξε το ποινικό αδίκημα της αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης». Οπως προκύπτει από τα δελτία αξιολογήσεων, οι τακτικές κρίσεις των αξιωματικών της Πυροσβεστικής είχαν πραγματοποιηθεί την 31η Ιανουαρίου 2019 υπό την προεδρία του κ. Ματθαιόπουλου. Το συμβούλιο είχε αποστρατεύσει, μεταξύ άλλων, τον διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου, Γιάννη Φωστιέρη, τον προϊστά μενο του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, Φίλιππο Παντελεάκο, τον επιτελάρχη, Γιάννη Ράμφο, και τον επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Αθηνών, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Και οι τέσσερις, στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας της Εισαγγελίας για τις συνθήκες εξάπλωσης της πυρκαγιάς, είχαν κληθεί να καταθέσουν είτε ως ύποπτοι είτε ως μάρτυρες. Στην κατάθεσή του ο Γ. Ράμφος είχε διαψεύσει πλήρως τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι δεν υπήρχε σαφής εικόνα για τους νεκρούς το βράδυ της 23ης Ιουλίου, όταν έγινε η πρώτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής. Eλεγε συγκεκριμένα ότι είχε ενημερώσει τα κεντρικά για νεκρούς, ενώ στις 11 το βράδυ, μισή ώρα πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, είχε δώσει πλέον «και αριθμό για τους νεκρούς που έχει βρει».

Χαρακτηριστικό είναι το εξής απόσπασμα που δημοσιοποιήθηκε τότε: «...Προχωράει προς εμένα ένας άνθρωπος καμένος, ο οποίος κατέρρευσε μπροστά στο βενζινάδικο... Στα στενά είδα περίπου 78 νεκρούς. Ολα τα άτομα που είδα ήταν έξω από τα αυτοκίνητα, πλησίον οχημάτων, μεταξύ τους και παιδιά». Στις 11.15 μ.μ. ο κ. Ράμφος διαβίβασε το εξής: «...αναφέρω ότι έχει τελειώσει το φαινόμενο και απλά μαζεύουμε νεκρούς»...

Σχετικά, δε, με το εισαγγελικό πόρισμα, εκεί καταγράφεται ότι δεν υπήρξε από πλευράς Πυροσβεστικής κανένα σχέδιο διάσωσης ανθρώπων, οι οποίοι καλούσαν για απεγκλωβισμό και βοήθεια. «Διαπιστώθηκε πλήρης έλλειψη συνεννόησης, συνεργασίας, κοινής αντίληψης και ενημέρωσης μεταξύ των αξιωματικών του Συντονιστικού Κέντρου για την πυρκαγιά και για την εικόνα αυτής», τονίζουν.

Και καταλήγουν: «Οσες πληροφορίες, γεγονότα και ενέργειες σε διάφορα χρονικά σημεία γνωστοποιούνταν με διάφορους τρόπους στα υπηρεσιακά όργανα του ίδιου κέντρου δεν γνωστοποιούνταν στους λοιπούς, δηλαδή δεν υπήρχε ενιαία εικόνα και πληροφόρηση μεταξύ των τριών τηλεφωνητών, των εκφωνητών, του αξιωματικού επιχειρήσεων και των δύο αξιωματικών υπηρεσίας, καθώς και της διοίκησης».