«Στόχος του νέου πτωχευτικού κώδικα είναι η αποφυγή της πτώχευσης με τη ρύθμιση όλων των οφειλών» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Να 'χαμε να λέγαμε» και στον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης.

Ο κ. Κουρμούσης τόνισε πως «ακόμα και αν κάποιος πτωχεύσει θα έχει την κοινωνική προστασία, δεν θα γίνονται πλειστηριασμοί ενώ ένας φορέας θα αγοράζει τα σπίτια και θα επιτρέπει στους πολίτες να παραμένουν σε αυτά».

Ακόμη κάλεσε όσους έχουν κόκκινα δάνεια να κάνουν αίτηση για την κρατική επιδότηση και να προχωρήσουν σε ρύθμιση.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Φώτη Κουρμούση στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφορικά με το νέο πτωχευτικό κώδικα, ο κ. Κουρμούσης σημείωσε: «Αυτός ο νέος κώδικας δεν θα αφορά μόνο πτώχευση, βασικός του στόχος είναι η αποφυγή της πτώχευσης με τη ρύθμιση όλων των οφειλών και εναρμονίζει την ευρωπαϊκή οδηγία 1023 η οποία θα ισχύσει από το 2021 σε όλη την Ευρώπη. Αυτή η οδηγία ρητά αναφέρει ότι καθένας δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία να ρυθμίσει όλα του τα χρέη. Αν κάποιος έχει πλήρη οικονομική αδυναμία τότε επέρχεται η πτώχευση. Η πτώχευση σημαίνει δύο πράγματα την απώλεια όλων των περιουσιακών στοιχείων και ταυτόχρονα τη διαγραφή όλων των οφειλών. Το σχέδιο είναι στα στάδια της τελικής επεξεργασίας, θεωρούμε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα εισαχθεί και αυτό στη Βουλή. Είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε ότι ακόμα και σε αυτόν που θα πτωχεύσει το κράτος παρέχει την κοινωνική προστασία και ειδικά στα ευάλωτα νοικοκυριά, δεν θα αφήσει δηλαδή να γίνουν εξώσεις μέσω της σύστασης ενός φορέα ο οποίος θα παρεμβαίνει και θα αγοράζει αυτός τα σπίτια. Δεν θα αφήνει να γίνει πλειστηριασμός και να το πάρει κάποιος άλλος και να σε βγάλει από το σπίτι σου, θα αγοράζει τα σπίτια και θα επιτρέπει στους πολίτες να παραμένουν μέσα σε αυτά με την κρατική στήριξη».

Αναφορικά με το πρόγραμμα Γέφυρα, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους δήλωσε: «Έχουν ήδη γίνει αρκετές χιλιάδες αιτήσεις και έχουν οι οφειλέτες δύο μήνες μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να υποβάλλουν την αίτησή τους. Η αίτηση δεν χρειάζεται κανένα δικαιολογητικό, χρειάζεται μόνο να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να κάνουν τρεις κινήσεις και η διαδικασία τελειώνει μέσα σε 2 λεπτά».

Για το προηγούμενο πολύπλοκο σχήμα, ανέφερε: «Τελικά στο σχήμα αυτό εντάχθηκαν περίπου 6.200 άτομα ενδεχομένως αρκετοί από αυτούς να είχαν ήδη ακολουθήσει κάποιο άλλο εργαλείο διότι αυτό το σχήμα παρείχε μια λύση για τη ρύθμιση των δανείων πρώτης κατοικίας. Να θυμίσουμε ότι δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες είχαν ήδη ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη και περίμεναν την απόφαση του δικαστηρίου. Ως εκ τούτου οι οφειλέτες δεν επέλεγαν να παραιτηθούν από το δικαστήριο και να προσέλθουν την πλατφόρμα της πρώτης κατοικίας. Τώρα υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να ρυθμίσει το δάνειό του διμερώς με την τράπεζα και να πάρει αυτή την επιδότηση και στη συνέχεια να συνεχίσει το δικαστήριο για το νόμο Κατσέλη για τις υπόλοιπες οφειλές».

«Προτείνω όσοι έχουν κόκκινα δάνεια να κάνουν μια αίτηση, να κατοχυρώσουν το δικαίωμά τους για την κρατική επιδότηση, στη συνέχεια να πάνε στην τράπεζα ή στο διαχειριστή δανείων να κάνουν μια ρύθμιση και να εξυπηρετούν αυτή τη ρύθμιση εφόσον είναι εφικτό. Να θυμίσουμε ότι η κρατική επιδότηση ανέρχεται σε ποσοστό έως και 90% άρα ο πολίτης θα πρέπει να βάζει το 10%. Στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το ποσοστό ανέρχεται έως το 80% άρα αν κάποιος δεν έχει να βάλει αυτό το 20% της δόσης του δανείου ουσιαστικά έχει πτωχεύσει και θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο που θα ενεργοποιηθεί από τον Ιανουάριο του ‘21», σημείωσε ο κ. Κουρμούσης.