Να μαζέψει τη δήλωσή του ότι το Oruc Reis κάνει έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ μην κοροϊδευόμαστε, επιχειρεί με νεώτερη δήλωσή του ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος.


Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξανδρος Διακόπουλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί (Open) ερωτηθείς σχετικά, παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis κάνει έρευνες στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Αλέξανδρος Διακόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής, αναφορικά με τις πρωινές μου δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Καταρχάς, σημείωσα ότι δεν θα αναφερθώ στην τακτική κατάσταση και ότι αυτή δεν είναι η αρμοδιότητά μου. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η αναφορά μου αφορούσε "προσπάθεια" ερευνών, σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως, "πραγματοποίηση", με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX. Διευκρίνισα επίσης πως επιχείρησε να διεξάγει έρευνες και διέκοψε, εφόσον εξαρχής ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών. Η Ελλάδα έχει τη στρατηγική και διπλωματική πρωτοβουλία και διαμορφώνει τις εξελίξεις με τις κινήσεις της».

Εντονη δυσαρέσκεια στο Μαξίμου

Δυσαρέσκεια, υπάρχει στο μέγαρο Μαξίμου αλλά και στο υπουργείο Άμυνας για τις δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Διακόπουλου.

Προσωπικές απόψεις

Είναι «προσωπικές απόψεις» αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού και σύμφωνα με πληροφορίες σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, το πρωθυπουργικό γραφείο ζήτησε από τον κ. Διακόπουλο να προβεί σε διευκρινιστική δήλωση προκειμένου να αναιρεθεί η εντύπωση και το συμπέρασμα που έχει δημιουργηθεί από τις αρχικές δηλώσεις του συμβούλου του κ. Μητσοτάκη, ότι δηλαδή μέσω των ερευνών η Τουρκία έχει αμφισβητήσει εμπράκτως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.