Σαφές μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε η Γερμανίδα καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας τη θέση ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Αθήνα στη διαμάχη με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

«Πιστεύω ότι είναι καθήκον μας ως κράτη – μέλη της ΕΕ να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα των Ελλήνων», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τον διάλογο, κάτι που χαρακτήρισε στοιχειώδες.

Η Ανγκελα Μέρκελ σημείωσε ακόμη ότι η σχέση που έχει η Γερμανία με την Τουρκία είναι διαφορετική, ότι η ίδια συνομιλεί συχνά με τον Ταγίπ Ερντογάν και πως θα ενημερώσει σχετικά με το αποτέλεσμα των επικοινωνιών αυτών.

Οι δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου έρχονται την ώρα που συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. στη γερμανική πρωτεύουσα, με τον κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας να βρίσκεται στο επίκεντρο και μόλις δύο 24ωρα από το τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, τόσο στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και στον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε δύο φορές με τον Ελληνα πρωθυπουργό, για τα ελληνοτουρκικά.

Δεν θα μιλήσει σήμερα με Ερντογάν

Υπενθυμίζεται, ότι σήμερα αναμενόταν τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας Καγκελαρίου με τον Τούρκο Πρόεδρο σε μια προσπάθεια του Βερολίνου να μειωθεί η ένταση στην περιοχή μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι δεν μίλησε, ούτε πρόκειται να μιλήσει σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, αλλά υπάρχει τακτική επικοινωνία μεταξύ τους.

Τόνισε ότι έχει μιλήσει εντατικά με τον Εμανουέλ Μακρόν για τη στάση της Γαλλίας στην υπόθεση και υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ δυο χωρών – μελών του ΝΑΤΟ «και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να επιλυθεί».

«Υποστηρίζουμε την Ελλάδα και δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στις σχέσεις της με την Τουρκία» σημείωσε.

Δένδιας στο Άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ: Απόλυτη αναγκαιότητα οι κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία

Επίκληση στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των Ευρωπαίων ομολόγων του, για το ζήτημα της Τουρκίας.

Μιλώντας κατά τη δεύτερη ημέρα του άτυπου συμβουλίου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, χαρακτήρισε «απόλυτη αναγκαιότητα» προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στη Μεσόγειο τις επικείμενες ανακοινώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σχετικά με επιλογές για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.