«Όσοι μας αγνοούσαν τώρα έρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.  Στην Κύπρο, τη Μεσόγειο θέλουμε να συζητήσουμε, αλλά δεν θέλουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζητά μεν διάλογο, κάνοντας στροφή εν όψει κυρώσεων, ωστόσο δεν εγκαταλείπει το εχθρικό ύφος του.

«Θέλουμε διάλογο με δίκαιες προτάσεις, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα αποφύγουμε κανέναν αγώνα, και ο αγώνας μας ξεκίνησε εδώ και 2.000 χρόνια», είπε ο Ερντογάν μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο  και συνέχισε: «Όσοι υψώνουν ανάστημα απέναντί μας είναι σαν τα κούφια δέντρα και θα πέσουν με την πρώτη φουρτούνα, ετοιμάζουν το τέλος τους. Ο λαός μας ξέρει να πληρώνει τίμημα με κάθε κόστος».

 Anadolu: Την Τρίτη ο επόμενος γύρος τεχνικών συζητήσεων Ελλάδας – Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Την ίδια στιγμή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, ο πέμπτος γύρος τεχνικών συζητήσεων μεταξύ της τουρκικής και της ελληνικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ.

 «Είμαστε, φυσικά, υπέρ της ειρήνης, της σταθερότητας, των διαπραγματεύσεων και του διαλόγου. Τους υποστηρίζουμε, αλλά δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός [στην Ανατολική Μεσόγειο] », υποστήριξε ο Χούλουσι Ακάρ σε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν Τούρκοι διοικητές.

 Ο Ακάρ επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη και ικανή να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τόσο της Τουρκίας όσο και της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» στην Ανατολική Μεσόγειο.

 Οι τεχνικές συζητήσεις αποσκοπούν στη μείωση του κινδύνου ενός θερμού επεισοδίου εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια αρχική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ η τέταρτη πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου.