Με πρωτοβουλία του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, πραγματοποιήθηκε σήμερα περιοδεία σε Κομοτηνή και Καβαλα, μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για ενεργειακά θέματα, Φράνσις Φάνον.

Στην Κομοτηνή επισκέφτηκαν το εργοτάξιο του Interconnector Greece – Bulgaria (IGB), Αγωγού Φυσικού Αερίου που θα ενώνει Ελλάδα - Βουλγαρία και αφού ενημερώθηκαν από τα στελέχη της AVAX, που έχει αναλάβει την υλοποίηση του, παρακολούθησαν την τοποθέτηση ενός τμήματος του Αγωγού στο σκαμα του έργου.

Στελέχη της εταιρίας κατά την ενημέρωση των δύο υφυπουργων σημείωσαν ότι παρά τις καθυστερήσεις που επέβαλε η καραντίνα της πανδημίας το έργο για τη μεταφορά αερίου από την Κομοτηνή στη Στάρα Ζαγόρα, προχώρα με γρήγορους ρυθμούς και αρκετά κοντά στη βάση του αρχικού χρονοδιαγράμματος.

Στην συνέχεια οι δύο υφυπουργοί επέστρεψαν στην Καβάλα όπου επισκέφτηκαν της εγκαταστάσεις της ENERGEAN όπου και ενηρωθηκαν για τα σχέδια της εταιρίας να κατασκευάσει υπόγεια αποθήκη φυσικού Αερίου στη περιοχη.

Η εταιρία που κατέχει τις άδειες εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του Πρίνου και της Νότιας Καβάλας, υπέβαλε πρόταση μετατροπής του σχεδόν εξαντλημένου κοιτάσματος σε υπόγεια αποθήκη φυσικού Αερίου και εντάχθηκε στα ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος (Project of Common Interest) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πλέον συμμετέχει στον εν εξέλιξη σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη εκδήλωση ενδιαφέροντος, ο οποίος εκπνέει στις 19 Οκτωβρίου 2020. Η φυσική αυτή αποθήκη θα ήταν δυνατό να αποθηκεύει έως 1 δισεκ. κυβικά μέτρα Αερίου.