Με την κατηγορία για διευθυνση εγκληματικής οργάνωσης καταδικάστηκαν ο γενικός γραμματέας και οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος και Χρήστος Παππάς από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σύμφωνα με την απόφαση που ανακοινώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι.

Η ιστορική απόφαση του δικαστηρίου καταδίκασε και τα 17 πολιτικά στελέχη της κρίθηκαν ένοχοι για εγκληματική οργάνωση, ενώ οι 7 για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Συγκεκριμένα ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Χρήστος Παπάς. Παράλληλα ακόμοι 11 πρωην βουλευτές της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, μεταξύ των οποίων η Ελένη Ζαρούλια και ο Δημήτρης Κουκούτσης.

Λίγα λεπτά νωρίτερα ένοχους έκρινε το δικαστήρίο τους 16 από τους 18 κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής μετά από 5,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας και επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Φύσσα.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο έκρινε ένοχους όλους τους κατηγορουμένους για τη δολοφονία Φύσσα με πρώτο τον Γιώργο Ρουπακιά πλην των κατηγορουμένων Σαντοριναίο και Τσακανίκα, λόγω αμφιβολιών. Το δικαστήριο κρίνει επίσης ένοχους όλους όσοι κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των Αιγύπτιων ψαράδων.

Αναλυτικότερα ένοχοι είναι οι:
  • Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης
  • Γεώργιος Δήμου
  • Ελπιδοφόρος Καλαρίτης
  • Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός
  • Κωνσταντίνος Κορκοβίλης
  • Αναστάσιος Μιχάλαρος
  • Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης
  • Γεώργιος Σκάλκος
  • Γέωργιος Σταμπέλος
  • Λέων Τσαλίκης
  • Αθανάσιος Τσόρβας
  • Νικόλαος Τσόρβας και
  • Αριστοτέλης Χρυσαφίτης

Live όλες οι εξελίξεις από το Εφετείο και τη δίκη της Χρυσής Αυγής



12:30 - Δήλωση υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για την απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών σχετικά με τη Χρυσή Αυγή: «
Με τη σημερινή απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών επέρχεται η Νέμεση στην Ύβρη που συνιστά για το Κράτος Δικαίου η Χρυσή Αυγή. Όπως ανέφερα στη συνοδευτική επιστολή μου, στις 19/9/2013, ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, προς την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, κατά τη διαβίβαση των 32 δικογραφιών με αξιόποινες πράξεις μελών - υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, από την οποία ξεκίνησε η δικαστική διερεύνηση που οδήγησε στη σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης, «η δραστηριότητα αυτή εκτρέπεται των ορίων μεμονωμένων περιστατικών, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, υπονομεύει την αυθεντία του Κράτους Δικαίου, προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας». Η Χρυσή Αυγή, η οποία επιχείρησε να δοκιμάσει τις αντοχές της Δημοκρατίας μας, εισπράττει σήμερα την απάντηση από το Κράτος Δικαίου.»

12:30 - Περίπου 20.000 ο κόσμος που συγκεντρώθηκε έξω από το Εφετείο, σύμφωνα με την αστυνομία.

12:25 -
Αναλυτικά οι ποινές για εγκληματική οργάνωση που καταδικάστηκαν ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής– Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί

12:21 Δήλωση Φώφης Γεννηματά μετά την απόφαση του δικαστηρίου: «Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή, σύμφωνα και με την ιστορική απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Δικαίωση για τα θύματα και την Δημοκρατία. Η Ελλάδα στέλνει ξανά ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο: Ο φασισμός δεν χωρά στη ζωή μας. Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Μόνο μαζί τελειώνουμε τους Νεοναζί.»

12:20 - Προπηλάκισαν και πέταξαν νερό στον Αλέξη Τσίπρα έξω από το Εφετείο

12:13 - Μάγδα Φύσσα: «Ο Παύλος τα κατάφερε... Γιε μου» - «Δικαιώθηκα, έχασα ένα παιδί, αλλά έχω κερδίσει όλα τα παιδιά του κόσμου» είπε μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου

12:05 - Όπλα Χρυσής Αυγής:
Μιχαλολιάκος, Λαγός ένοχοι για απλή οπλοκατοχή- Ένοχοι και οι Μίχος, Μπούκουρας για το ένα λειόκανο -
Ένοχος για το ένα όπλο ο Ηλίας Κασιδιάρης - Ένοχος για οπλοκατοχή -όχι διακεκριμένη- o Γιώργος Γερμενής

12:02 - Επεισόδια στα δικαστήρια - Μολότοφ και χημικά έξω από το Εφετείο

12:00 - Βγήκε πανηγυρίζοντας με υψωμένες τις γροθιές από το Εφετείο η Μάγδα Φύσσα

11:52 - Καταδικάστηκε η Χρυσή Αυγή: Ένοχοι για εγκληματική οργάνωση Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Παναγιώταρος και Λαγός

11:47 - Ποια είναι η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη

11:36 - Ένοχος ο Γιώργος Ρουπακιάς και ακόμη 15 άτομα για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα αλλά και την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των Αιγύπτιων ψαράδων.

11:24 - Μέσα στην αίθουσα έχουν εισέλθει οι συγγενείς των θυμάτων, καθώς και πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και το σύνολο σχεδόν των συνηγόρων υπεράσπισης. Εντύπωση κάνει το γεγονός ότι από την αίθουσα λείπει σχεδόν το σύνολο των κατηγορουμένων.




11:16 - Δίκη Χρυσής Αυγής: Μολότοφ, πετροπόλεμος και χημικά έξω από το Εφετείο - ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

11:14  Ένταση μεταξύ των διαδηλωτών στη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο

10:55 -
Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου, βρίσκονται εντός της δικαστικής αιθουσας.
120999150_654421555444088_5072027853253431051_n

10:54
«Για ενάμιση χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έψαχνε να βρει χώρο για την διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής και σήμερα είναι έξω από το δικαστήριο» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

10: 50 -
Έφτασε έξω από το Εφετείο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ο οποίος δήλωσε: «Ο λαός δίνει την ετυμηγορία του. Δεν είναι αθώοι. Το γνωρίζουμε πολύ καλά, για τη δράση τους, για τις δολοφονίες, τις βιαιοπραγίες, για τη δηλητηρίαση της ελληνικής κοινωνίας με μίσος και διχασμό. Ελπίζουμε και η Δικαιοσύνη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δώσει και αυτή την ετυμηγορία που πρέπει. Στη συνείδηση του ελληνικού λαού όμως είναι εγκληματική οργάνωση και θα πάει εκεί που πρέπει, δηλαδή στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας, έτσι όπως αρμόζουν οι αγώνες αυτού του λαού, η ιστορία αυτού του τόπου».

10:42 - Όλες οι πολιτικές δυνάμεις έξω από το Εφετείο για τη δίκη Χρυσής Αυγής - Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ

10:30 - Μια έντονη συναισθηματική σκηνή βίωσαν όσοι βρίσκονται στη δικαστική αίθουσα. Η Μάγδα και Ειρήνη Φύσσα αγκαλιάστηκαν με τα ανίψια της, δίπλα τους και ο Παναγιώτης Φύσσας ενώ μία κοπέλα της προσέφερε κόκκινα τριαντάφυλλα.

10:16 - Χιλιάδες κόσμου έξω από το Εφετείο. Με μηνύματα όπως «Ο φόβος δεν θα νικήσει», «Μόνο δικαίωση», «Ποτέ ξανά φασισμός» και «οι Ναζί στη Φυλακή» γέμισε ο δρόμος έξω από το Εφετείο, αλλά και η λεωφόρος Αλεξάνδρας, καθώς χιλιάδες κόσμου έχουν συγκεντρωθεί για την Δίκη της Χρυσής Αυγής.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ


10:00 - Παρούσα έξω από το Εφετείο είναι και η Νέα Δημοκρατία, με εκπροσώπους της ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής Γιώργος Στεργίου, ο εκπρόσωπος Τύπου Τάσος Γαϊτάνης, ο γενικός διευθυντής του κόμματος Γιάννης Μπρατάκος και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης.
Το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» τόνισε πως «όλος ο πολιτικός κόσμος είναι ενωμένος στην καταδίκη φασιστικών και νεοναζιστικών μορφωμάτων όπως αυτό της Χρυσής Αυγής».

9:58 - «Πρωτοφανής η διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής, ευεργέτησε τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Secret» με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας. Μάλιστα ο γνωστός δικηγόρος έκανε λόγο για υπερβολικές εισαγγελικές διώξεις, ενώ παράλληλα ανέφερε πως «οι διώξεις -όπως της εγκληματικής οργάνωσης- χαρακτηρίστηκαν από τους εισαγγελείς» ενώ δήλωσε πως «οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους δικαστές».

9:55 - Με ένα πανό που γράφει «μόνη δικαίωση οι ναζί στη φυλακή» και με τη φωτογραφία του δολοφονημένου, από τον Γιώργο Ρουπακιά της Χρυσής Αυγής, Παύλου Φύσσα έφτασε έξω από το Εφετείο η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.

9:30 - Η περιοχή έξω από το Εφετείο άρχισε να γεμίζει ασφυκτικά από κόσμο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα κομμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και αντιφασιστικών οργανώσεων.

09:00 - Φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν πορεία στην Αλεξάνδρας με σύνθημα «Λευτεριά στο λαό, θάνατος στον φασισμό». Έξω από το Εφετείο ακούγονται επίσης από μεγάφωνα συνθήματα, τραγούδια του Παύλου Φύσσα, και το Bella Ciao.

8:55 - Λίγο πριν από τις 9 το πρωί, με κεντρικό σύνθημα «Δεν είναι αθώοι, οι ναζί στη φυλακή», άρχισαν να συγκεντρώνονται μπροστά από το Εφετείο Αθηνών πλήθος κόσμου, πολιτικά κόμματα, σωματεία, συνδικαλιστικές ομοσπονδίες, συνδικάτα, αντιφασιστικές πρωτοβουλίες οργανώσεις της Αριστεράς, φοιτητές, μαθητές, καθώς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

8:50 - Διεκόπη η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας - «Αστακός» όλη η Αθήνα - Πάνω από 2.000 αστυνομικοί

08:30 - Έφτασε στο δικαστήριο η μητέρα του αδικοχαμενου Πάυλου Φύσσα, Μάγδα, χωρίς να κάνει καμία δήλωση.



Από τα ξημερώματα χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν γύρω από το Εφετείο κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα «δεν είναι αθώοι»,

Τον γύρο του κόσμου η δίκη της Χρυσής Αυγής

Φυσικά η σημερινή μέρα με την ιστορική απόφαση για τη δράση της Χρυσής Αυγής. έχει συγκεντρώσει την προσοχή των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών πρακτορείων.  Αναλυτικότερα, η δίκη της Χρυσής Αυγής βρίσκεται στα «ψηλά» πολλών μέσων ενημέρωσης του εξωτερικού, ενώ το πρακτορείο Reuters θα έχει ζωντανή κάλυψη της διαδικασίας από τις 09:00 το πρωί. Στο BBC, ο τίτλος του άρθρου είναι: «Ελλάδα – Χρυσή Αυγή: Το ναζιστικό κόμμα αντιμετωπίζει κατηγορίες εγκληματικής οργάνωσης» και γίνεται αναφορά στα 68 πρόσωπα που κατηγορούνται. Ο Guardian σχολιάζει πως «η Ελλάδα εναποθέτει τις ελπίδες της στη Δικαιοσύνη για να θεραπευτούν τα τραύματα που έχει προκαλέσει η Χρυσή Αυγή».

Οι κατηγορούμενοι, οι υποθέσεις και οι κατηγορίες

Δολοφονία Παύλου Φύσσα (ξημερώματα 18ης Σεπτεμβρίου 2013 Κερατσίνι από μέλη Τοπικής Νίκαιας)
Κατηγορούμενοι: 18
Γιώργος Ρουπακιάς: ανθρωποκτονία από πρόθεση
Ιωάννης Καζαντζόγλου: άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία

Απλή συνέργεια στη δολοφονία οι :
  • Ιωάννης Άγγος
  • Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης
  • Γεώργιος Δήμου
  • Ελπιδοφόρος Καλαρίτης
  • Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός
  • Κωνσταντίνος Κορκοβίλης
  • Αναστάσιος Μιχάλαρος
  • Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης
  • Σταύρος Σαντοριναίος
  • Γεώργιος Σκάλκος
  • Γέωργιος Σταμπέλος
  • Γεώργιος -Χρήστος Τσακανίκας
  • Λέων Τσαλίκης
  • Αθανάσιος Τσόρβας
  • Νικόλαος Τσόρβας και
  • Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.
Επίθεση σε βάρος τριών Αιγύπτιων ψαράδων (Ικόνιο Περάματος 12 Ιουνίου 2012 από μέλη της Τοπικής Περάματος )
Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας: 5
  • Αναστάσιος Πανταζής πυρηνάρχης Περάματος
  • Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
  • Δημήτριος Αγριογιάννης
  • Θωμάς Μαριάς και
  • Μάρκος Ευγενικός.
  • Επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ (12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα από μέλη τοπικής Περάματος σε βάρος αφισοκολλητών έξω από Ζώνη)
  • Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας : 4
  • Αναστάσιος Πανταζής
  • Χρήστος- Αντώνιος Χατζηδάκης
  • Κυριάκος Αντωνακόπουλος και
  • Ιωάννης Καστρινός.
Οι 24 από τους 26 κατηγορούμενους για τις τρεις επιθέσεις βαρύνονται επιπλέον και με το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Οι άλλοι 2 - οι πυρηνάρχες Πατέλης και Πανταζής - βαρύνονται με αυτό της διεύθυνσης μαζί με τους 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής (ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα που προέκυψε μετά τις εκλογές Ιουνίου 2012)

Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
Κατηγορούμενοι συνολικά 20 (18 βουλευτές και 2 πυρηνάρχες)
* Επιπλέον κατηγορίες για κακουργηματικού ή πλημμεληματικού βαθμού οπλοκατοχή αντιμετωπίζουν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Νίκος Μίχος (όπλα και πυρομαχικά) Στάθης Μπούκουρας και Χρήστος Παππάς ο οποίος βαρύνεται επίσης και με υπεξαίρεση μνημείου (πλημμέλημα)

Ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική
Κατηγορούμενοι συνολικά 45 (οι 24 από τις τρεις πρώτες υποθέσεις) και οι ακόλουθοι 21:
  • Διονύσης Αγιοβλασίτης
  • Γεώργιος Αποστολόπουλος
  • Νικόλαος Αποστόλου
  • Χρήστος Γαλανάκης
  • Σαββας Γαροφαλάκης
  • Αριστόδημος Δασκαλάκης
  • Γεώργιος Καλπιτζής
  • Διονύσιος Λιακόπουλος
  • Εμμανουήλ Μαυρικάκης
  • Θωμάς Μπαρέκας
  • Νικολέτα Μπενέκη
  • Νικόλαος Παπαβασιλείου
  • Γιώργος Περρής
  • Γιώργος Πετράκης
  • Βενετία Πόπορη (αστυνομικός)
  • Βασίλειος Σιατούνης
  • Θεώνη Σκαρπέλη
  • Θέμις Σκορδέλη
  • Χρήστος Στεργιόπουλος
  • Αθανάσιος Στράτος
  • Εμμανουήλ Ψυλλάκης.
Το σύνολο των κατηγορουμένων που είναι αντιμέτωποι με εγκληματική οργάνωση, είτε ως ηγεσία είτε ως μέλη, είναι 65.

Άλλοι 3 δικάζονται για πλημμελήματα. Πρόκειται για τους:
  • Μαργαρίτα Μικελάτου (σύζυγος Ρουπακιά) για ψευδή κατάθεση
  • Θεόδωρο Στέφα για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών και
  • Αναστάσιο Χιλιό για παράνομη κατοχή όπλων και κατοχή ναρκωτικών
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από το Εφετείο Αθηνών

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εφετείο είναι σε ισχύ, σύμφωνα με την Αστυνομία, από τις 6:00, λόγω των συγκεντρώσεων που έχουν εξαγγελθεί.

Ειδικότερα, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία και η στάση-στάθμευση οχημάτων στα εξής σημεία:

  • Λουκάρεως, στο τμήμα της, μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
  • Δέγλερη, στο τμήμα της, μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
  • Κάλβου, στο τμήμα της, μεταξύ των οδών Δέγλερη και Λουκάρεως.
  • Τριχωνίδος και Κούζη, σε όλο το μήκος τους.
  • Δ. Τσέλιου, στο τμήμα της, μεταξύ των οδών Κεδρηνού και Κάλβου.
  • Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της (σταδιακά από τις 07:45).
Οι οδηγοί για την εξυπηρέτησή τους, αλλά και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, μπορούν να ακολουθούν τις ακόλουθες εναλλακτικές διαδρομές:

Λ. Αλεξάνδρας:
  • Ρεύμα προς Κηφισίας (άνοδος): Μέσω της οδού Πατησίων.
  • Ρεύμα προς Πατησίων (κάθοδος): Μέσω της Β. Σοφίας.
Λουκάρεως, Δέγλερη, Κάλβου, Τριχωνίδος, Κούζη, Δ. Τσέλιου:
  • Μέσω παράλληλων οδών, και σύμφωνα με την κατεύθυνση κυκλοφορίας τους.Προς και από νοσοκομειακά ιδρύματα «ΕΛΠΙΣ» και «Άγιος Σάββας» (για ασθενείς και εργαζόμενους):
  • Μέσω της διαδρομής: Πανόρμου-δεξιά Κεδρηνού-αριστερά Δημητσάνας (αντίθετα-διευκόλυνση από ρυθμιστή τροχονόμο)
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία-τρόλεϊ).

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή.

Περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί στα μέτρα για τη σημερινή απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Συναγερμός έχει σημάνει στην αστυνομία ενόψει της σημερινής απόφασης του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της ΕΛΑΣ, περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί θα συμμετέχουν στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στην ευρύτερη περιοχή του Εφετείου Αθηνών, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.

Σημειώνεται, ότι πάνω από την περιοχή θα πετούν συνεχώς ελικόπτερο καθώς και drone της ΕΛΑΣ, τα οποία θα δίνουν την εικόνα της κατάστασης που θα επικρατεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, αστυνομικοί θα βρίσκονται σε ταράτσες παρακείμενων κτιρίων και θα παρατηρούν ό,τι συμβαίνει στον ευρύτερο χώρο.

Επίσης, θα αποκλειστεί μεγάλο τμήμα της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ενώ πρόκειται να απαγορευτεί η στάση και στάθμευση οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή του Εφετείου.
Ποια είναι η Αρεοπαγίτης που προεδρεύει στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη στις 11 το πρωί πρόκειται να ξεκινήσει την ανάγνωση της απόφασης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου που θα έχει πλέον περιορισμένες θέσεις -περίπου 300 από τις 850 που διαθέτει- για παρευρισκόμενους -δικηγόρους , κατηγορούμενους, δημοσιογράφους, κοινό-λόγω των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού.

Η κ. Λεπενιώτη , που πλέον έχει προαχθεί σε αρεοπαγίτη , εισήλθε στο δικαστικό Σώμα το 1984 σε ηλικία 26 ετών. Είναι άριστη νομικός με μεταπτυχιακό τίτλο στο αστικό και εργατικό δίκαιο. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Κατά τη διάρκεια της δίκης προήχθη από εφέτη σε πρόεδρο εφετών και πριν λίγο καιρό σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Η κ. Λεπενιώτη πέτυχε απόλυτα να διευθύνει με πλήρη ισορροπία μία δίκη δύσκολη όπως αυτή της Χρυσής Αυγής που δεκάδες φορές υπήρξαν εντάσεις και τεράστια φόρτιση.

Στο παρελθόν έχει χειριστεί πολλές ιδιαίτερες δίκες, όπως το αποκαλούμενο «συνδικάτο του εγκλήματος», δίκες εκβιαστών, τη δίκη για εξοπλιστικά με βασικό κατηγορούμενο πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου κ.α .

Πριν από 32 χρόνια η κ. Λεπενιώτη ήταν η ανακρίτρια που είχε χειριστεί την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του Δημήτρη Κουσουρή από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής το τότε στέλεχος της Αντώνη Ανδρουτσόπουλο ή «Περίανδρο».

Τα λόγια της μητέρας του Παύλου Φύσσα που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ

Από εκείνο το βράδυ του Σεπτεμβρίου που έπεσε νεκρός ο Παύλος Φύσσας η μητέραα του, Μάγδα, δεν σταμάτησε να μιλά ανοιχτά και δεν φοβήθηκε ποτέ. Από τότε ως σήμερα, αυτά είναι μερικά από τα λόγια της που δεν θα ξεχάσουμε.

«Στην αρχή το μόνο που σκεφτόμουν ήταν πώς θα μπορέσω να σκεφτώ ότι δεν θα ξαναδώ τον Παύλο. Περνώντας ο καιρός ήρθε και το μίσος και υπάρχει ακόμα. Μίσος, πόνος, θυμός, θλίψη, μοναξιά, όλα. Η καλύτερη ποινή είναι να ξαναγυρίσουν οι χρυσαυγίτες στις τρύπες τους. Τότε μόνο θα έχουμε κάνει κάτι».
από την εκπομπή «Focus» της ΕΡΤ

«Δεν φοβήθηκα ποτέ όλα τα αυτά τα χρόνια. Και δεν με ενδιαφέρει αν έρθουν να με σκοτώσουν. Αντιθέτως, θα ηρεμήσω κιόλας. Έτσι κι αλλιώς, το σπίτι μάς το έκλεισαν οριστικά. Και χωρίς να τους ενοχλήσουμε ποτέ. Ήρθαν και αφαίρεσαν τη ζωή ενός παλικαριού έτσι απλά, χωρίς κανέναν λόγο. Ο Παύλος δολοφονήθηκε μπροστά στα μάτια όλων, της αστυνομίας, των περαστικών και των κατοίκων της περιοχής. Όλοι παρακολουθούσαν. Ειδικά η αστυνομία, αν ήθελε, θα προλάβαινε. Ο Παύλος έδωσε τη ζωή του για να σκοτώσει τον φόβο του. Αυτό είναι το δίδαγμα για τις επόμενες γενιές»
από συνέντευξη της στη LIFO

«Δεν μας ρώτησαν όμως. Ποιος θα έδινε το παιδί του; Και για ποια κοινωνία, για ποιον κόσμο; Τυχαία βγήκε η Χρυσή Αυγή στην επιφάνεια; Ποτέ στη ζωή μου δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι θα έχανα έτσι τον Παύλο. Πίστευα ότι αυτό έχει τελειώσει. Πίστευα ότι ο φασισμός είχε τελειώσει με τον πατέρα μου. Ποιος θα του έλεγε ότι το 2013 θα έχανε το εγγόνι του από τους φασίστες που πολέμησε εκείνος σαν φαντάρος»
απο δηλώσεις της στο Έθνος

«Η ατιμωρησία αυτού του εγκλήματος έχει γεμίσει την Γη με αίμα. Δεν ξέρω τι φέρνει το μέλλον, αν οι φασίστες θα επιστρέψουν. Το ότι δεν είναι στη Βουλή η Χρυσή Αυγή είναι θετικό. Ρατσιστές και φασίστες πάντα θα υπάρχουν. Η δίκη του Παύλου τους πέταξε έξω από τη Βουλή. Ο θάνατός του τους έκανε πέρα. Περιμένω όμως ο Λαγός και ο Κασιδιάρης να καταδικαστούν. Περιμένουμε όλοι πάνω από έξι χρόνια. Οι δικηγόροι μας έχουν κάνει τα πάντα. Και μόνο για αυτούς πρέπει αυτοί οι δύο να καταδικαστούν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το αίμα του Παύλου εμπόδισε να χυθεί κι άλλο αίμα, αίμα αθώων».
από την ραδιοφωνική εκπομπή «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια»

«Νιώθω σαν να έχω φορτωθεί στους ώμους μου τον φασισμό της χώρας κι εγώ να πρέπει να τον σηκώνω, αλλά δεν θεωρώ τον εαυτό μου σύμβολο, είμαι μια μάνα που έχασε το παιδί της».
από την εκπομπή «Focus» της ΕΡΤ