O υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ανέφερε μεταξύ άλλων στη Βουλή πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί τη μηδενική μόνιμη παραμονή μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου αλλά και την ακριτική Ελλάδα.


Ο κ. Μηταράκης, μιλώντας στην επιτροπή μετανάστευσης και ασύλου ανέλυσε το οργανόγραμμα του χαρτοφυλακίου του για τη δημιουργία τριών νέων κλειστών κέντρων εντός του 2021 σε Σάμο, Κω και Λέρο συνολικού προϋπολογισμού 132.680.000 ευρώ. Συγκεκριμένα για τη Σάμο, ο υπουργός σημείωσε πως η δομή θα αναπτυχθεί στη θέση «Ζερβού» σε έκταση περίπου 200 στρεμμάτων με συνολική δυναμικότητα 3.000 θέσεων. Στη Κω, η δομή θα αναπτυχθεί στην περιοχή «Μεσοβούνι», σε έκταση περίπου 67 στρεμμάτων και συνολική δυναμικότητα 3.290 θέσεων, ενώ στη Λέρο η δομή θα αναπτυχθεί στη θέση «Όρμος Λακκί», σε έκταση περίπου 63 στρεμμάτων, συνολικής δυναμικότητας 1.860 θέσεων.


Στόχος μας να αδειάσουν οι δομές έως το 2021 

«Αναφέρομαι σε χωρητικότητα. Αλλά στόχος μας δεν είναι να έχουμε τόσους αιτούντες άσυλο στα νησιά», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «στόχος μας είναι το 2021 οι νέες δομές να είναι σχεδόν άδειες, χάρη και στην ενισχυμένη φύλαξη των συνόρων και την αποσυμφόρηση των νησιών».


Αναφερόμενος στους εσωτερικούς χώρους των ΚΥΤ, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως θα περιλαμβάνουν:


  • χώρο διαμονής μονογονεϊκών οικογενειών, χώρο ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (φωτισμός, κλιματισμός, υδροδότηση, πυρόσβεση, αποχέτευση, όμβρια),
  • χώρο για μελλοντική εκμετάλλευση, όπου προσωρινά μπορούν να τοποθετηθούν σκηνές έως την ολοκλήρωση της κατασκευής της Δομής ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος καραντίνας για την αντιμετώπιση υγειονομικών αναγκών,
  • χώρο υπηρεσιών διοίκησης ασυνοδεύτων ανηλίκων
  • χώρο κοινόχρηστων δραστηριοτήτων και χώρο αθλοπαιδιών,
  • χώρο φιλοξενίας αιτούντων άσυλο,
  • χώρο parking,
  • χώρο υπηρεσιών Διοίκησης Φιλοξενίας.

«Οι δομές θα περιβάλλονται εξωτερικά από διπλή περίφραξη»


«Οι δομές θα περιβάλλονται εξωτερικά από διπλή περίφραξη. Οι χώροι διαμονής θα διαθέτουν φέροντα οργανισμό από δομικό χάλυβα και πλευρικά τοιχώματα από ενιαία μορφή θερμομονωτικών πάνελ π̟ολυουρεθάνης», είπε.


Ο κ. Μηταράκης επιτέθηκε ακόμα στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως δεν πιστεύει στην πολιτική περιορισμού των ροών. «Εσείς δεν θέλατε να έχετε τέτοιες ροές. Βουλευτής σας απείλησε το λιμενικό με ποινικές ευθύνες επειδή φυλάει τα σύνορα. Δεν πιστεύετε στην προστασία της χώρας από ανεξέλεγκτες ροές στα νησιά. Το καλοκαίρι του 2019 είχαμε αυξημένες αφίξεις καθώς προετοίμαζε η Τουρκία την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Το αντιστρέψαμε όμως και αυτή είναι η προσφορά της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό», τόνισε.

Αντιπαράθεση Μουζάλα - Μηταράκη 

Ωστόσο η εν λόγω αναφορά προκάλεσε την αντίδραση του Γ. Μουζάλα ο οποίος αποκάλεσε τον υπουργό «ψεύτη» και σημείωσε: «είμαστε ευγνώμονες στο λιμενικό! Έχω πάρει πάνω από 700 ειδοποιήσεις για τα παιδιά, τη γυναίκα μου και το σπίτι μου! Να σταματήσουμε τα πράγματα αυτά εδώ».

Από την πλευρά τους πάντως τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν στην πλειοψηφία τους (εκτός της Ελ. Λύσης) στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης.