Επιμένουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η επέκταση των 12 μιλίων στα νησιά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Κρήτη είναι η μόνη απάντηση στην προκλητική στάση του Ταγιπ Ερντογαν ενώ παράλληλα ζητούν να πιεστεί η Ε.Ε. στην Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να υπάρξει μηχανισμός κυρώσεων έναντι των γειτόνων μας.

Απαντώντας μάλιστα στις αιτιάσεις κάποιων ότι μια τέτοια κίνησης ενδέχεται να φέρει πολύ κοντά σε ένα ενδεχόμενο πολεμικό επεισόδιο τις δυο χώρες τα στελέχη της Κουμουνδούρου έλεγαν ότι : « Η κάθε χώρα έχει δικαίωμα άσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζει ότι οι εξελίξεις επιβάλουν την επέκταση των χωρικών υδάτων αρχικά νότια και ανατολικά της Κρήτης, με την προοπτική επέκτασης και νότια των νησιών της Ανατ. Μεσογείου ανάλογα με τις περαιτέρω εξελίξεις. Η θέση για επέκταση νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια εξάλλου είχε αναδειχθεί πολλές φορές από τον Αλέξη Τσίπρα».

Την Δευτέρα το βράδυ έγινε μάλιστα σύσκεψη στην Κουμουνδούρου υπό την προεδρεία του Αλέξη Τσίπρα όπου εκεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση αποφάσισε ότι η επέκταση των 12 μιλίων είναι απαραίτητη κίνηση ώστε ο Τούρκος πρόεδρος να πάρει το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν παίζει με τα κυριαρχικά της δικαιώματα .



Ακόμα καταδίκασαν απερίφραστα την παράνομη τουρκική navtex για έρευνες σε απόσταση 6,5 νμ από το Καστελόριζο (δηλαδή και εντός περιοχής δυνητικής κυριαρχίας της Ελλάδας), η οποία υπονομεύει σαφώς την επανεκκίνηση της προοπτικής των διερευνητικών και – μαζί-μαζί με το παράνομο άνοιγμα της παραλίας Βαρωσίων - την επανεκκίνηση συνομιλιών κυπριακού και επισημαίνουν : «. Η στάση και οι αντιφάσεις της κυβέρνησης στη συνεχιζόμενη επί εβδομάδες αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία δεν αποθάρρυνε αλλά τροφοδότησε την τουρκική επιθετικότητα, αλλάζοντας συνεχώς τις κόκκινες γραμμές. «

.

Σε ότι αφορά τις κυρώσεις τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι «η Κυβέρνηση οφείλει να απαιτήσει μηχανισμό με λίστα κλιμακούμενων κυρώσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης. Αν δεν το κάνει καταρρίπτεται το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας τόσο της ίδιας όσο και της ΕΕ, έναντι της Τουρκίας.

Οι ίδιοι άνθρωποι πρόσθεταν ακόμα ότι δεν αρκούν οι απλές δηλώσεις ηθικής συμπαράστασης για τις οποίες διαρκώς πανηγυρίζει η κυβέρνηση. Ακόμη κ η πολυδιαφημισμένη επίσκεψη Πομπέο δεν κατέληξε σε καμία ουσιαστική δήλωση που θα έθετε όρια στην Τουρκία.

Η Ελλάδα δεν έχει αξιοποιήσει την προοπτική επέκτασης των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης. Οφείλει να την αναδείξει και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης.»