«Η κοινωνία έχει κουραστεί καθώς συνεχίζεται η πανδημία» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις.

Σε ότι αφορά το άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «δεν υπάρχουν ημερομηνίες και όλα θα εξαρτηθούν από την επιτροπή των λοιμοξιολόγων».

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι «εάν δεν ελεγχθεί η πανδημία δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία».

Ακόμη ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μαζικά λουκέτα στην Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων».

Παράλληλα ο υπουργός τόνισε πως «είναι μεγάλη ζημιά για την εστίαση να μην ανοίξει τα Χριστούγεννα».

«Η κυβέρνηση έχει πάρει απόφαση να σώσει όσες περισσότερες ζωές μπορεί και να βοηθήσει οικονομικά όσους περισσότερους μπορεί», επισήμανε ο ίδιος.

Ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «παρέδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λιγότερες γιατρούς από όσους παρέλαβε».

Τέλος σημείωσε πως διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη. 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων,
ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Μια συμφορά είναι αυτή που περνάμε δεν περιμένουμε ο κόσμος να μας αποθεώνει κιόλας. Η κοινωνία όσο συνεχίζεται το φαινόμενο κουράζεται, δεν είναι η ψυχολογία όλων μας ίδια με του Μαρτίου τώρα κάποια στιγμή και τα νεύρα των ανθρώπων σπάνε. Λογικό είναι ο κόσμος όταν σπάνε τα νεύρα του να κατηγορεί αυτόν που κυβερνάει, δεν το βρίσκω παράλογο».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η κυβέρνηση έπραξε τα πάντα σωστά, ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε: «Μετά Χριστόν προφήτες υπάρχουνε πολλοί αλλά για τη εκκλησίας μας οι μετά Χριστόν προφήτες είναι και λίγο απατεώνες ή δεν υπάρχουν. Ας αφήσουμε την κουβέντα αν τα κάναμε όλα καλά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει τις χώρες, εξακολουθεί να μας έχει σε μια εξαιρετικά καλή θέση».

Για το άνοιγμα της αγοράς, ανέφερε: «Δεν υπάρχουν ημερομηνίες και κανένας υπουργός δεν είπε καμία ημερομηνία. Εγώ ως αρμόδιος υπουργός για το εμπόριο έχω πει 150 φορές το ίδιο πράγμα, «δεν λεω ημερομηνία περιμένω να μας πει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων». Δεν κάνω πρόβλεψη, αυτή τη στιγμή πρέπει να είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι στο μείζον που είναι ο έλεγχος της πανδημίας. Αν δεν ελεγχθεί η πανδημία δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία. Όταν ελεγχθεί η πανδημία και μας πουν οι γιατροί «τώρα μπορούμε να ανοίξουμε με μια σχετική ασφάλεια και με αυτούς τους κανόνες», εμείς ως υπουργείο Ανάπτυξης είμαστε έτοιμοι να πατήσουμε το κουμπί αμέσως».

«Σε επίπεδο ΕΕ η μελέτη που έχει κάνει η Eurostat λεει ότι τα 2/3 των επιχειρήσεων κινδυνεύουν να κλείσουν στην Ευρώπη. Εμείς στην Ελλάδα θεωρούμαστε παράδειγμα προς μίμηση, ότι έχουμε καταφέρει να πάμε πολύ καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για αυτό είχαμε και πολύ μικρή απώλεια θέσεων εργασίας στο πρώτο lockdown και μέχρι στιγμής δεν έχουμε μαζικά λουκέτα στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι τα μέτρα που πήραμε οι επιστρεπτέες προκαταβολές, τα γρήγορα εγγυοδοτικά δάνεια, τα παγώματα που κάναμε, η αναστολή των εργαζομένων, η μείωση των ενοικίων όλα αυτά τα μέτρα έχουν συμβάλει καθοριστικά στο να μείνουν οι επιχειρήσεις ζωντανές υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε ένα κράτος που έκαναν οι επιχειρήσεις αίτημα να μπουν το Σάββατο και πληρωθήκαν τη Δευτέρα. Το έχετε ξανακούσει αυτό στην Ελλάδα; Τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι και προς τη σωστή κατεύθυνση και πολλά, αν χρειαστεί να πάρουμε και άλλα θα πάρουμε και άλλα. Το να γκρινιάζουμε όλη την ημέρα δεν ωφελεί», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς πόσες επιχειρήσεις στην εστίαση και τη διασκέδαση εκτιμά ότι θα κλείσουν αν δεν ανοίξουν την περίοδο των γιορτών, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί αν γίνει τέτοια εκτίμηση γιατί δεν ξέρουμε την εξέλιξη του φαινομένου. Είναι μεγάλη ζημιά για την εστίαση να μην ανοίξουν τα Χριστούγεννα, τεράστια ζημιά, όμως η κυβέρνηση είναι έτοιμη με πολύ σκληρά και δυνατά μέτρα να βοηθήσει αυτό να ξεπεραστεί. Δεν θα αφήσουμε τις επιχειρήσεις μόνες τους».

«Ζούμε μια παγκόσμια συμφορά, μακάρι να μην την είχαμε ζήσει ποτέ. Σε αυτή τη συμφορά η κυβέρνηση που έχουμε έχει πάρει μια απόφαση πρώτον, θα σώσουμε όσες περισσότερες ανθρώπινες ζωές μπορούμε ασχέτως οικονομικού κόστους εξ ου και οι καραντίνες και όλα τα άλλα μέτρα, και δεύτερον οικονομικά θα κάνουμε τα πάντα και κάνουμε όσα μπορούμε περισσότερα να μην μείνει κανέναν πίσω μόνο του. Δεν θέλουμε να αφήσουμε έναν συμπολίτη μας αβοήθητο και μόνο του σε αυτή την κρίση», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με την κριτική του κ. Τσίπρα για το ΕΣΥ, σημείωσε: «Το ΕΣΥ το παρέδωσε ο κ. Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη με λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές απ’ ότι το παρέλαβε. Όταν ως πρωθυπουργός παρά τις μεγάλες κουβέντες που λες, έχεις αυτό το ιστορικό ότι άλλο πεις δεν έχει σημασία. Ως προς τις εντατικές έχουμε πάνω τις διπλάσιες από όσες παρέδωσε ο κ. Τσίπρας όλα τα άλλα είναι να ‘χαμε να λέγαμε. Ως προς τον κ. Γεραπετρίτη, τόσο μεγάλη διαστρέβλωση δηλώσεως ανθρώπου δεν έχω ξαναδεί ποτέ μέχρι σήμερα. Σε αυτή τη συμφορά πρέπει να συνεννοηθούμε ανθρώπινα και πολιτισμένα, όλοι είμαστε κουρασμένοι και μπαϊλντισμένοι, φοβισμένοι, στεναχωρημένοι, όλα αυτά είναι φυσιολογικά να υπάρχουν σε αυτή τη συμφορά, δεν θα μας ωφελήσουν οι μεταξύ μας τσακωμοί για ανούσια ζητήματα. Θα μας ωφελήσει η μεταξύ μας συνεννόηση . Όταν περάσουμε απέναντι από όλα αυτά να ξανασηκωθούν να το ευχαριστηθούμε».