Την απογοήτευση του για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα ζητούσε την άμεση επιβολή κυρώσεων «από την πλευρά της στόχευσης ότι εμείς θα θέλαμε να επιβληθούν οι κυρώσεις τώρα και να μπούμε στη διαδικασία της επιβολής νομίζω ( η Ε.Ε) είναι κατώτερη των προσδοκιών» δήλωσε χαρακτηριστικά.


Πάντως σημείωσε ότι επί της ουσίας η Ελληνική ατζέντα παρέμεινε στο τραπέζι και τόνισε πως «πρέπει να κρατήσουμε ότι στη πραγματικότητα η πίεση διατηρείται στο ακέραιο , ότι γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για τη συμπεριφορά της Τουρκίας , ότι γίνεται αναφορά στην Κυπριακή ΑΟΖ, στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ότι γίνεται αναφορά στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας , στα Βαρώσια , όλη η ατζέντα της Ελλάδας είναι στο τραπέζι και ζητείται διεύρυνση της λίστας των κυρώσεων προκειμένου να επιβληθούν» είπε και πρόσθεσε «δίνει μια εντολή η Σύνοδος προκειμένου να υπάρξει μια περαιτέρω διεύρυνση της λίστας των κυρώσεων που όμως θα εξεταστεί τον Μάρτιο».


Απαντώντας στις αιτιάσεις του Βουλευτού και πρώην ΥΠΕΞ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος καταλόγισε αποτυχία στην Κυβέρνηση και ανικανότητα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συγκρίνοντας τον με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Μάκης Βορίδης είπε για τα όσα υποστήριξε ο Βουλευτής, «τα αποδίδω μόνο στα πλαίσια μιας απέλπιδας προσπάθειας αντιπολίτευσης γιατί δεν πιστεύω ότι ο κ. Κατρούγκαλος και ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύουν ότι η ΕΕ καθορίζει την πολιτική της σύμφωνα με την εθνική στρατηγική της Ελλάδας, αυτό το θεωρώ αυτονόητο , όπως επίσης θεωρώ αυτονόητο και αυτό θα έπρεπε να γίνεται αντιληπτό χωρίς πολλά –πολλά ότι η ΕΕ έχει ένα συμπλοκο δυνάμεων που η καθεμιά έχει τις δικές της προτεραιότητες και έχει και τη δική της στρατηγική και αντίληψη.


Μέσα σε αυτό το περιβάλλον το να υπάρχει μια γραμμικού τύπου προσέγγιση αίτιου αιτιατού, δηλαδή σαν να μην θέλαμε εμείς ή σαν να μην πήγε ο Μητσοτάκης να ζητήσει τις κυρώσεις και να μην τις διεκδίκησε και άρα για αυτό το λόγο δεν μπήκαν, εάν αυτή είναι η ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ , τότε τι να πω ανήκει μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε δηκτικά ο Μάκης Βορίδης. Με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να σπεύδει να διευκρινίσει πως δεν αμφισβητεί τον πατριωτισμό του Μητσοτάκη αλλά την ικανότητα του να προασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.


Συμπερασματικά ο κ. Βορίδης, σημείωσε ότι είναι δύσκολο να κάνει κάποιος εκτιμήσεις με τον Ερντογάν, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει μια λογική στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία αποτυπώνεται κυρίως από τη Γερμανία και λειτουργεί με σταδιακή κλιμάκωση των όποιων πιέσεων.