Την ελπίδα η Ιερά Σύνοδος να επανεξετάσει την στάση της, μετά τις τελευταίες εξελίξεις για το θέμα της λειτουργίας των ναών την ημέρα των Φώτων, εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στον δημοσιογράφο, Παναγιώτη Τζένο.

 Ο κ. Πλακιωτάκης εξέφρασε παράλληλα την δυσαρέσκειά του για την στάση της εκκλησίας στο θέμα αυτό, σημειώνοντας ότι ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην στάση της Εκκλησίας τόνισε ότι τον εξέπληξε δυσάρεστα η στάση της εκκλησίας σημειώνοντας ότι έως τώρα είχε δείξει μεγάλη υπευθυνότητα. Ανέφερε πως δυσκολεύεται να καταλάβει την διαφοροποίηση της στάσης αυτής και εξέφρασε την ελπίδα η Ιερά Σύνοδος να επανεξετάσει την απόφαση της λέγοντας ότι οι νόμοι ισχύουν για όλους.

Παράλληλα, ο κ. Πλακιωτάκης, μέσα από τα Παραπολιτικά 90,1, προανήγγειλε νομοσχέδιο σχετικά με την νησιωτική πολιτική που έρχεται το Φεβρουάριο στη Βουλή. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης  στα εντυπωσιακά τα αποτελέσματα στην προστασία των θαλασσίων συνόρων και προανήγγειλε μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό νηολόγιο.

Επίσης σημείωσε πως το 2020 μειώθηκαν οι μεταναστευτικές ροές σε ποσοστό άνω του 80% ενώ είπε πως οι λιμενικοί υπερασπίζοντα τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της ΕΕ.

Τέλος, αναφορικά με την πανδημία ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι όσοι αμφισβητούν την ύπαρξη του κοροναϊού κάνουν ένα μεγάλος λάθος και ζήτησε όλοι να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης.

Αναλυτικά η συνέντευξη του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, στα Παραπολιτικά 90,1 και στον Παναγιώτη Τζένο.

 Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Αναφορικά με την παραμονή του στη θέση του υπουργού Ναυτιλίας

Γ.ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου. Μαζί με τους συνεργάτες μου στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε όλους τους άξονες δράσης του υπουργείου πετύχαμε θετικά αποτελέσματα αναφορικά για παράδειγμα, για την προστασία των θαλασσίων συνόρων, για την ενίσχυση με επιχειρησιακά μέσα και εξοπλισμό  του Λιμενικού Σώματος αλλά και ενίσχυσή του με ανθρώπινο δυναμικό. Για τη διασφάλιση, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, της επικοινωνίας μεταξύ της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδος, ενισχύσαμε και τις ναυτιλιακές εταιρείες αλλά και τους ναυτικούς μας και προχωράμε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν σχέση με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας  του ελληνικού νηολογίου,  τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, την αξιοποίηση των λιμένων όπου εδώ έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Και βέβαια έχουμε το νομοσχέδιό μας μέσα στον Ιανουάριο που αφορά τη νησιωτικότητα όπου για πρώτη φορά η χώρα μας θα αποκτήσει δημόσια  νησιωτική πολιτική. Μια μεταρρύθμιση στρατηγικού χαρακτήρα όπου από αποσπασματικές ρυθμίσεις περνάμε σε μια ολιστική προσέγγιση της νησιωτικής πολιτικής με  συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία. Μια διαφορετική προσέγγιση θα ενισχύσει σε πολύ σημαντικό βαθμό τους νησιώτες μας, τη νησιωτική πολιτική εν γένει και αυτό θα γίνει μέσα από ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο εκμεταλλευόμενο ευρωπαϊκούς και δημόσιους πόρους έτσι ώστε να δώσουμε μια νέα πνοή στα νησιά μας.

Αναφορικά με την περιπέτεια της υγείας του λόγω κοροναϊού

Γ.ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Όσοι αμφισβητούν την ύπαρξη του κοροναϊού κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Ο κοροναϊός υπάρχει, είναι εδώ, μεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα και βεβαίως κανένας δεν είναι άτρωτος.   Δεν υπολογίζει αν είσαι υπουργός, δεν υπολογίζει αν είσαι Αρχιεπίσκοπός, δεν  υπολογίζει αν είσαι απλός πολίτης  επομένως πρέπει με θρησκευτική ευλάβεια να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης, με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε και τον εαυτό μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, και βέβαια όταν έρθει  η σειρά όλων να εμβολιαστούν γιατί με αυτό τον τρόπο σκοπός μας είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες της συλλογικής ανοσίας έτσι ώστε να μπορέσουμε να νικήσουμε τελικά την πανδημία.  Το εμβόλιο σίγουρα δημιουργεί προϋποθέσεις και διαμορφώνει συνθήκες να νικήσουμε την πανδημίας όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας εφησυχάσει.

Αναφορικά με τη στάση της Εκκλησίας στο θέμα του εορτασμού των Θεοφανείων

Γ.ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Με εξέπληξε δυσάρεστα η στάση της Εκκλησίας  γιατί μέχρι τώρα η υπευθυνότητά της ήταν πολύ μεγάλη και όλα αίσια έγιναν  και έγιναν με συνεννόηση με τον Αρχιεπίσκοπο και βέβαια απέδωσαν και θετικά αποτελέσματα. Δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί διαφοροποιήθηκε η στάση αυτή και μάλιστα για μια απόφαση που αφορά ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα μόλις μιας εβδομάδος. Ελπίζω ότι η

Ιερά Σύνοδος θα επανεξετάσει τη στάση της αυτή και πραγματικά θα είναι κρίμα να επιμείνει διότι οι νόμοι ισχύουν για όλους.

Εύχομαι η Εκκλησία να επανεξετάσει την στάση της. Όπως και εγώ έχω νοσήσει και ο Αρχιεπίσκοπος έχει νοσήσει και νομίζω ότι σε αυτή την κρίσιμη φάση η προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας.  Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους.   Το θέμα δεν είναι θρησκευτικό, το θέμα είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας των πολιτών και αυτό πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για  όλους μας.

Για τις προκλήσεις της Τουρκίας

Γ.ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της ΕΕ τα προστατεύει πρωτίστως το Λιμενικό Σώμα σε συνεργασία με την Frontex  αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Το 30% των επιχειρησιακών μέσων του Λιμενικού Σώματος και το 30% του ανθρωπίνου δυναμικού αυτή την ώρα βρίσκεται στο Ανατολικό αιγαίο. Αυτό βεβαίως είχε ως συνέπεια να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές το 2020 σε σχέση με το 2019 σε ποσοστό πάνω από 80% και βεβαίως να ξέρετε ότι η ίδια στάση θα ακολουθηθεί και το 2021. Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος είναι αποφασισμένα να υπερασπιστούν τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας που είναι και θαλάσσια σύνορα της ΕΕ με αποφασιστικότητα , με τόλμη, σε σεβασμό το  Διεθνές Δίκαιο και απόλυτη προτεραιότητα τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής.  Το 2020 δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής αυτό είναι πάρα πολύ σπουδαίο, αυτό είναι μια απάντηση σε όσους προσπαθούν  να κατηγορήσουν το Λιμενικό σώμα ή την Ελλάδα για τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά στο θέμα του μεταναστευτικού. 

Αναφορικά με την ανεργία στο χώρο της ναυτιλίας

Γ.ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Μια από τις βασικές μας προτεραιότητες και μια από τις  σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που πήραμε το 2020 είναι η δυνατότητα πρόσληψης ελλήνων ναυτικών κατωτέρων πληρωμάτων στην ποντοπόρο ναυτιλία. Είναι μια από τις σημαντικές πρωτοβουλίες που εντάσσονται στο σχεδιασμό μας για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού νηολογίου. Είμαστε σε στενή συνεργασία με την ένωση Ελλήνων εφοπλιστών και το επόμενο χρονικό διάστημα θα αναληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες ως προς αυτό τον τομέα.  Να ξέρετε ότι ανεργία υπάρχει στα κατώτερα πληρώματα, σε επίπεδο αξιωματικών υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση μάλιστα μέχρι το 2030 το έλλειμμα σε αξιωματικούς, σύμφωνα με μελέτες του διεθνούς ναυτιλιακού επιμελητηρίου, θα προσεγγίσει τις 140 χιλιάδες.