«Ωραία μέρα για την βουλή», χαρακτήρισε η Ντόρα Μπακογιάννη την σημερινή ημέρα συζήτησης για την επέκτασης των 12 ναυτικών μιλίων, εξηγώντας «γιατί θα ψηφίσουμε ενωμένοι ένα νομοσχέδιο που θα μεγαλώσει την κυριαρχίας της όχι μόνο στα λογία αλλά ουσιαστικά πρακτικά».

«Η Ελλάδα του 2021 επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα. Αυτό το ν.σ αποτελεί αποτέλεσμα μιας στρατηγικής της χώρας», υπογράμμισε η βουλευτής της ΝΔ.

Το 2020 η Ελλάδα προέβη στο κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων στο εθνικό μέτωπο Ιταλία Αλβανία Αίγυπτος και προσφυγή στη Χάγη. Και ακολουθεί αυστηρά την σύμβαση του Μοντέγκο Μπαίυ. Η χώρα μας ήταν από τις λίγες που δεν είχε υιοθετήσει ποτέ στο παρελθόν ευθείες γραμμές βάσης για τον υπολογισμό αιγιαλίτιδας ζώνης και υφαλοκρηπίδας, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν ήρθε τυχαίο το νομοσχέδιο και ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα όπου διαμορφώνεται την Μεσόγειο», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.

«Η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη προχωράει στην επίλυση εκκρεμοτήτων εθνικών. Αυτή η στρατηγική έχει αποτελέσματα», τόνισε η ίδια.

Αναφερόμενη στους ισχυρισμούς και τις «αγωνίες» του κ. Κατρούγκαλου, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε: «Ξεκινά μια νέα φάση διερευνητικών επαφών με την Τουρκιά».

«Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει διερευνητικές επαφές, σημάνει άτυπες συνομιλίες για να μπορεί η κάθε πλευρά να καταθέσει απόψεις με στόχο μια πιθανή επίλυση των θεμάτων ή ένα υποσχετικό για να πάμε στον διεθνές δικαστήριο», δήλωσε επιπρόσθετα.

Εξηγώντας την σύμβαση του Μοντέγκο Μπαίυ, ανέφερε πως «βάση αυτής της Συνθήκης  παμε στην Χάγη …τι λέει λοιπόν. Πως αν έχουν ίδια άποψη δύο πλευρές …τότε να συμφωνήσουν να πάνε στην δικαιοσύνη».

«Δεν υπάρχει κανένα άλλο διεθνές κείμενο διεθνούς δίκαιου δεν υπάρχει πουθενά γραμμένο μια χώρα να διεκδικήσει μονομερείς χωρικά δικαιώματα μιας άλλης χώρας. Δεν υπάρχει ΥΠΕΞ και πρωθυπουργός που να έχει δώσει διαφορετική  εντολή από αυτήν που γνωρίζουμε», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

Ακόμη επισήμανε ότι «ορθώς η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές που αποτελούν στενό κορσέ για την Τουρκιά».

«Οι διερευνητικές Είναι πολύ στενός κορσές για την Τουρκιά για αυτό δυσκολεύεται και έτσι με κόπο και πόνο προσέρχεται στις συνομιλίες. Η Ελλάδα δεν άλλαξε στάση ότι είπε ο Κ.Μητσοτάκης αυτό ακριβώς εφαρμόζουμε σήμερα. Με αυτοπεποίθηση και σιγουριά», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβουσογλου με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, η κ. Μπακογιάννη τόνισε: «Ήταν οι αναμενόμενές, αλλά κάτι που δεν έπρεπε να μείνει αναπάντητο από τον Γερμανό ΥΠΕΞ ….θα πρέπει να μας εξηγήσει αν  χάθηκε στην μετάφραση η ευθεία απειλή κατά της Ελλάδος ή την κατάλαβε και έμεινε μουγκός γιατί αν την κατάλαβε εμείς θα πρέπει να ρωτήσουμε στην ΕΕ αν  αυτή δεν είναι θέση εταίρου».

Παράλληλα συμπλήρωσε σε έντονο ύφος ότι «δεν νοείται μια χώρα εκτός ΕΕ να απειλήσει  μια χώρα εντός ΕΕ και υ υπουργός μέλος χώρας της ΕΕ να μην απαντά».

«Θέλω να ελπίζω ότι εξαιτίας της τουρκικής γλώσσας η απάντηση να είναι ότι η φράση αυτή δεν μεταφράστηκε. Τα λέω για να καταλήξω λέγοντας ότι ποτέ η επαφές και ο διάλογος με την Τουρκιά δεν ήταν εύκολος», συμπλήρωσε η ίδια.