Στο… μικροσκόπιο της κυβέρνησης και στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εξακολουθεί να  βρίσκεται το αποτύπωμα των δεδομένων της επιδημίας στη χώρα, καθώς βαδίζουμε στη δεύτερη εβδομάδα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων προετοιμάζονται για την επιστροφή στις σχολικές αίθουσες από την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο κίνδυνος για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας από τις μεταλλάξεις του κοροναϊού που αυξάνουν την μεταδοτικότητα κάνει επιφυλακτική την κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα άρσης των περιορισμών, ενώ η καθυστέρηση των εμβολιασμών σε όλη την Ευρώπη εξαιτίας των μειωμένων παραδόσεων από την AstraZeneca δημιουργεί επιπλέον ανησυχία για τον χρόνο επιστροφής στην κανονικότητα.

Όλα τα ζητήματα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα θα τεθούν επί τάπητος στην σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό και τους στενούς συνεργάτες του.

Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε τα τελευταία 24ωρα σπεύδει να εκπέμψει απανωτά μηνύματα για την ετοιμότητα της κυβέρνησης να αναθεωρήσει οπτικές και κινήσεις, οι οποίες αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Αγωνία για την οικονομία

Τα νέα δεδομένα δημιουργούν ανησυχία για τις επιπτώσεις στην οικονομία που έχει πληγεί από την επέλαση της πανδημίας. Η κυβέρνηση, ταυτόχρονα με την προστασία της δημόσιας υγείας, καλείται να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα προωθώντας μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην γρήγορη ανάταξη.

Η εμπιστοσύνη των αγορών που δίνει την δυνατότητα για φθηνό δανεισμό και τα ταμειακά διαθέσιμα που έχουν επιτευχθεί τις προσωρινές ανάσες στους πληττόμενους κλάδους από την στήριξη που παρέχεται, ωστόσο είναι κρίσιμο οι μηχανές της οικονομίας να πάρουν εμπρός και να καλυφθεί μέρος του χαμένου εδάφους το συντομότερο δυνατό.

Το μεγάλο βάρος πέφτει σε αυτή την φάση στην προσπάθεια εμβολιασμού των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, με δεδομένο το ευρωπαϊκό πρόβλημα προμήθειας των εμβολίων, ώστε στο τέλος της άνοιξης να δρομολογηθεί το άνοιγμα του τουρισμού. Το σχέδιο για τον τουρισμό βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης καθώς από την πορεία του εξαρτάται εν πολλοίς η ανάσα που έχουν ανάγκη τα κρατικά ταμεία.

 Μεταρρυθμίσεις

Σημειώνεται ότι καθοριστικό ρόλο για την επόμενη ημέρα θα παίξει το ταμείο Ανάκαμψης. Από ευρωπαϊκές πηγές η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως η χώρα που έχει υποβάλλει ένα από τα πιο πλήρη σχέδια προς τα κοινοτικά όργανα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη εκταμίευση πόρων που θα δώσουν μια ανάσα στην οικονομία, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αφορούν 5,5 δισ ευρώ.
Από την πλευρά της κυβέρνησης προχωρούν στο νέο πλαίσιο αδειοδότησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με την απλούστευση των διαδικασιών. Η οικονομική συγκυρία οδήγησε στην ανάδειξη της ανάγκης για αύξηση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών προετοιμασίας, ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων.
Η αύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος δημοσίων συμβάσεων αναμένεται να ενισχύσει τις δυνατότητες του ελληνικού Δημοσίου στην πραγματοποίηση δημοσίων επενδύσεων αλλά και στην ταχύτερη απορρόφηση και αξιοποίηση ενωσιακών κονδυλίων και χρηματοδοτικών διευκολύνσεων. «Όσο πιο γρήγορα τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από το τούνελ της ύφεσης» σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες και αποδίδουν μεγάλη σημασία στην ολοκλήρωση αυτών των παρεμβάσεων.