Τα τραγικά γεγονότα που έλαβαν χθες χώρα στη Νέα Σμύρνη, με αποτέλεσμα σφοδρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, καθώς και τον τραυματισμό ενός 27χρονου ειδικού φρουρού, προκάλεσαν αναταραχές στον πολιτικό κόσμο.

Συγκεκριμένα, υπουργοί της κυβερνήσεως κατέκριναν πλήρως τα γεγονότα που έγιναν την Τρίτη, όπως αντίστοιχα καταδίκασαν και την απαράδεκτη συμπεριφορά του αστυνομικού την Κυριακή, πάλι στη Νέα Σμύρνη. Από την άλλη, καταδικάζουν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον τραυματισμό του αστυνομικού, με «κορφή του παγόβουνου» στη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ανάρτηση στην οποία προέβη η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Καραμανλής: Ας μην επιτρέψουμε να τραυματιστεί άλλο η κοινωνία μας


Στα γεγονότα της Νέας Σμύρνης και τον τραυματισμό του αστυνομικού αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Ο υπουργός στην τοποθέτησή του τόνισε ότι πρέπει να πάρουμε το παράδειγμα της γενναιότητας και της αίσθησης καθήκοντος του τραυματισθέντος αστυνομικού, να τηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να μην επιτρέψουμε να τραυματιστεί άλλο η κοινωνία μας. «Η χώρα μας έχει υποφέρει στο παρελθόν από διχασμούς και από έριδες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής . Αναφέρθηκε επίσης στην άσκηση «αχρείαστης βίας» από κάποιους αστυνομικούς, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι όποιες ευθύνες θα αποδοθούν από την ασκηθείσα ΕΔΕ.

Μιλώντας ειδικότερα για τη χθεσινή «δολοφονική επίθεση» είπε ότι όσοι συμμετείχαν στη διαδήλωση δεν εξισώνονται με αυτές τις δολοφονικές πράξεις, ανέφερε ότι υπάρχει ένα κομμάτι της Αριστεράς που «κλείνει το μάτι στη βία» και τόνισε ότι «κανένας δεν έχει δικαίωμα να ρίχνει λάδι στη φωτιά».

Τσιάρας: Να δείξουμε όλοι μας ψυχραιμία

Οι εικόνες που είδαμε στη Νέα Σμύρνη, δεν ταιριάζουν σε καμιά σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία του 21ου αιώνα, δήλωσε, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να δείξουμε ψυχραιμία όλοι μας». Υπογράμμισε δε, ότι «η ψυχραιμία χρειάζεται για να μην υπάρξουν πάλι εντάσεις και επανάληψη τέτοιου είδους περιστατικών και με το διάγγελμα του ο πρωθυπουργός έδειξε το δρόμο ότι πρέπει να σταματήσουν».

«Δεν μπορεί ουσιαστικά να μην διαφυλάσσεται η ασφάλεια του Έλληνα πολίτη ή τέτοιου είδους περιστατικά να καθορίζουν αυτό που γενικότερα συμβαίνει στην κοινωνία. Κανένας δεν μπορεί να διαταράσσει την κοινή τάξη και να δημιουργεί τέτοιου είδους εντάσεις και να φέρεται με τέτοιο απάνθρωπο θα έλεγα εγκληματικό τρόπο σε άνθρωπο που πάει να κάνει τη δουλειά του», είπε με έμφαση ο κ.Τσιάρας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση και τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως ένας άνθρωπος που έχει υπάρξει πρωθυπουργός για περίπου 5 χρόνια θα έπρεπε να δείχνει μια διαφορετική συμπεριφορά και να εκπέμπει ένα διαφορετικό παιδαγωγικό μήνυμα. «Δεν γίνεται να λέει ότι αναλαμβάνει το ρίσκο των συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων όταν η πανδημία βρίσκεται στην κορύφωσή της και το σύστημα υγείας εξαντλεί τις αντοχές. Είναι ανεύθυνο. Δεν μπορούμε στο βωμό της μικροπολιτικής να θυσιάζουμε την δημόσια υγεία και κανείς δεν μπορεί να επενδύει στο διχασμό και στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας» , είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την υπόθεση Κουφοντίνα, ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι «η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται απο συμπεριφορές ανθρώπων. Όλοι πρέπει να κατανοήσουμε ότι υπάρχει κράτος Δικαίου».


Βορίδης: Άθλια συμπεριφορά «των τραμπούκων της Άκρας Αριστεράς»


Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, αναφέρθηκε στα χτεσινά βίαια επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, αλλά και το όσα είχαν προηγηθεί στην ίδια περιοχή και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν για αστυνομική βία κατά τη διάρκεια σύλληψης.

Ο υπουργός Εσωτερικών ξεκίνησε ευχόμενος περαστικά στους τραυματίες αστυνομικούς και συνέχισε σχολιάζοντας πως «τα περί καταδίκης, τα οποία λίγο πολύ λένε όλοι, είναι αυτονόητα». Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «άθλια συμπεριφορά των τραμπούκων της άκρας Αριστεράς που είδαμε χθες».


Πέτσας: Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί κοινωνική αναταραχή

Ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για τα χθεσινά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη επιρρίπτει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί να δημιουργήσει κοινωνική αναταραχή.

Ειδικότερα, ο κ. Πέτσας μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA τόνισε πως: «Αυτά που είδαμε εχθές αλλά και την Κυριακή έχουν να κάνουν με ένα υπόβαθρο που καιρό τώρα καλλιεργείται. Ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις της Αριστεράς με αφορμή τον Κουφοντίνα έχουν δημιουργήσει μια τέτοια κατάσταση. Πρέπει να απομονωθούν πολιτικά αυτά τα γεγονότα, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις».

Παράλληλα συμπλήρωσε: «Προσπάθησε η αξιωματική αντιπολίτευση με το ζήτημα ενός ανθρώπου που έχει καταδικαστεί για έντεκα δολοφονίες, να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και πορείες και να δημιουργεί αναταραχή το τελευταίο διάστημα. Τα χθεσινά γεγονότα πρέπει να τα καταδικάσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

Απαντώντας στο αν η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία από όπου και αν προέρχεται, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «Πρώτος εγώ τη Δευτέρα σε συνέντευξή μου είπα ότι η υπέρμετρη βία και από την αστυνομία καταδικάζεται και διερευνώνται οι ευθύνες. Ποτέ δεν καλύπτουμε αυτούς που ξεφεύγουν από τα όρια, αλλά πρέπει να διερευνηθούν οι συνθήκες. Να μη φτάνει σε οργανωμένη προσπάθεια βίας και αίματος. Η συγκέντρωση έχει συγκεκριμένες ομάδες πίσω, που καλούσαν σε αυτήν. Μια πρωτοφανή ανευθυνότητα, που πρέπει να σταματήσει σήμερα».

«Όλο το έκρυθμο κλίμα των τελευταίων ημερών έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και πολιτική αφετηρία. Πρέπει να μπει τέρμα σε αυτή την πολιτική υποκίνηση. Υπάρχουν δυνάμεις, μεταξύ τους φαίνεται να είναι και η αξιωματική αντιπολίτευση, που προσπαθούν να δημιουργήσουν κοινωνική αναταραχή, με αφορμή την υπόθεση Κουφοντίνα. Ας πάρει αποστάσεις η αξιωματική αντιπολίτευση», συνέχισε ο κ. Πέτσας.

Για την υπόθεση Κουφοντίνα, ο ίδιος είπε ότι «Το κράτος δικαίου δεν εκβιάζεται. Και κανένας πολιτικός προϊστάμενος δεν πρέπει να παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη. Έχω ακούσει τη συνήγορο του καταδικασμένου να λέει ότι ζητά πολιτική παρέμβαση. Ο νόμος εφαρμόζεται για όλους τους πολίτες. Η δικαιοσύνη πρέπει να αποφασίζει για τα του οίκου της».

«Είναι σαφές ότι ήθελαν να υπάρχει νεκρός εχτές. Είδαμε εχτές τόσους ανθρώπους να επιτίθενται σε έναν αστυνομικό. Αν δεν υπάρχει πολιτική κάλυψη, τότε αυτές οι ομάδες περιθωριοποιούνται και η αστυνομία επιβάλει την τάξη. Όταν υπάρχει πολιτική κάλυψη, απειλείται η δημοκρατία μας. Αν κάνουμε λάθος, τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να πάρουν τις αποστάσεις τους», κατέληξε ο κ. Πέτσας.