Εγκλωβισµένος στη «φαυλότητα και την αλαζονεία» του Παύλου Πολάκη βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, παρά τις διαµαρτυρίες των στελεχών του κόµµατός του για τη συµπεριφορά του Χανιώτη βουλευτή, δείχνει να τον ανέχεται, αφού ο πρώην υπουργός έχει... το «κοινό» του.

Ενα «κοινό» που ταυτίζεται και φανατίζεται όταν ο Παύλος Πολάκης αποδίδει την κριτική που του γίνεται από τον Τύπο για τις ακραίες πράξεις του στο Μέγαρο Μαξίµου και στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

Η αλήθεια είναι, όµως, ότι ο Π. Πολάκης έχει «κερδίσει» µόνος του αυτές τις επικρίσεις, αφού ακόµα και µέσα στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στελέχη όλων των τάσεων ασκούν σκληρή κριτική στα όσα λέει και κάνει ο Κρητικός βουλευτής.

Κατάφερε, δηλαδή, το ακατόρθωτο: να βάλει απέναντί του το σύνολο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ -όλων των τάσεων-, καθώς µε αυτά που λέει και κάνει στιγµατίζεται όλο το κόµµα.
Τα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστηµα είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικά.


Με εντολή του κόµµατος, ο Π. Πολάκης δεν θα έπρεπε να µπει στην αίθουσα της Ολοµέλειας, όπου γινόταν η συζήτηση για την υπόθεση Λιγνάδη - Μενδώνη και τη δράση των «τρολ», καθώς µόλις µία ηµέρα πριν είχε κάνει ανάρτηση στην οποία άφηνε αιχµές εναντίον του Μεγάρου Μαξίµου για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Η ανάρτηση αυτή θεωρήθηκε από πολλά στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης απαράδεκτη και εµπρηστική.
∆εκάδες µέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκαν τον Αλ. Τσίπρα στο γραφείο του στη Βουλή, προκειµένου να του εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους.

Απρόσκλητος και ανεπιθύμητος

Την ίδια στιγµή, το τηλεφωνικό κέντρο της Κουµουνδούρου δέχθηκε εκατοντάδες τηλεφωνήµατα-διαµαρτυρίες για τη συµπεριφορά του Κρητικού βουλευτή. Ο ίδιος, πάντως, και παρά το γεγονός ότι δεν ήταν µέσα στην οµάδα των βουλευτών που είχαν επιλεγεί για να παρακολουθήσουν µέσα από την αίθουσα της Ολοµέλειας τη συζήτηση, πήγε αµέσως µετά την επιστροφή του από την Κρήτη στη Βουλή, άνοιξε την πόρτα και κάθισε στα βορεινά έδρανα, αδιαφορώντας για τα προβλήµατα που θα δηµιουργούσε στον Αλέξη Τσίπρα.

Προφανώς επειδή είχε δεχθεί την πρώτη εσωκοµµατική του ήττα -είχε χάσει στις νοµαρχιακές εκλογές η οργάνωσή του στα Χανιά, αφού η υποψήφιά του νικήθηκε κατά κράτος, παίρνοντας µόνο 35 ψήφους έναντι 150 που πήρε ο νυν γραµµατέας της Νοµαρχιακής, ο οποίος, όπως φαίνεται, βρίσκεται κοντά στον Γιώργο Σταθάκη-, αισθάνθηκε ότι έπρεπε µε κάποιον τρόπο να δείξει ότι δεν «µασάει» και ότι είναι παρών.

Πραγµατικά, λίγη ώρα αργότερα ο πρωθυπουργός άρχισε να «πυροβολεί» τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, ζητώντας του να πει αν συµφωνεί µε τις απόψεις Πολάκη, αλλιώς, να τον διαγράψει.

Το µεγάλο ερώτηµα που υπάρχει, ωστόσο, σε πολλά στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης είναι γιατί κάνει τέτοιου είδους ενέργειες όταν ξέρει ότι δηµιουργεί πρόβληµα στον Αλ. Τσίπρα.
Αµφισβητεί, µε αυτόν τον τρόπο, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ή θέλει να δείξει ότι, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, αυτός παραµένει ανεξέλεγκτος;

Αντιδράσεις από το κόμμα

Η Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ βράζει, καθώς οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο Π. Πολάκης το µόνο που επιδιώκει είναι να στρέφει τα µάτια της κυβέρνησης επάνω του, ώστε στη συνέχεια να εκµεταλλεύεται την όποια αντιπαράθεση, για να πει στο κοινό του ότι αυτός κάνει πραγµατική αντιπολίτευση και γι’ αυτό δέχεται τα πυρά της Ν.∆.

Στην πραγµατικότητα, λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «το µόνο που τον ενδιαφέρει είναι η προβολή του και η αποδοχή του από τον κόσµο, ενώ, από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά πληρώνει όλες τις ακρότητες που κάνει αυτός».

Οπως φαίνεται, ο Αλέξης Τσίπρας είναι δέσµιος της αντίληψης που υπάρχει σε όλα τα κόµµατα, ότι κάποιος πρέπει να εκφράζει και το λαϊκό κοµµάτι του κόµµατος. Στην παρούσα συγκυρία, τη λαϊκή Αριστερά.

Ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης προφανώς µετράει και τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν στον ΣΥΡΙΖΑ αν ο «λαοπρόβλητος» Πολάκης υποστεί κάποιες πειθαρχικές συνέπειες ή διαφανεί σε προεδρικό επίπεδο η δυσαρέσκεια στο πρόσωπό του. Οπως φαίνεται, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ο ίδιος, θεωρούν ότι τώρα, που η κυβέρνηση εµφανίζεται στριµωγµένη, δεν είναι η ώρα να ανοίξουν θέµα µε τον Κρητικό πολιτικό. Ετσι, λοιπόν, όλα δείχνουν ότι η «πολακειάδα» θα έχει πολλά και σπαρταριστά επεισόδια, δεδοµένου ότι, λόγω πρόωρων εκλογών, θα έχει την ανοχή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ