«Συνεχίζουμε κανονικά» δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη στον Alpha 98,9 σχετικά με τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα με το εμβόλιο της AstraZeneca, στον απόηχο του μπαράζ «παγώματος» από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. «Αν υπάρξει νεότερη οδηγία, θα επαναξιολογηθεί η στάση μας, συνεκτιμώνται όλα τα στοιχεία» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «από την αρχή ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΜΑ».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι «Η Ελλάδα από την αρχή ακολουθεί τις οδηγίες του ΕΜΑ, συνεχίζουμε κανονικά τον εμβολιασμό. Δεν υπάρχουν δεδομένα στα χέρια μας που να στηρίζει μια απόφαση ανάλογη με αυτή που πήραν κάποιες χώρες. Χρειάζεται ψυχραιμία νκαι νηφαλιότητα. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και τα περιστατικά που έχουν παρατηρηθεί δεν συσχετίζονται με τον εμβολιασμό. Αν υπάρξει νεότερη οδηγία θα επαναξιολογηθεί η στάση μας».

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κάποιο «πολιτικό παιχνίδι» με το εμβόλιο, είπε: «Εμείς μένουμε στα επιστημονικά δεδομένα. Είναι θέμα επιστημονικό και πρέπε ακούμε τους επιστήμονες. Δεν χωράει εδώ πολιτική λογική».

Πώς εκτιμά η ίδια τη στάση των άλλων χωρών; «Δεν θα ήθελα να σχολιάσω, μπορεί να έχουν άλλα δεδομένα στα χέρια τους, τα δικά μας δεν στηρίζουν μια τέτοια απόφαση. Και ο ΕΜΑ συνεκτιμά κι αυτός τα δεδομένα και εφόσον το κρίνει, θα επανατοποθετηθεί».

Ακόμα, όπως είπε, «στη Βρετανία έχουν γίνει ήδη 11 εκατ. εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca με ασφάλεια».

Σχέδιο για άνοιγμα της αγοράς

Σε ερώτηση σχετικά με την άρση του lockdown, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «προφανώς υπάρχει κόπωση, ωστόσο πρέπει να θυμόμαστε ότι τα μέτρα αποδίδουν στον βαθμό που τηρούνται. Αν δεν τα είχαμε, θα είχαμε περισσότερα κρούσματα και νεκρούς. Πρέπει όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα, γιατί βρισκόμαστε σε μια ευαίσθητη στιγμή... Τα κρούσματα είναι ψηλά και στην Αττική έχει επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη».

Σύμφωνα με την κυρία Πελώνη, «το σχέδιο της κυβέρνησης στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Στην ενίσχυση του ΕΣΥ και στην αναζήτηση τρόπων για αποσυμπίεση της κοινωνίας».

Κληθείσα να σχολιάσει σενάρια για ημερομηνίες ανοίγματος δραστηριοτήτων είπε ότι «είμαστε ακόμα στον Μάρτιο. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου με ασφάλεια και κανόνες. Και ως βαλβίδα αποσυμπίεσης και για να τονωθεί η οικονομία. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω τις εισηγήσεις των επιστημόνων».

Όπως είπε, σημαντικός παράγοντας προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι εμβολιασμοί: «Το αποτύπωμα των εμβολιασμών φαίνεται στις ηλικίες 80 και άνω, καθώς δεν έχουμε βαριές νοσήσεις. Είμαστε στους 1.300.000 εμβολιασμούς. Εντός των επόμενων ημερών θα ανοίξουν τα ραντεβού για τις ευπαθείς ομάδες, αυξημένου κινδύνου, με συγκεκριμένα νοσήματα. Αμέσως μετά, παίρνουν σειρά οι 70-74 και μετά οι 65-69. Στόχος είναι τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου να έχουν εμβολιαστεί οι 60 και άνω για να πάρουν σειρά και οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, στις αρχές του καλοκαιριού».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε συγκεντρώσεις με ανευθυνότητα»

Ερωτηθείσα αν η κυβέρνηση υιοθετεί την άποψη που εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί τον κορωνοϊό ως «βιολογικό όπλο» και πως πραγματοποιεί διαδηλώσεις με σκοπό να αυξηθούν τα κρούσματα του κορονοϊού, ώστε να παραμείνει η χώρα σε καραντίνα, η κ. Πελώνη απάντησε:

«Οποιαδήποτε κίνηση συγρωτισμού σε αυτή τη συγκυρία, δεν βοηθάει. Ήταν σαφές το Σαββατοκύριακο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε σε 31 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Δεν βοηθούν σε μια ευάισθητη στιγμή και στέλνουν το λάθος μήνυμα στην υπόλοιπη κοινωνία να μην τηρεί τα μετρα».

Επισήμανε ότι το αποτύπωμα των διαδηλώσεων θα φανεί σε δέκα μέρες στα επιδημιολογικά στοιχεία και πρόσθεσε:

«Είναι και μία υπονόμευση των μέτρων για την επαναλειτουργία που σχεδιάζει η κυβέρνηση, αλλά είναι και μια προσβολή προς όσους τηρούν τα μέτρα».

Ερωτηθείσα, αν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «χρησιμοποιεί» τον κορωνοϊό, είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε συγκεντρώσεις με ανευθυνότητα. Ανεύθυνες συμπεριφορές δεν επιτρέπονται, κι αυτό αφορά και τις πορείες και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης που δεν έχουν δείξει την ευθύνη που τους αναλογεί όσον αφορά την τήρηση των μέτρων».

«Σας λέω ότι οι πορείες υπονομεύουν την κοινή προσπάθεια που κάνουν όλοι. Στις πορείες καλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για ένα «κινηματικό αφήγημα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που «θέλει να τεκμηριώσει πάση θυσία».

Για διερευνητικές

«Οι διερευνητικές επαφές είναι ο σταθερός δίαυλος συζήτησης Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι ένας τεχνικός και άτυπος μη δεσμευτικός δίαυλος συζήτησης. Δεν είναι διαπραγμάτευση. Αν και εφόσον υπάρξουν συγκλίσεις θα υπάρξει σε μεταγενέστερο στάδιο είτε διαπραγμάτευση είτε συμφωνία για συνυποσχετικό για παραπομπή στη Χάγη. Αυτό ήταν και αυτό είναι πάντα το πλαίσιο. Είναι σαφές, είναι οριοθετημένο. Αφορά την συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά.