Το πρώτο νομοσχέδιο που φέρει την υπογραφή του κατέθεσε στην Βουλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός.

Το σχέδιο νόμου 20 άρθρων, αφορά «τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στο εμπόριο αγρο-διατροφικών προϊόντων, στο οποίο έχει ενσωματωθεί διάταξη για αγροτικά δάνεια έως 25.000 € χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα», εισάγεται την Παρασκευή 19 Μαρτίου, στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής προς επεξεργασία και συζήτηση.

Σύμφωνα με τον κ. Λιβανό, «το νομοσχέδιο θα προβλέπει έναν συγκεκριμένο ελεγκτικό μηχανισμό στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο οποίος θα εξασφαλίζει ουσιαστικά και την τήρηση των όρων που θα μπαίνουν από το νομοσχέδιο, και άρα, την εφαρμογή τους».

Όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός, ο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/633 σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.

Στόχος του νόμου, είναι να εισαχθούν, οι όροι που οφείλουν να διέπουν τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μεταξύ των προμηθευτών των αγροτικών προϊόντων και των αγοραστών, εστιάζοντας στις εμπορικές πράξεις στις οποίες εμπλέκονται οι μεγάλες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Στο νομοσχέδιο εισάγεται ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία μειώνεται σημαντικά ο χρόνος εξόφλησης των παραγωγών, ο οποίος καθορίζεται το ανώτερο σε 30 ημέρες για την πώληση ευαλλοίωτων αγρο-κτηνοτροφικών προϊόντων και σε 60 ημέρες για τα υπόλοιπα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα.

Επίσης αντιμετωπίζεται η πρακτική της ανοιχτής τιμής που εφαρμόζεται στη χώρα μας και η οποία παραβιάζει τους κανόνες των καλών συναλλαγών. Σημαντική διάταξη στο νόμο αποτελεί η πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία εάν το ζητεί ο καταγγέλλων, η Αρχή Επιβολής λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ταυτότητας του καταγγέλλοντος ή των μελών ή προμηθευτών καθώς και κάθε άλλης πληροφορίας για την οποία ο καταγγέλλων θεωρεί ότι η αποκάλυψή της θα ήταν επιζήμια για τα συμφέροντά του ιδίου ή των μελών ή προμηθευτών.