Η διερεύνηση της εμβαθύνσεως της Ελληνο-κινεζικής αμυντικής συνεργασίας συζητήθηκαν στη συνάντηση των υπουργών Εθνικής Αμύνης των δύο χωρών Νικόλαου Παναγιωτόπουλου και Στρατηγού Γουέϊ Φένγκε αντιστοίχως, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στο Στρατόπεδο «Παπάγου», όπου και του έγινε η επίσημη υποδοχή του παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης Στρατηγού ε.α. Αλκιβιάδη Στεφανή, και των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Γεώργιου Μπλιούμη, ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση και ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ.

Έλληνα και Κινέζος ΥΕΘΑ συζήτησαν διμερή αμυντικά θέματα, καθώς και την ευρύτερη συνεργασία των δύο στον αμυντικό τομέα, ως προς το σχεδιασμό και τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, αλλά και την εκπαίδευση.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε στον Κινέζο ομόλογό του την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι Ελλάδα και Κίνα, ως χώρες αρχαίων πολιτισμών, διατηρούν παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας ενώ είναι σημαντική η περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών, πολιτιστικών και τουριστικών ανταλλαγών.

Από την πλευρά του ο Στρατηγός Φένγκε εξέφρασε την άποψη «ότι καμμία λύση δεν εξευρίσκεται με απειλή ή χρήση βίας, αλλά με οικοδόμηση καλής γειτονίας», συμφώνως με το ΥΠΕΘΑ.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι συζητήσεις τόσο των δύο υπουργών, όσο και αυτών επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών πραγματοποιήθηκαν σε εξαιρετικό κλίμα ενώ διήρκεσαν πολύ πέραν του προβλεπόμενου, ενδεικτικό και αυτό του ότι συζητήθηκαν αρκετά θέματα και σε βάθος, ενώ οι δύο υπουργοί και οι αντιπροσωπείες συνέφαγαν σε γεύμα εργασίας στο «Δώμα του ΓΕΝ», όπου βεβαίως οι συζητήσεις και οι επαφές συνεχίστηκαν.

Συμφώνως με τις πληροφορίες ο Κινέζος υπουργός προσκάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του σε επίσημη, ανταποδοτικού χαρακτήρος, επίσκεψη στην Κίνα, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, πρόταση που έγινε αποδεκτή από τον Ν.Παναγιωτόπουλο.