Ο Κώστας Καραμανλής είναι σαφής και περνά τα μηνύματα που θέλει να περάσει, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Μπρα ντε φερ, με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Γιάννης Βαληνάκης.

Τόνισε ότι στα Ίμια η Ελλάδα υπέστη μια ήττα και συμπλήρωσε πως υπήρχαν έξυπνες λύσεις να κάνεις τα ελληνοτουρκικά, ευρωτουρκικά. Τέλος, ανέφερε πως στις διερευνητικές επαφές η Τουρκία θέτει θέμα γκρίζων ζωνών.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Βαληνάκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την αντιπαράθεση Καραμανλή–Σημίτη για τα ελληνοτουρκικά και ερωτηθείς αν η φράση του κ. Καραμανλή, ο πρώην υπουργός απάντησε: «Είναι αληθές ότι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ.Σημίτη και όσους συμμερίζονται τις απόψεις του» είναι ένα μήνυμα με αποδέκτες και στη ΝΔ».

«Είναι σαφές ότι την πολιτική απέναντι την Τουρκία που λέει να ξεμπερδεύουμε με τα θέματα και να τα στείλουμε όλα στο Διεθνές Δικαστήριο και μάλιστα αναγνωρίζοντας δικαίωμα της Τουρκίας μονομερώς να πάει προς τα εκεί, την ασπάζονται και άλλοι δεν είναι καινούργιο αυτό. Υπάρχουν και σήμερα οπαδοί αυτής της φωνής που έχουν μια φοβική και ιδεοληπτική στάση απέναντι στα θέματα», ανεφέρε χαρακτηριστικά .

Ερωτηθείς αν υπάρχουν και μέσα στην ΝΔ, ο κ. Βαληνάκης απάντησε: «Υπάρχουν και στη ΝΔ κάποιοι οι οποίοι πιστεύουν αυτή την πολιτική άλλωστε έχει διευρυνθεί η ΝΔ».

Ερωτηθείς αν η αναφορά του κ. Καραμανλή ηταν και προς αυτούς να υποθέσουμε, δήλωσε: «Εγώ δεν θέλω να ερμηνεύσω και δεν είναι ο ρόλος μου να ερμηνεύσω τι εννοεί ο κ. Καραμανλής, είναι μόνος του ικανός και νομίζω εκφράζεται με σαφήνεια να περάσει όποια μηνύματα θέλει εκείνος να περάσει».

«Ο κ. Καραμανλής έθεσε το ζήτημα του Ελσίνκι στην σωστή του βάση ότι δεν ήταν μια επιτυχία για τη χώρα, όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να την εμφανίσουν ως επιτυχία, και ότι εγγράφεται στη σειρά των διπλωματικών αποτυχιών, για να μην πω κάτι βαρύτερο, της εποχής Σημίτη. Τα Ίμια που προσδιορίσανε εκ των πραγμάτων και την μετέπειτα στρατηγική», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Η Ελλάδα υπέστη μια ήττα κατελήφθη ελληνικό έδαφος το βράδυ των Ιμίων, όλα ήταν λοιπόν ως συνέχεια αυτής της ήττας. Μια χώρα που υπέστη αυτή την ήττα στη συνέχεια παραδίδει στην Μαδρίτη προς την Τουρκία και το δικαίωμα να έχει ζωτικά και νόμιμα συμφέροντα στο Αιγαίο. Να αναφερθώ και στην αποτυχία της άμυνας της Κύπρου με τους S300 που τους πήραμε και τους φέραμε στην Ελλάδα, στην αποτυχία με την κρίση Οτσαλάν δηλαδή θέλω να πω ότι το Ελσίνκι δεν ήρθε τυχαία ήρθε ως αποτέλεσμα μιας συνολικής στρατηγικής απέναντι στα θέματα αυτά», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν ο κ. Σημίτης ήταν διατεθειμένος προκειμένου να κλείσει η ιστορία της εκκρεμότητας να παραχωρήσει εθνική κυριαρχία, απάντησε: «Μα δεν το αρνούνται. Λεω ότι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων που γίνονταν, στην αρχή μυστικά με τον κ. Ροζάκη και στη συνέχεια με τις διερευνητικές, ήταν το αν η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 μίλια, αυτό είναι δικαίωμα εθνικής κυριαρχίας. Και λέμε μάλιστα ότι ισχύει για τη θάλασσα ότι ισχύει για το έδαφος άρα για αυτό συζητάμε. Εγώ δεν θέλω να πω βαριές κουβέντες εναντίον ενός εκλεγμένου πρώην πρωθυπουργού έχω σεβασμό για τέτοια πρόσωπα αλλά από την άλλη μεριά όμως η πολιτική του να βάλει στο τραπέζι ένα τέτοιο δικαίωμα εθνικό μονομερές της Ελλάδας πραγματικά δημιουργεί ερωτήματα ως προς το τι είχε στο μυαλό του, τι ζητούσε ως αντάλλαγμα;»

«Για τι να πω ότι υπήρχε μια σειρά από πολύ σημαντικά ανταλλάγματα θα μπορούσε κάποιος θεωρητικά εντελώς να πει ''κάνει μια τέτοια συζήτηση'' αλλά εδώ συζητούσαμε μονομερώς αυτό το δικαίωμα στην ουσία για να κατευνάσουμε της Τουρκία και το casus belli της . Θεωρώ ότι υπάρχουν πιο έξυπνες πολιτικές από αυτό και ποιες είναι οι πιο έξυπνες πολιτικές να κάνεις πραγματικά τα ελληνοτουρκικά, ευρωτουρκικά. Το λέμε πολύ συχνά, το λεει και η κυβέρνηση σήμερα αλλά δεν έχουν γίνει ευρωτουρκικά. Ευρωτουρκικά σημαίνει ότι η ΕΕ βάζει πλάτη πίσω από τα βασικά δεδομένα ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου δηλαδή ότι πρέπει να γίνει με ένα πλαίσιο όπως είναι το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά γραμμένο, δεν υπάρχει πουθενά γραμμένο το casus belli, δεν υπάρχουν πουθενά γραμμένα όλα αυτά τα οποία θα συνιστούσαν όρους, προϋποθέσεις και διαδικασίες και εγγυήσεις ευρωπαϊκές για να πάμε στο διάλογο», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν ισχύει ότι και η κυβέρνηση Καραμανλή συζητούσε στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών το θέμα του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης των 12 μιλίων, ανέφερε: «Στην διπλωματία δεν μπορείς από μια μερα στην άλλη να αποτινάξεις τα πάντα. Δεν μπορούσαμε στη συνάντηση του Δεκεμβρίου το 2004 να αποτινάξουμε από πάνω μας όλα αυτά τα οποία είχαν συμφωνηθεί. Αυτό που καταφέραμε τότε ήταν να γραφτεί μέσα στα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου ότι εάν είναι απαραίτητο θα πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και όχι με αυτοματισμό».

«Στις διερευνητικές η Τουρκία θέτει- δεν λεω ότι τα αποδέχεται η Ελλάδα-και τις γκρίζες ζώνες άρα τα 152 νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου. Είναι πέντε τα θέματα που θέτει η Τουρκία, είναι η γκρίζες ζώνες, είναι τα 12 μίλια, είναι τα 10 μίλια, είναι η γαλάζια πατρίδα, είναι η αποστρατικοποίηση των νησιών, είναι οι περιοχές ευθύνης FΙR και search & rescue όλα αυτά τα έχει βάλει στο τραπέζι η Τουρκία και λεω εγώ με ποιο μαγικό χέρι η Ελλάδα θα εξαφανίζει όλα αυτά τα ζητήματα που θέτει η Τουρκία, μακάρι να συμβεί αυτό, και άρα να πάμε το Διεθνές Δικαστήριο με το ένα θέμα που θέτει η Ελλάδα. Αλλά τεχνικά δεν μπορεί να γίνει αυτό, πως θα πας να λύσεις το πρόβλημα της οριοθέτησης αν πρώτα δεν έχει λυθεί από ποια ξηρά χαράσσεις τις θαλάσσιες γραμμές», επισήμανε ο καθηγητής.