Στην ανάγκη διαμορφώσεως μιας κοινής αντιλήψεως για τις απειλές που αντιμετωπίζει αυτή την εποχή η Ευρωπαϊκή Ένωση και την αξιοποίηση της λεγόμενης «Στρατηγικής Πυξίδας» προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών-μελών της και να προστατευθούν αυτά και οι πολίτες τους αναφέρθηκε με δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος, μετά το πέρας, του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμύνης (ΣΕΥ&Α) της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Η πλήρης δήλωση του Έλληνος ΥΕΘΑ έχει ως ακολούθως:

«Θα ήθελα να αναφέρω, αρχικά, ότι σήμερα, πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας, προήδρευσα για πρώτη φορά της Συνάντησης των Υπουργών Άμυνας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων για τη «Στρατηγική Πυξίδα» της Ε.Ε. Είχα επίσης την ευκαιρία να αναφερθώ στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας.

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, αναφέρθηκα στις απειλές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., και στην ανάγκη να χαραχτεί μια συνεκτική προσέγγιση στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας.



Είχα επίσης την ευκαιρία να τονίσω τη καθοριστική σημασία της ανάλυσης απειλών (Threat Analysis) για την οριστική διαμόρφωση και το περιεχόμενό της Στρατηγικής Πυξίδας.

Είναι σημαντικό να διαμορφώσουμε μια κοινή αντίληψη για τις απειλές αυτές και να αξιοποιήσουμε τη Στρατηγική Πυξίδα προκειμένου να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της και να προστατεύουμε αυτά και τους πολίτες τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της ΣΕΥ&Α, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ ενημέρωσε τα μέλη του για θέματα επικαιρότητος, εξετάζοντας σειρά πρόσφατων εξελίξεων σε σημεία εντάσεως, όπως είναι η περιοχή του Σαχέλ (της Υποσαχάριας Αφρικής), η Ουκρανία, η Μοζαμβίκη και οι ζώνες ευθύνης της ναυτικής επιχειρήσεως “IRINI”.

Επίσης τα μέλη του Συμβουλίου αντήλλαξαν απόψεις σχετικώς με το στρατηγικό προσανατολισμό, δίνοντας έμφαση στη διαχείριση κρίσεων, ενώ κατά το άτυπο γεύμα εργασίας οι υπουργοί αντήλλαξαν απόψεις με τον Γεν.Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους του της Γερμανίας Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, της Κύπρου Χαράλαμπο Πετρίδη και της Πορτογαλίας Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνιο, ενώ πριν από τη συνεδρίαση του ΣΕΥ&Α, συνεκλήθησαν τα διοικητικά συμβούλια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού

Αμύνης (ΕDΑ) και του Δορυφορικού Κέντρου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (SatCen) που είναι στην Αεροπορική Βάση Τορεχόν έξω από τη Μαδρίτη.