Επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κάνοντας όμως λόγο για την ανάγκη για συν-επιμέλεια της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «χρησιμοποιώ τον όρο γιατί η δημοκρατία πρέπει να αποτελεί μέλημα όλων μας. Η δημοκρατία είναι κοινή μας υπόθεση. Κοινός τόπος για όλους μας. Κοινό πεδίο για τις αναμετρήσεις μας».

Στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα για τον τρόπο που λειτουργεί η Βουλή εν μέσω πανδημίας και σημείωσε: «Η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη έχει αναδειχθεί σε κακοποιητή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της δημοκρατίας. Εδώ και μήνες με ευθύνη του πρωθυπουργό και εντολές ασκείται η κοινοβουλευτική διαδικασία χωρίς την παρουσία βουλευτών με ονομαστικές ψηφοφορίες χωρίς της αυτοπρόσωπη παρουσία των βουλευτών και μυστικές ψηφοφορίες που δεν τηρούν το κριτήριο της μυστικότητας. Κακοποίηση της δημοκρατίας, η χρήση ενός κοινοβουλίου σε καταστολή με διαδικασίες «περάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε».

«Κακοποίηση η καταιγίδα των απευθείας αναθέσεων που επιτρέπουν την διαφθορά» ανέφερε ο ίδιος.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην διαχείριση των κονδυλίων για τον κοροναϊό λέγοντας: «Έτσι όπως χειριστήκατε δημόσια κονδύλια για την πανδημία έτσι θα διαχειριστείτε τα χτήματα του ταμείου ανάκαμψης με την μέθοδο της κ. Νικολάου η με τους κ. Πέτσα να μοιράζεται σε ημέτερους χωρίς κριτήρια με απευθείας αναθέσεις. Είναι μια θλιβερή ο ολισθηρή πρακτική».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για απαξίωση της Βουλής από την κυβέρνηση και είπε: «Απαξιώνουν τη Βουλή ακυρώνεται τον ελεγκτικό ρολό σε μια δημοκρατία μέσων ενημέρωσης. Δημιουργείται ένα καθεστώς μονοφωνίας και αφωνίας. Αυτό είναι κακοποίηση της δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός να μην παρίσταται σε κρίσιμες συνεδριάσεις να περιφρονεί την Βουλή και τα κόμματα. Να βολεύετε με την μονοφωνία των μονολόγων και των διαγγελμάτων αντί του ρεαλισμού και του διαλόγου
Δεν είναι θέμα προέδρου της Βουλής που τον εκτιμώ πολύ και το ξέρει».

«Από τον Δεκέμβριο έχουμε καταθέσει 14 επερωτήσεις»

«Ποσό καιρό έχω ζητήσει προ-ημερησίας συζήτησης από τον Δεκέμβριο πέρσι έχω ζητήσει για θέμα της δημοκρατίας και την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η αρνήστε. Με βάση τον κανονισμό δεν έχετε αυτό το δικαίωμα», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Έχουμε καταθέσει 14 επίκαιρες επερωτήσεις τις οποίες αρνείστε να διαγάγετε. Πρωτοφανές έχετε το δικαίωμα αυτό; Προφανώς όχι! Αλλά μέλημα σας είναι να εξαφανίσετέ τον διάλογο από τα ΜΜΕ. Ο κ. Μητσοτάκης δεν απαντά στο μέγα ζήτημα των πανελλαδικών εξετάσεων και δεν έρχεται να απαντήσει γιατί την περίοδο της πανδημίας δεν αλλάξατε το τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Πρόκειται για μιντιακη μονοφωνία και κοινοβουλευτική αφωνία», δήλωσε επιπρόσθετα.

Οι βουλευτές θα προσέρχονται κανονικά στη Βουλή

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα προειδοποίησε πως «δεν θα ανεχτούμε να συμμετέχουμε με κανόνες σιωπής, Βουλή των σκιών σε μια σκιώδη Βουλή. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέρχονται κανονικά στις συνεδριάσεις είτε το θέλετε είτε όχι».

«Δεν θα νομοθετεί μια κυβέρνηση χωρίς να υπάρχει ο αντίστοιχος διάλογος. Θα είμαστε εδώ με την παρουσία μας, με όλα τα μετρά τα υγειονομικά, αλλά θα είμαστε εδώ και θα δίνουμε απαντήσεις.Εσείς μπορείτε να συνεχίζετε αυτόν τον εξευτελισμό», κατέληξε.