Με διάθεση να σπάσει ο πάγος αλλά με συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα επί της ουσίας σχετικά με τις σχέσεις των δύο κρατών, «βλέπουν» τα τουρκικά ΜΜΕ την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hurriyet, βλέπει μήνυμα μετριοπάθειας από την πλευρά του Μητσοτάκη, αναφερόμενη στις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο γαλλικό κανάλι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει: «Είμαστε (σ.σ. Ελλάδα και Τουρκία) και οι δύο μέλη της συμμαχίας. Και βεβαίως, όταν έχουμε διαφορές -ως μέλη της συμμαχίας- αυτές οι διαφορές, θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο, γιατί αν δεν επιλύονται με τέτοιο τρόπο και επιλέγεται η αύξηση της έντασης, αυτό βεβαίως δεν είναι καλό για τη συμμαχία στο σύνολό της».

 «Θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία. Πρέπει λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο, ακόμη και όταν διαφωνούμε, να συνεχίζουμε να συζητάμε και να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο. Και βέβαια, υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Έχουμε κοινά οικονομικά συμφέροντα. Θα πρέπει να έχουμε τις ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες. Άλλωστε, η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

 Τετ – α – τετ χωρίς αυταπάτες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στη συνάντηση με διττή προσέγγιση και «μετρημένες» προσδοκίες, χωρίς αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξουν γρήγορα – πόσω μάλλον θεαματικά – αποτελέσματα στα δύσκολα πεδία διαλόγου και με στόχο την αμοιβαία εμπέδωση ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία απαιτεί μια σειρά από προϋποθέσεις «με συνέπεια και χρονική συνέχεια».

 Στο τρίτο από το 2019 ραντεβού των δύο ηγετών, ο πρωθυπουργός επιδιώκει, σύμφωνα με συνεργάτες του, μια «καθαρή συζήτηση σε βάθος» για όλα τα θέματα.

 Παράλληλα δηλαδή με την εκπεφρασμένη διάθεση της Αθήνας να ανοίξει «θετικό» πεδίο συνεννόησης με την Άγκυρα σε λεγόμενα χαμηλής πολιτικής ζητήματα, διαμηνύεται η αποφασιστικότητα να διατυπωθούν χωρίς περιστροφές οι πάγιες θέσεις της Ελλάδας. Στόχος του πρωθυπουργού, να «σφυγμομετρήσει» ο ίδιος το κλίμα και την – έστω βραχυπρόθεσμη – εξέλιξη στις σχέσεις των δύο πλευρών.

 Τις επιδιώξεις της Αθήνας, η οποία δηλώνει καλά προετοιμασμένη και διπλωματικά θωρακισμένη, φαίνεται αρχικά να ευνοεί η ίδια η «αρχιτεκτονική» της συνάντησης: το αυστηρά κλειστό τετ α τετ μεταξύ του Μητσοτάκη και του Ερντογάν, το οποίο αναμένεται να διαδεχθεί τη συνάντηση του τούρκου προέδρου με τον Τζο Μπάιντεν στο κτίριο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

 Για πρώτη φορά ο Μητσοτάκης και ο Ερντογάν δεν θα χρειαστεί να  προεδρεύουν  στις τοποθετήσεις των διευρυμένων αντιπροσωπειών τους, όπως συνέβη τις δύο προηγούμενες φορές (τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2019), αλλά συμφωνήθηκε μια συζήτηση «αποκλειστικά και μόνο των ηγετών». Προφανώς όμως στην ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες θα συμμετέχουν οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού και κυβερνητικά στελέχη, ανάμεσά τους ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, για παράλληλες διαβουλεύσεις.