Η σύλληψη του Χρήστου Παππά ήταν αποτέλεσμα της μεθοδικής έρευνας των υπηρεσιών ασφαλείας και της αντιτρομοκρατικής, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

 Παράλληλα ο κ. Οικονόμου έκανε αναφορές και στην δολοφονία της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά λέγοντας ότι έγινε μεθοδική διερεύνηση του τόπου του εγκλήματος από τις υπηρεσίες ασφαλείας και συνελήφθη ο δράστης.

Πανδημία

Αναφερόμενος στο θέμα της πανδημίας ο κ. Οικονόμου τόνισε πως είναι υποχρέωση της ΕΛΑΣ να συμβάλει στην εφαρμογή των μέτρων κατά του κοροναϊού.

 Είπε παράλληλα πως ο εμβολιασμός είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η πανδημία και κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Σημείωσε ότι δεν αντέχει η κοινωνία τυχόν μεταλλάξεις από τον κοροναϊό.

 Νέος νόμος

Ανέφερε πως με το νέο νόμο διαμορφώνεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του υπουργείου προστασίας του Πολίτη.

Τόνισε πως δημιουργούνται δομές στο υπουργείο και διαχωρίζεται ο ρόλος του υπουργείου από τις επιχειρησιακές αποστολές.

 Σε ό,τι αφορά τις διαδηλώσεις και το ειδικό σώμα στα Πανεπιστήμια, είπε πως ό,τι εξαγγέλλεται, υλοποιείται, ψηφίζεται και εφαρμόζεται.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Λευτέρη Οικονόμου στα Παραπολιτικά 90,1

 O υφυπουργός Προστασίας του πολίτη, κος Λευτέρης Οικονόμου , μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Αναφορικά με τη σύλληψη του Χρ. Παππά ο κ. Οικονόμου ανέφερε: «Η είδηση για τη σύλληψη του Χρ. Παππά είναι αποτέλεσμα μιας μεθοδικής δράσης των υπηρεσιών ασφαλείας και ειδικότερα της αντιτρομοκρατικής. Από τη στιγμή που διαπιστώθηκε η εξαφάνιση του συγκεκριμένου ατόμου η Ελληνική Αστυνομία κινητοποιήθηκε, προέβη σε όλες εκείνες τις αναγκαίες ενέργειες τόσο στο εσωτερικό  και ανέπτυξε και τη διεθνή συνεργασία που επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις προκειμένου να συλληφθεί ο Χρ. Παππάς. Πράγμα το οποίο έγινε χθες και  ήταν αποτέλεσμα συγκερασμού πληροφοριών και μιας ουσιαστικής έρευνας που έκανε η αντιτρομοκρατική αθόρυβα όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Η Αστυνομία είχε υποχρέωση και καθήκον να διερευνά κάθε πληροφορία που ερχόταν στις υπηρεσίες της πράγμα και το οποίο έκανε όμως  οι έρευνες οι δικές μας ήταν τόσο σε εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των αντίστοιχων χωρών με τις οποίες κρινόταν αναγκαία η  συνεργασία. Σε κάθε περίπτωση  όμως η δραστηριότητα των υπηρεσιών ασφαλείας ήταν καταρχήν και σε μεγάλο βαθμό επικεντρωμένη στο εσωτερικό».

Ερωτηθείς αν έχει κλείσει η υπόθεση της δολοφονίας στα Γλυκά Νερά και για την άποψη στα social media  ότι καθυστέρησε η Αστυνομία απάντησε: «Είναι γνωστό ότι στα social media  για διάφορα θέματα αναπτύσσονται από πολλούς ανευθυνουπεύθυνους διάφορες θεωρίες και απόψεις για όλα τα θέματα, εκείνο όμως που θα ήθελα να πω στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι οι υποθέσεις αυτές, και προκειμένου να παραπεμφθούν άτομα με βαρύτατες κατηγορίες ενώπιων των αρμοδίων δικαστικών αρχών, θα πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί και να έχουν επεξεργαστεί τοσο από τα εγκληματολογικά εργαστήρια όσο και σε  επίπεδο έρευνας  από τις υπηρεσίες ασφαλείας όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία θα οδηγήσουν αναμφισβήτητα και θα αποδώσουν κατηγορίες προκειμένου στη συνέχεια να παραπεμφθεί το άτομο στη δικαιοσύνη. Αυτό και στη συγκεκριμένη περίπτωση έγινε από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας, υπήρξε μια μεθοδική και επιστημονική διερεύνηση του τόπου του εγκλήματος και των άλλων ευρημάτων από τα εγκληματολογικά εργαστήρια και με βάση τα ευρήματα αυτά ξετυλίγονταν όλο το ανακριτικό κουβάρι  από πλευράς υπηρεσιών ασφαλείας και στη συνέχεια όταν πλέον  υπήρχε η βεβαιότητα ότι έχουμε τον δράστη της ανθρωποκτονίας απέναντί μας και ότι αυτό είναι το συγκεκριμένο πρόσωπο ενεργήσαμε με τον τρόπο ενήργησαν οι υπηρεσίες ασφαλείας και είχαν και το αποτέλεσμα να ομολογηθεί η πράξη και από τον ίδιο».

Ερωτηθείς αν ο covid  επηρέασε το έργο της Αστυνομίας και αν η εμπλοκή της για την εποπτεία των περιοριστικών μέτρων έχει τελειώσει απάντησε: «Είναι υποχρέωση της Ελληνικής Αστυνομία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της να συμβάλει στην εφαρμογή των μέτρων για την καταπολέμηση του covid. Με δεδομένο ότι ο covid είναι εδώ και παρουσιάζεται κατά περιόδους με διάφορες μορφές επιβάλλεται να προσαρμόζονται και τα μέτρα στα νέα δεδομένα όπως εισηγείται από τους λοιμωξιολόγους και αποφασίζεται από την κυβέρνηση. Δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουμε, πρέπει να πειστούν και οι πολίτες οι οποίοι προβληματισμένοι ως προς τον εμβολιασμό ότι είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Κάνω και εγώ από την πλευρά μου την έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να προστρέξουν να εμβολιαστούν και όσον αφορά την Ελληνική Αστυνομία θα είναι παρούσα και το επόμενο διάστημα στην εφαρμογή των μέτρων. Θα πρέπει να δείξουμε την αυτοπειθαρχία που χρειάζεται, να μην χαλαρώσουμε και εν όψει του καλοκαιριού που θα μετακινηθούν πάρα πολλοί συμπολίτες μας από τη μια περιοχή στην άλλη θα πρέπει να λαμβάνουν όλα εκείνα τα μέτρα που η πολιτεία υποδεικνύει και σε κάθε περίπτωση σε αυτούς που δεν συμμορφώνονται θα εφαρμοστούν  οι προβλεπόμενες κυρώσεις με μεγάλη αυστηρότητα διότι δεν αντέχει η χώρα, η κοινωνία, η οικονομία να πάμε σε μεγάλη εξάπλωση τυχόν νέων μεταλλάξεων του ιού. Θα είναι πολύ δυσμενείς οι συνέπειες σε κάθε πλευρά της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας και για αυτό όλοι πρέπει να δείξουμε την υπευθυνότητα που η συγκυρία απαιτεί»

Αναφορικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό του υπουργείου ανέφερε: «Σε γενικές γραμμές διαμορφώνεται ένα θεσμικό  πλαίσιο για τη λειτουργία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Με το νόμο ο οποίος θα εισαχθεί στο κοινοβούλιο για ψήφιση δημιουργούμε δομές στο υπουργείο ούτως ώστε να υπάρχει η παραγωγή της πολιτικής ασφάλειας και ουσιαστικά να επιτευχθεί ο διαχωρισμός του υπουργείου από τις  επιχειρησιακές δομές που είναι και ο ρόλος των επιτελείων του αρχηγείου. Κυρίως όμως θα ήθελα να επισημάνω τις διατάξεις που φέρνουμε για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό πλήρως της εκπαίδευσης του προσωπικού της ελληνικής αστυνομίας. Η αστυνομική ακαδημία ως νομικό πρόσωπο πλέον δημοσίου δικαίου αποκτά μια ανεξαρτησία, μια αυτοδιοικηση στα θέματα της εκπαιδευτικής πολιτικής με ξεχωριστό προϋπολογισμό. Το εκπαιδευτικό συμβούλιο αναβαθμίζεται σημαντικά, στελεχώνεται στην πλειοψηφία του με πανεπιστημιακούς υψηλού επιπέδου και κύρους. Επίσης καθιερώνεται η δια βίου εκπαίδευση και προβλέπεται βέβαια και η ανταλλαγή εμπειριών και σπουδαστών με αντίστοιχες ακαδημίες του εξωτερικού κάτι που το επιδιώκουμε και θα συμβάλει σημαντικά στη διαμόρφωση του αναγκαίου πλαισίου κατανόησης και αστυνομικής συνεργασίας που χρειάζεται πλέον σε διεθνές επίπεδο δεδομένου ότι δημιουργούνται νέες μορφές εγκληματικότητας και το έγκλημα εξελίσσεται και επιβάλλει και η Αστυνομία να εκσυγχρονίζεται και να αναπτύσσει όλο και περισσότερο τη διεθνή συνεργασία».

Αναφορικά με το νόμο περί διαδηλώσεων τόνισε: «Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι ό,τι εξαγγέλλεται υλοποιείται, γίνεται νόμος του κράτους και στη συνέχεια εφαρμόζεται.  Σε ότι αφορά το θέμα των διαδηλώσεων θα ήθελα να πω ότι ο νόμος εφαρμόζεται, εφαρμόζεται με σύνεση. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι συμπολίτες μας ασκούν το κατοχυρωμένο συνταγματικά του συνέρχεσθαι, η αστυνομία είναι εκεί, προστατεύει το δικαίωμά τους αλλά βλέπουμε ότι όπου υπάρχει μικρός αριθμός συγκεντρωμένων δεν παρακωλύεται ουσιωδώς η κυκλοφορία. Κυρίως διαδηλώνουν στη μια λωρίδα και έτσι επιτυγχάνεται η ισορροπία που το σύνταγμα επιβάλλει ως προς την άσκηση του συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι χωρίς όμως να παρεμποδίζεται υπερβολικά και η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της περιοχής».

Ερωτηθείς αν θα συγκροτηθούν αστυνομικά τμήματα εντός των πανεπιστημίων απάντησε: «Υπάρχει υποχρέωση της πολιτείας, της πανεπιστημιακής κοινότητας, των φοιτητικών συλλόγων αλλά έχουμε και την υποχρέωση να ανταποκριθούμε στην απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών να επικρατήσει το αναγκαίο περιβάλλον που απαιτεί η ακαδημαϊκή ελευθερία ούτως ώστε η πανεπιστημιακή κοινότητα γενικότερα και οι φοιτητές μέσα στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής ελευθερίας που το σύνταγμα προστατεύει να ασκούν όλες εκείνες τις δραστηριότητες μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας. Αν διαβάσουμε το νόμο με πολύ προσοχή θα δούμε ότι λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο και βάζει αυτές τις προϋποθέσεις που πρέπει να υλοποιηθούν πριν η πανεπιστημιακή αστυνομία πάρει ρόλο στα πανεπιστήμια που δίνει ουσιαστικό ρόλο στην ακαδημαϊκή κοινότητα, δίνει τις αρμόδιες επιτροπές ασφαλείας που η ίδια η πρυτανεία και η σύγκλητος συγκροτεί και εφαρμόζει κι έρχεται επικουρικά και η πανεπιστημιακή αστυνομία σε συνεργασία με τις πανεπιστημιακές αρχές για να βοηθήσει ουσιαστικά την επικράτηση του κλίματος  εκείνου που  επιβάλλει πλέων να υπάρχει στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ένα κλίμα ελευθερίας και ασφάλειας αλά δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία αν δεν υπάρχει ασφάλεια αυτό είναι αναγκαία προϋπόθεση στη δημοκρατία και αυτό και ο νομικός μας πολιτισμός αλλά κυρίως η συνταγματική μας τάξη αυτό επιβάλλει. Θα πρέπει κατά συνέπεια αυτή η πόλωση που επιχειρούν κάποιοι να δημιουργήσουν περί αστυνομοκρατίας, περί χίλιων δυο άλλων πραγμάτων είναι λέξεις και πράξεις που έρχονται από το απώτερο παρελθόν και δεν ανταποκρίνονται σήμερα ούτε απήχηση βρίσκουν στη συντριπτική πλειοψηφία των νέων και των  φοιτητών που θέλουν ένα πανεπιστήμιο σύγχρονο, ελεύθερο και παραγωγικό   και προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύουμε. Θα εφαρμοστεί αυτό ήδη υπάρχει εξαγγελία για την υποβολή δικαιολογητικών όσων επιθυμούν να καταταγούν στην πανεπιστημιακή αστυνομία και υπάρχει ξεχωριστή και μεγάλη μοριοδότηση σε αυτούς που είναι πτυχιούχοι πανεπιστημιακών σχολών γιατί θέτουμε η υπηρεσία αυτή να στελεχωθεί από προσωπικό που τυγχάνει η συντριπτική του πλειοψηφία ανώτατης εκπαίδευσης, γνωρίζει από πανεπιστήμια, γνωρίζει από το κλίμα και τις ζυμώσεις και το αμφιθέατρο του πανεπιστημίου ούτως ώστε να διασφαλιστεί με τον καλύτερο τρόπο η αρμονική λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».