Το μήνυμα του Πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, στην Τουρκία ήταν ξεκάθαρο και σαφές, τονίζοντας ότι «όλοι θέλουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι».

«Από την αμερικανική οπτική, πρώτα και πάνω από όλα υποστηρίζουμε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μοιραζόμαστε τον στόχο του για μείωση των εντάσεων, για διασφάλιση ότι όλα τα μέρη στην περιοχή δρουν μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και αποφεύγουν βήματα κλιμάκωσης. Και το πιο σημαντικό, νομίζω ότι όλοι θέλουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι», τόνισε σε συνέντευξή του στον Νικόλα Βαφειάδη και τον ΑΝΤ1, με αφορμή τον εορτασμό της 4ης Ιουλίου.

«Από τους ισχυρότερους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα»

Επίσης, όπως σημείωσε ο Τζέφρι Πάιατ, ήταν «η καλύτερη χρονιά από ποτέ. Η Ελλάδα είναι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ σήμερα. Είμαι απίστευτα υπερήφανος για τις κοινές δράσεις που σχεδιάσαμε με το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας και τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε όλους τους τομείς είτε σε αεροπορικές ασκήσεις στον Ηνίοχο, τα όσα κάνουν μαζί τα Ναυτικά μας όταν περνούν οι συνοδείες των αεροπλανοφόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτά που κάνουν μαζί οι ειδικές δυνάμεις μας, όπως κι εσύ κι εγώ είδαμε προ ημερών στα Μέγαρα».

Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρέσβης υπογράμμισε τη σημασία της νομοθετικής πρωτοβουλίας Μενέντεζ - Ρούμπιο, που φέρνει πολύ πιο κοντά Ελλάδα και ΗΠΑ και την προσήλωση των Αμερικανών στη συνεργασία για τα κοινά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ερωτηθείς για το ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης Μπάιντεν ως προς την Ελλάδα, απάντησε πως «η πρώτη είναι να νικήσουμε την πανδημία και να συνεργασθούμε με όλους τους διεθνείς μας εταίρους, ώστε να δούμε τον κόσμο να επανέρχεται στον δρόμο της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Είμαστε πολύ τυχεροί που υπάρχει τόσο ισχυρή ευθυγράμμιση μεταξύ των προτεραιοτήτων και της φιλοσοφίας του προέδρου Μπάιντεν και του Έλληνας πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του».

«Δεν υπάρχει άλλος τόπος σαν την Ελλάδα»

«Σε ό,τι αφορά την ευρεία ατζέντα μας, όλες οι προτεραιότητες που αναπτύξαμε τα τελευταία χρόνια, μέσω του στρατηγικού διαλόγου: Αμυντική συνεργασία, καθαρή Ενέργεια, εμπορικές επενδύσεις, Ασφάλεια, οι δεσμοί μεταξύ των λαών μας. Όλα αυτά θα συνεχισθούν. Ένα άλλο θέμα προτεραιότητας για τον πρόεδρο Μπάιντεν είναι η παγκόσμια κλιματική κρίση», συμπλήρωσε.

«Όσο σκέφτομαι όλες τις ιστορικές στιγμές στις οποίες είχα το προνόμιο να είμαι αυτόπτης μάρτυρας, άλλο τόσο είναι οι άνθρωποι, τα μέρη, το φως. Εννοώ πως το φως της Αθήνας καθώς ο ήλιος δύει, είναι πραγματικά μοναδικό. Η εξαιρετική ποικιλότητα, το φαγητό, τα τοπία, ο Πολιτισμός, η Ιστορία. Πραγματικά δεν υπάρχει άλλος τόπος σαν την Ελλάδα. Και θεωρώ εαυτόν εξαιρετικά προνομιούχο, που έχω μείνει εδώ αρκετά, ώστε τουλάχιστον να... ξύσω την επιφάνεια», προέταξε.