Δύο αλλά όχι ξένοι
Δύο αλλά όχι ξένοι Σπύρος Χαριτάτος Μπάγια Αντωνοπούλου
vouli_1
Πολιτική

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού - «Όχι» από ΣΥΡΙΖΑ - Σήμερα η ψηφοφορία στη Βουλή

Οι θέσεις των κομμάτων

Από την Βουλή αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα η κυβερνητική τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζόμενων σε δομές υγείας και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία. 

Η τροπολογια θα «περάσει» με την στήριξη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση καταψηφίζουν έχοντας ως αντιπολιτευτικό επιχείρημα την παραβίαση δικαιωμάτων καθώς επικρίνουν τα ανοιχτά παράθυρα για covid...απολύσεις εργαζομένων που δημιουργούνται.
Με αυτόν τον τρόπο στο κέντρο του πολιτικού χάρτη τοποθετούνται ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής καθώς παίρνουν καθαρή θέση υπέρ των προωθούμενων ρυθμίσεων προκειμένου να εκπεμφθεί ισχυρό μήνυμα ενίσχυσης των εμβολιασμών. Στο άκρο τοποθετείται η Ελληνική Λύση που μιλά για «φασισμό» και «νεοταξική δικτατορία» και με ένα ακατάληπτο παραλήρημα συνδέει την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την ανάγκη εκδίωξης μεταναστών, ΜΚΟ κ.α.

Ναι μεν αλλά.... κατά της υποχρεωτικότητας ο ΣΥΡΙΖΑ

Στα «ρηχά νερά» του πολιτικού φάσματος επιλέγουν να τοποθετηθούν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει υπέρ των εμβολιασμών αλλά κατά της υποχρεωτικότητας καθώς υποκρύπτει - όπως υποστηρίζει – την επιδίωξη της κυβέρνησης να πλήξει τα εργασιακά δικαιώματα.

Επίσης, το ΜέΡΑ25 δηλώνει υπέρ της υποχρεωτικότητας αλλά κατά των εμβολιαστικών πιστοποιητικών καθώς οδηγεί – όπως λέει - «στον Μεγάλο Ψηφιακό Αδελφό».

Αμετακίνητο στις πάγιες θέσεις του παραμένει το ΚΚΕ αναφέροντας ότι η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ, απειλεί τους πολίτες.
 

Οι θέσεις ΝΔ και ΚΙΝΑΛ απέναντι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο βουλευτής της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός τόνισε ότι η μόνη ασφαλής και αποτελεσματική λύση είναι αυτή των εμβολιασμών. Πρόσθεσε μάλιστα πως το μόνο που παρακάμφθηκε σε σχέση με την αδειοδότησή τους είναι γραφειοκρατικές διαδικασίες και πως οι ιατροί τάχθηκαν στην υπηρεσία του ανθρώπου και της κοινωνίας και δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μεταδώσουν νόσημα. «Είναι θέμα ηθικής τάξης» τόνισε. 

Από το Κίνημα Αλλαγής η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την αποτυχία της να πείσει του πολίτες να εμβολιαστούν και σχολίασε την τροπολογια λέγοντάς: «Καθυστερήσατε. Εμείς είμαστε θετικοί στην υποχρεωτικότητα γι αυτές κατηγορίες. Είναι επιβεβλημένο. Υποχρεωτικότητα για να είμαστε σοβαροί σημαίνει και κάποιες επιπτώσεις για όσους δεν εφαρμόζουν τους κανόνες. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν ανεμβολίαστοι σε δομές ηλικιωμένων. Ας αφήσουν πολλοί τα κηρύγματα περί δικαιωμάτων. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να είναι φορέας θανάτου. Ξενοδόχος θανάτου όπως είπε ο ακαδημαϊκός κ. Τάσσιος. Οσοι συμφωνούν από τα κόμματα ας βγουν και ας το πουν καθαρά. Στάση υπέρ του εμβολιασμού και ταυτόχρονα να λένε ότι οι επιπτώσεις συνιστούν δήθεν αιτίες διχασμού είναι απολίτικη και θολή θέση και πατά σε 2 βάρκες. Είμαστε θετικοί με την τροπολογία αν και θα μπορούσαμε να καταθέσουμε σειρά παρατηρήσεων. Ως υπεύθυνη δύναμη αντιπολίτευσης θέλουμε να ενισχύσουμε ένα καθαρό μήνυμα προς την κοινωνία».


Για προχειρότητα κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

«Τα μείζονα θέματα απαιτούν μείζονα σοβαρότητα και ουσιαστική συζήτηση και όχι τροπολογία τελευταίας στιγμής γιατί είναι θέματα που σχετίζονται με την δημόσια υγεία και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του πολίτη» υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος και συνέχισε «έχει αποφανθεί και το ΣτΕ σε ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού ότι πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός. Η Επιτροπή Βιοηθικής μιλά για κλιμακούμενες πολιτικές. Έρχεται η κυβέρνηση με οριζόντιες πολιτικές και ρυθμίζει ποινές γι αυτούς που δεν θα κάνουν το εμβόλιο χωρίς να εξαντλήσετε άλλα μέτρα. Που είναι η ευνομούμενη πολιτεία; Πως αντιμετωπίζει τον φόβο των πολιτών;» αναρωτήθηκε ο ίδιος για να προσθέσει: «Πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι. Εμείς ως ΚΟ έχουμε εμβολιαστεί όλοι αλλά στην κοινωνία υπάρχουν άλλες αντιστάσεις που σχετίζονται με γραφικότητες ή με ουσιαστικές αμφιβολίες. Με την τροπολογία δεν τα λύνεται αυτά. Βάζετε διαθεσιμότητα και μείωση μισθού που ενισχύουν την αντιεμβολιαστική δυναμική. Εμείς ως κόμμα της Αριστεράς οφείλουμε να πούμε στους πολίτες ότι με πρόσχημα τον κίνδυνο της πανδημίας βάλλονται τα εργασιακά δικαιώματα της μεγάλης πλειοψηφίας και είναι κρίσιμο να μπει αυτή η παράμετρος στην συζήτηση».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χήτας τόνισε πως πρόκειται για  «μαύρη ημέρα για την Δημοκρατία. Ξεπεράσατε και τον εαυτό σας. Η αντιδημοκρατική τροπολογία που φέρνει σήμερα η ΝΔ παραβιάζει κάθε έννοια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Η Ελληνική Λύση όταν κυβερνήσει ένας από τους πρώτους νόμους που θα καταργήσει θα είναι αυτός ο αντιδημοκρατικός νόμος. Θα τον στείλουμε στο πυρ το εξώτερο. Θα καταργήσουμε επίσης τα προνόμια των παράνομων μεταναστών και θα τους στείλουμε με τις ΜΚΟ από εκεί που ήρθαν. Θα αυστηροποιήσουμε και τον Ποινικό Κώδικα βάζοντας αυστηρές ποινές σε παιδοβιαστές...και πρόσθεσε  «Γιατί πρέπει με το ζόρι να εμβολιαστούν με εμβόλιο χωρίς οριστική άδεια; Υποχρεωτικότητα σημαίνει φασισμός. Νεοταξική δικτατορία».

Ο  Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ δήλωσε,  «Ενώ δεν κάνατε τίποτα για να πείσετε τους πολίτες και να ενισχύσετε το ΕΣΥ κουνάτε το δάχτυλο στον λαό και ανοίγετε τον δρόμο για την απόλυση. Ο καθολικός δωρεάν εμβολιασμός είναι δικαίωμα" ενώ  η Φωτεινή Μπακαδήμα του ΜΕΡΑ 25 μίλησε και αυτή για σπασμωδικές και αυταρχικές κινήσεις της κυβέρνησης.