Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον πρώτο μεγάλο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, με την αγωνία στα υπουργικά γραφεία να έχει χτυπήσει «κόκκινο» και το ενδιαφέρον στην κοινοβουλευτική ομάδα να είναι ζωηρό για την αξιοποίηση νέων βουλευτών στο κυβερνητικό σχήμα. Πλέον, με βάση και το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, η πιθανότερη ημερομηνία θεωρείται η προσεχής Παρασκευή, ίσως δε και το Σάββατο.

Προς το παρόν, η «πολύ γεμάτη μεταρρυθμιστική ατζέντα» της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα, όπως τη χαρακτήρισε χθες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, έχει προτεραιότητα στον σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι των αναμενόμενων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Έτσι, σήμερα στις 11:00 το πρωί, θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Υπουργικό Συμβούλιο, με δύο σημαντικά νομοσχέδια, για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (Γεωργιάδης-Παπαθανάσης) και για τις Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών και την εθελοντική απασχόληση (Βορίδης).

Επίσης, θα γίνει ενημέρωση από τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο για την πορεία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και εισήγηση από τον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη σχετικά με την καθιέρωση ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου και τη διαδικασία καθορισμού ανώτατου ορίου. Το ζήτημα αυτό έχει απασχολήσει τις τελευταίες εκθέσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν, η οποία στην πιο πρόσφατη μεταμνημονιακή αξιολόγηση σημείωνε τη δέσμευση της κυβέρνησης για ετήσιο πλαφόν στους συμβασιούχους από το 2022.

Η ατζέντα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου – που βέβαια θα γίνει υπό την παρούσα του σύνθεση – περιλαμβάνει και το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα Μπροστά», που θα παρουσιάσει ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, αλλά και εισήγηση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για την υπαγωγή στη διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.

Το απόγευμα αργά, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Σλοβενία για να συμμετάσχει στο Bled Strategic Forum 2021 την Τετάρτη το πρωί, ενώ αμέσως μετά θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, με αυτοδιοικητικούς φορείς και εκπροσώπους των Επιμελητηρίων, εν όψει των εγκαινίων της ΔΕΘ την επόμενη εβδομάδα. Την Πέμπτη ψηφίζεται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Γαλλία για να λάβει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη για την Βιοποικιλότητα της Μεσογείου. Επομένως, πιθανή ημερομηνία για τον ανασχηματισμό είναι πλέον η Παρασκευή ή το Σάββατο.

«Η ανάγκη, η έκταση, το βάθος, το αποτύπωμα και ο χαρακτήρας της αναδιάταξης του στελεχειακού δυναμικού της κυβέρνησης αφορά αποκλειστικά τον πρωθυπουργό», δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Είναι ο μόνος που έχει την πλήρη έκταση της εικόνας και την ευθύνη απέναντι στον λαό να παίρνει τις αποφάσεις για να διαμορφώνονται οι καλύτεροι δυνατοί όροι για να πηγαίνουμε την πατρίδα μπροστά».

Αξιοσημείωτη είναι και η δήλωση του κ. Γεραπετρίτη σε σχέση με τον ανασχηματισμό: «Για το τρέχον έτος υπάρχει ένα συγκροτημένο κυβερνητικό σχέδιο, είναι το Ενιαίο Κυβερνητικό Σχέδιο, το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου και είναι η πολιτική μας για το 2021. Αυτήν την πολιτική θα υπηρετήσουμε όλοι ανεξαρτήτως προσώπων, όλοι έχουμε μια εφήμερη σχέση στην πολιτική, θα την υπηρετήσουμε όπως πρέπει να την υπηρετήσουμε και θα λογοδοτήσουμε στον λαό».