Δεν ενθουσιάστηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ στο άκουσμα της υπουργοποίησης του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας της κυβέρνησης Τσίπρα, Ευάγγελου Αποστολάκη, παρά το γεγονός ότι από το Μέγαρο Μαξίμου είχαν ενημερώσει σχετικά την Κουμουνδούρου πριν τις ανακοινώσεις για την τοποθέτηση στο νεοσυσταθέν υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ενός υπερκομματικού προσώπου.

Διαρροές από την Κουμουνδούρου και το περιβάλλον του κ. Τσίπρα μίλησαν για «αποστασία», δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την αμηχανία τους, αλλά και την επιτυχία της απόφασης Μητσοτάκη. Ωστόσο, ύστερα από έντονο παρασκήνιο ο κ. Αποστολάκης δεν αποδέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού για ανάληψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας

Ειδικότερα, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε γνωστό ότι «ο κ. Αποστολάκης τη περασμένη Δευτέρα ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη πρόταση που του έκανε ο κ. Μητσοτάκης να αναλάβει στη θέση του κ. Χαραδαλιά. Ο κ. Τσίπρας του ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση αλλά πρόσκληση σε αποστασία. Η ίδια άτυπη ενημέρωση από την Κουμουνδούρου συνέχισε λέγοντας πως «ο κ. Αποστολάκης τον διαβεβαίωσε ότι δε πρόκειται με αυτούς τους όρους να αποδεχθεί να γίνει υπουργός της δεξιάς. Προφανώς, για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει, στη πορεία άλλαξε γνώμη. Του ευχόμαστε καλή τύχη. Ωστόσο καλό είναι να ξέρει ότι η ιστορία ποτέ δεν λυπήθηκε όσους δεν αναγνωρίζουν ότι στη ζωή υπάρχουν και αξίες σημαντικότερες από τα πρόσκαιρα αξιώματα».

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με πληροφορίες λίγα λεπτά πριν ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός από το γραφείο του πρωθυπουργού τηλεφώνησαν στον διευθυντή του Πολιτικού του γραφείου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλη Καλογήρου και τον ενημέρωσαν για την συμμετοχή του κ. Αποστολάκη στην κυβέρνηση.