Μήνυμα ισχύος και αποφασιστικότητος από τον ακριτικό Έβρο εξέπεμψαν σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις με τον πολιτικό τους προϊστάμενο Νικόλαο Παναγιωτόπουλο να δηλώνει μετά το πέρας της ασκήσεως «Αίσιος Οιωνός 21», που αποτελούσε τμήμα της μεγάλης διακλαδικής ασκήσεως «Παρμενίων-21»: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι παρούσες ολοένα και πιο ισχυρές για να διασφαλίζουν έναντι κάθε απειλής, κάθε επιβουλέα, την εδαφική ανεξαρτησία και να προασπίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό» σημείωσε ο ΥΕΘΑ προσθέτοντας: «Δηλώνω ευτυχής  που αποτελώ μέρος της προσπάθειας για την επαύξηση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, είτε μέσω της Αμυντικής Διπλωματίας που ασκείται εντατικότατα και παράγει αποτελέσματα, είτε μέσω της επίσης εντατικής προσπάθειας να εξοπλιστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις με τα πλέον σύγχρονα και άρτια οπλικά συστήματα σε θάλασσα, αέρα και ξηρά, είτε μέρος αυτής της προσπάθειας για την αναβάθμιση και των συνολικών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων σε προσωπικό, πάντα σε αγαστή συνεργασία με τη Στρατιωτική Ηγεσία η οποία βέβαια συμβάλλει με το σχεδιασμό της, κατά τρόπο καταλυτικό, στη συνολική αυτή προσπάθεια».

Στη σημερινή Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της ασκήσεως «Αίσιος Οιωνός – Παρμενίων ’21», εκτός του ΥΕΘΑ, παραβρέθηκαν επίσης, ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Χαρδαλιάς, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ΑΤΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμύνης της Βουλής Κώστας Γκιουλέκας, βουλευτές μέλη της και τοπικοί βουλευτές, εκπρόσωποι των κομμάτων, ο τοπικός Μητροπολίτης, Ακόλουθοι Αμύνης ξένων χωρών που είναι διαπιστευμένοι στην Αθήνα, μεταξύ των οποίων και ο Τούρκος ΑΚΑΜ,  εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοικήσεως αλλά και της στρατιωτικής ηγεσίας και άλλοι.

 

Απευθυνόμενος προς όλους τους προαναφερθέντες επισήμους, τον κόσμο και τον τύπο, και μέσω αυτών προς τον Ελληνικό λαό, ο Ν.Παναγιωτόπουλος τόνισε: «Εξαιρετική επίδειξη της ισχύος πυρός, του συνδυασμού επίγειων και πτητικών μέσων και των συνολικών ικανοτήτων και δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Καταδεικνύεται το αποτρεπτικό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω να συγχαρώ όλους τους συντελεστές για την επιτυχή έκβαση της άσκησης. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι παρούσες ολοένα και πιο ισχυρές για να διασφαλίζουν έναντι κάθε απειλής την εδαφική ανεξαρτησία και να προασπίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». 

Ο ίδιος δήλωσε «ευτυχής καθώς αποτελεί μέρος της προσπάθειας για την επαύξηση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων είτε μέσω της αμυντικής διπλωματίας που ασκείται εντατικότατα και παράγει αποτελέσματα, είτε μέσω της εντατικής προσπάθειας να εξοπλιστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις με τα πλέον σύγχρονα και άρτια οπλικά συστήματα σε θάλασσα, αέρα και ξηρά, είτε για την αναβάθμιση των συνολικών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων σε προσωπικό. Και πάντα σε αγαστή συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία, η οποία με το σχεδιασμό της συμβάλει με τρόπο καταλυτικό σε αυτή την προσπάθεια».

 Από την πλευρά του, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος σημείωσε με έμφαση: «Δείξαμε σήμερα ένα μικρό κομμάτι των δυνατοτήτων, της αποφασιστικότητας και του τρόπου με τον οποίο μπορούν οι Ένοπλες Δυνάμεις να εκτελέσουν την αποστολή τους». Και πρόσθεσε: «Ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους».

 Αξίζει να επισημανθεί ότι στο πλαίσιο της ασκήσεως «Παρμενίων», διεξήχθη σήμερα στο πεδίο βολής «Ψιλός Στάλος», η τελική φάση της μεγάλης τακτικής ασκήσεως μετά στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Αίσιος Οιωνός», που αποτελεί εθνική άσκηση σχηματισμών μεσαίας κλίμακας και διευθύνεται από το Δ’ Σώμα Στρατού.

 

Άσκηση «Αίσιος Οιωνός» - Σενάριο και συμμετέχουσες δυνάμεις

Η διεξαγωγή της τελικής φάσεως της ασκήσεως στηρίχτηκε σε ένα υποθετικό σενάριο, βάσει του οποίου ο εχθρός παρασύρεται και «παγιδεύεται» σε μία προσχεδιασμένη και προετοιμασμένη αμυντική τοποθεσία, όπου και αναχαιτίστηκε, ώστε στη συνέχια οι φίλιες δυνάμεις να περάσουν στην αντεπίθεση («επιθετική επιστροφή»).

Στην προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα συμμετείχαν μονάδες από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, σχηματισμοί και μονάδες της 1ης Στρατιάς στο πλαίσιο της επιχειρησιακής τους εκπαιδεύσεως, ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού καθώς και αεροσκάφη διαφόρων τύπων της Πολεμικής Αεροπορίας.

 Στην άσκηση συμμετείχαν μονάδες της τοπικής XVI (16ης) Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, με την εφεδρεία της την 21η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, που πραγματοποίησε την αντεπίθεση για την καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων, εκμεταλλευόμενη την σύμπτυξη του εχθρού, εκτέλεσε επιθετική ενέργεια για να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την 50η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία. Οι ενέργειες αυτές υποβοηθήθηκαν με την υποστήριξη εναέριων μέσων, επετεύχθη ο εγκλωβισμός και η καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων.

Στην άσκηση συμμετείχαν συγκροτήματα μηχανοκίνητου λόχου πεζικού, συγκροτήματα ίλης μέσων αρμάτων Leopard-1A5 και Leopard-2A4, αερομεταφερόμενος λόχος πεζικού, έξι πυροβολαρχίες αυτοκινούμενων πυροβόλων, διμοιρία όλμων, τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα Apache, έξι ελικόπτερα επιθετικής αναγνωρίσεως OH-58D Kiowa Warrior, έξι μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D/SD Chinook της Αεροπορίας Στρατού, 12 αεροσκάφη (F-16 Block.50, F-16 Block.52+, F-16 Block.52+ADV, F-4E AUP Phantom, Mirage 2000-5, ΑΣΕΠΕ EMB-145H Erieye της Πολεμικής Αεροπορίας, ομάδα του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) καθώς και καταδρομείς (ελεύθεροι σκοπευτές) και καταδείκτες στόχου με Laser της 31 ΜΕΕΑ.