Ένα ενδιαφέρον στιγμιότυπο από τη θητεία του ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επέλεξε ο νυν υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης για να αναδείξει τη σημασία της κυκλικής οικονομίας αλλά και τα οφέλη της.

Μιλώντας τη Δευτέρα στο forum «Circle The Med» που διοργάνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Κυκλικής Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής, μοιράστηκε την εμπειρία του από την επίσκεψή του τον Δεκέμβριο του 2019 σε μονάδα ζωικών αποβλήτων του Λαγκαδά όπου παρακολούθησε το πως αυτά μετατρέπονται σε ηλεκτρική ενέργεια, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία αυτή ώς ένα παράδειγμα επιχειρηματικότητας εξαιρετικά σημαντικό.

2

«Άνθρωποι που στην ουσία ήταν εκτροφείς βοοειδών αντί να πετάνε τα απορρίμματα που προέρχονταν από τα ζώα, συγκεκριμένα τις αγελάδες, τα έπαιρναν, τα επεξεργαζόντουσαν και παρήγαγαν ηλεκτρική ενέργεια την οποία χρησιμοποιούσαν για τις ανάγκες της εκτροφής», τόνισε. «Το δε υπόλειμμα που έμενε γινόταν λίπασμα, το οποίο χρησιμοποιούσαν για να λιπάνουν τα χωράφια στα οποία βοσκούσαν τα βοοειδή. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα κυκλικής οικονομίας το οποίο είχε πολύ σημαντική οικονομική απόδοση με μηδενική επιβάρυνση για το περιβάλλον» είπε χαρακτηριστικά.

3

Μπορεί ο Βορίδης να προσέφερε πολλά από την πλευρά του στον αγροτικό τομέα ως αρμόδιος υπουργός, ωστόσο το παραπάνω περιστατικό αποδεικνύει ότι γνωρίζει να αξιοποιεί στο έπακρο τις εμπειρίες που αποκόμισε από την προηγούμενη θητεία του και στα τωρινά του υπουργικά καθήκοντα.

4