Aναφορικά με την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας λόγω της διασποράς του κοροναϊού, αλλά και την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας ευρύτερα μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Συγεκριμένα, ο υπουργός τόνισε ότι «η βασική μας διαφορά με πέρσι είναι πως η οικονομία λειτουργεί κανονικά επειδή ακριβώς έχουμε το εμβόλιο».

Ανεμβολίαστοι όσοι πεθαίνουν στις ΜΕΘ

Ο κ. Πλεύρης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνουν για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι «το 86-90% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, δηλαδή από τους 380 διασωληνωμένους, οι 340 είναι ανεμβολίαστοι. «Έχουμε 1.300 κλίνες ΜΕΘ, παίρνουμε κι άλλες από τους ιδιώτες, έχουμε πάρει 200 κλίνες μόνο στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα έχουμε πάρει 30 κλίνες covid και 30 για έκτακτα χειρουργικά περιστατικά και αντίστοιχο αριθμό στον Βόλο. Αν χρειαστεί θα επιτάξουμε, όμως και νοσοκομεία και γιατρούς», είπε ο υπουργός.

Αναφορικά με τη λήψη περιοριστικών μέτρων, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως υπάρχει επικοινωνία με τους λοιμωξιολόγους για την επιδημιολογική κατάσταση.

Μέτρα μόνο στους μεικτούς χώρους

«Οι αποφάσεις που έχουμε πάρει είναι σε συζήτηση με την επιτροπή λοιμωξιολόγων», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης σε σχέση με την πιθανότητα να υπάρξουν νέα μέτρα, ενώ συνεχίζοντας πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν οριζόντια τοπικά lockdown, ούτε περιορισμοί σε χώρους με αμιγώς εμβολιασμένους. Αν υπάρξουν μέτρα θα ισχύουν για τους μεικτούς χώρους (εκεί δηλαδή που συνυπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι), όπως στα θέατρα», τόνισε.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία διαφωνία από ειδικούς και κυβέρνηση πως στους κλειστούς χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους πρέπει να υπάρχουν περισσότερες ελευθερίες.

Αναμένεται περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων

Σχετικά με την υποχρεωτικότητα, ανέφερε πως η κυβέρνηση λειτουργεί με βάση τις συνταγματικές ισορροπίες και πως αυτή τη στιγμή δεν σκέφτεται επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού.

Ο κ. Πλεύρης επισήμανε επίσης πως θα υπάρχει μία αύξηση των κρουσμάτων μέσα στον χειμώνα, ενώ ήδη υπάρχει αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξιτηρίων σε συγκεκριμένες περιοχές.