«Γυμνές αλήθειες» είπε από του βήματος της Βουλής ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας στον γαλάζιο συνάδελφό του Μανούσο Βολουδάκη, ο οποίος, με επίκαιρη ερώτησή του στη βουλή, ούτε λίγο ούτε πολύ, έψεξε το ΥΠΑΑΤ για τις αλλαγές στις ΚΥΑ που εκδόθηκαν πρόσφατα και επιφέρουν δικαιοσύνη και ισονομία στο καθεστώς ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Εξηγώντας γιατί με τη νέα ΚΥΑ απαγορεύεται πλέον σε όσους έχουν αιτηθεί και λάβει Εθνικό Απόθεμα, δηλώνοντας ιδιωτικές εκτάσεις, να αιτούνται τον επόμενο χρόνο δημόσια έκταση για βοσκότοπο, ο ΥΠΑΑΤ, τόνισε: «Η μέθοδος που ακολουθούσαν είναι  αποκαλυπτική: Αιτούνταν τη λήψη δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος με ιδιωτικούς βοσκοτόπους, τα ελάμβαναν, και την επόμενη χρονιά, μισθώνοντας σε τρίτους τους ιδιωτικούς βοσκότοπους, απαιτούσαν δημόσια κατανομή. Με απλά λόγια,  διπλά δικαιώματα δηλαδή».

«Με βάση το άρθρο  634»

«Και αυτό, τη στιγμή που με βάση το άρθρο 634 Αστικού Κώδικα, η μίσθωση αυτή έχει κατ’ ελάχιστο χρονική διάρκεια 4 ετών. Απελευθερώνουμε, έτσι,  δημόσιες εκτάσεις προς τους πραγματικούς κτηνοτρόφους», συμπλήρωσε ο κ. Λιβανός.

«Με αυτόν τον τρόπο, απαγορεύουμε σε 1.361 επιτήδειους σε όλη την Ελλάδα, επίδοξους δικαιούχους που θα χρησιμοποιούσαν 223.560 στρέμματα, να υφαρπάξουν χρήματα από το σύνολο των επιδοτουμένων», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός. 



«Επιπλέον περικοπή 30 εκατ.»

Στη συνέχεια, ο υπουργός σημείωσε: «Εάν αποσύραμε, όπως μου προτείνετε, την ΚΥΑ που συζητούμε σήμερα, στην πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης της 26.10.2021 θα έπρεπε να γίνει επιπλέον περικοπή 30 εκατομμυρίων ευρώ (3% των δικαιωμάτων) από όλους τους γεωργούς και κτηνοτρόφους, προκειμένου να εξευρεθούν οι πόροι για να πληρωθούν οι απαιτήσεις των ελάχιστων επιτήδειων από το απόθεμα, που εκτός όλων των άλλων αμαυρώνουν την εικόνα του κλάδου».

«Αν σε αυτά τα 30 εκατομμύρια αθροίσετε και τα 32 εκατομμύρια, που μέσω των ελέγχων που ασκήσαμε δεν δόθηκαν σε επιτήδειους ως Εθνικό Απόθεμα για το 2020», τόνισε ο κ. Λιβανός, «μέσα στους 9 μήνες που υπηρετούμε τον παραγωγικό κόσμο, διασφαλίσαμε για τους πραγματικούς παραγωγούς μας 62 εκατομμύρια ευρώ».