Πρόσκληση να εμβολιαστούν όσοι, είτε από φόβο είτε από περιορισμένη γνώση, δεν έχουν ακόμη εμβολιασθεί, απηύθυνε για άλλη μια φορά ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Κάθε πρόταση που κατατείνει στο να περιορίσει τον ιό, είναι μια πάρα πολύ ευπρόσδεκτη πρόταση» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης σχολιάζοντας την πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, σχετικά με την τρίτη, αναμνηστική δόση. Δεν είναι δίκαιο και ηθικό να περιορίζονται οι ελευθερίες των εμβολιασμένων, πρόσθεσε μιλώντας στην ΕΡΑ, και επεσήμανε ότι η χώρα δεν αντέχει άλλους καθολικούς περιορισμούς.

Αυτό που έχει γίνει τους μήνες της πανδημίας, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, είναι «να υπάρξει μια μεγάλη ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε προσωπικό και υποδομές, έτσι ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει κατά το δυνατόν. Το σύστημα υγείας στην Ελλάδα ήταν δυστυχώς πεπερασμένων δυνατοτήτων, για αυτό το λόγο επιχειρήσαμε πάνω στην πανδημία να χτίσουμε ένα σύστημα το οποίο θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις βασικές ανάγκες των πολιτών».

Αυτός είναι ο πρώτος πυλώνας αντιμετώπισης της πανδημίας, με δεύτερο πυλώνα, τα μέτρα για την πρόληψη και τον περιορισμό της διάδοσης του κοροναϊού: «Στις τρεις πρώτες φάσεις της πανδημίας τα μέτρα είχαν οριζόντιο χαρακτήρα, σε αυτή τη φάση έχει αλλάξει το μείγμα πολιτικής» και τούτο γιατί υπάρχει το εμβόλιο ως καθολικό αγαθό.

Τούτου δοθέντος εξάλλου, «ούτε δίκαιο ούτε ηθικό είναι να περιορίζονται οι ελευθερίες των πολιτών που εμβολιάστηκαν», είπε ακόμη ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπογραμμίζοντας ότι η λογική είναι «να επανέλθουμε όσο το δυνατόν περισσότερο σε μια κανονική ζωή για τους πολίτες αυτούς και να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας που είτε από φόβο είτε και, μερικές φορές, από περιορισμένη γνώση των πραγμάτων δεν έχουν εμβολιαστεί, να προστρέξουν στον εμβολιασμό. Η κοινωνία, η οικονομία, η χώρα δεν μπορούν να αντέξουν άλλους γενικούς καθολικούς περιορισμούς».

«Υπάρχουν δύο πράγματα που γίνονται ταυτόχρονα: προσπαθούμε να χτίσουμε προοπτικά ένα βιώσιμο σύστημα υγείας και συγχρόνως να αντιμετωπίσουμε πυροσβεστικά την πανδημία. Ταυτόχρονα δηλαδή γίνεται μια μακροπολιτική και μικροπολιτική», εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας.