Το πρώτο βήµα προς τις διαδικασίες για το 14ο Τακτικό Συνέδριο της Ν.∆. ήταν οι εσωκοµµατικές κάλπες που στήθηκαν πριν από δύο εβδοµάδες σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Στο πλαίσιο των εν λόγω αρχαιρεσιών αναδείχθηκαν οι επικεφαλής στις «γαλάζιες» νοµαρχιακές οργανώσεις, καθώς και οι σύνεδροι που θα έχουν δικαίωµα συµµετοχής και ψήφου στις εργασίες του συνεδρίου.

Οπως λένε σε Μαξίµου και Πειραιώς, ο στόχος της ανάδειξης µια δυναµικής εικόνας του κυβερνώντος κόµµατος στις τοπικές κοινωνίες και του εκσυγχρονισµού των δοµών του επετεύχθη στο απόλυτο σε ό,τι αφορά τόσο τα επιµέρους στοιχεία όσο και το κοµµάτι του εγχειρήµατος της ανανέωσης σε επίπεδο προσώπων και λειτουργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε µια εποχή που οι κοµµατικοί µηχανισµοί κάθε άλλο παρά απολαµβάνουν τις δάφνες του παρελθόντος, ενόψει των εσωκοµµατικών εκλογών της Ν.∆. ενεγράφησαν στο κόµµα 134.802 µέλη, εκ των οποίων το 71% είναι άνδρες και το 29% γυναίκες, ενώ το 22% εξ αυτών είναι νέοι κάτω των 35 ετών. Μάλιστα, για πρώτη φορά σε µια τέτοιου είδους διαδικασία στη χώρα δόθηκε η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, την οποία και προτίµησε το 20% των ψηφισάντων.

Αξίζει να σηµειωθεί πως το 26% των µελών εγγράφονται για πρώτη φορά στο κυβερνών κόµµα, γεγονός στο οποίο αποδίδεται ιδιαίτερη σηµασία, µε φόντο και τη διαρκή προσπάθεια ανοίγµατος στις λεγόµενες δυναµικές ηλικιακές οµάδες, αποκορύφωµα της οποίας ήταν οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ∆ΕΘ και οι πρωτοβουλίες που ακολούθησαν και θα ακολουθήσουν. Σχετικά µε τους εκλεγµένους για την ηγεσία των κοµµατικών οργανώσεων ανά την περιφέρεια, το 59,3% (35/59) εκλέγεται πρώτη φορά, µε το 44% να µην ξεπερνά τα 50 έτη, ενώ ο νεότερος εκ των προέδρων είναι µόλις 29 ετών.

Η συζήτηση για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές κάλπες έχει ανοίξει για τα καλά


Συγκεκριµένα, στις πρώην ΝΟ∆Ε και πλέον ∆ιοικούσες Επιτροπές Εκλογικής Περιφέρειας εκλέγονται ως πρόεδροι ο Λεωνίδας Τεντόγλου στα Γρεβενά, ο Πολυζώης Παρασκευόπουλος στον Εβρο, ο ∆ιονύσης Καρδιανός στη Ζάκυνθο, ο Χρήστος Γαβράς στην Ηλεία, ο Ευάγγελος Καρκανάκης στο Ηράκλειο, ο Χαράλαµπος ∆ράκος στην Καβάλα, ο Λάµπρος Τσιούκης στην Καρδίτσα, η Γιαννούλα Κουλουµπή στην Κεφαλληνία, ο Μηνάς Παπαδόπουλος στο Κιλκίς, ο Χρήστος Καφτηράνης στις Κυκλάδες, ο Βασίλης Ορφανός στη Λακωνία, ο Γιώργος Μπαρµπούνης στο Λασίθι, ο Θεοδόσης Ουραηλίδης στην Πέλλα, ο Μανώλης Φουρφουλάκης στο Ρέθυµνο, ο Θεόδωρος Καµπούρης στις Σέρρες, ο Κωνσταντίνος Τρέλλης στα Τρίκαλα, ο Σπύρος Κωστάρας στη Φθιώτιδα, ο Απόστολος Τζηρίτης στη Χαλκιδική, ο Γιώργος Μαρκουλάκης στα Χανιά, ο Θεόδωρος Μητράκας στην Α’ Θεσσαλονίκης, ο Θωµάς Βρανός στη Β’ Θεσσαλονίκης, ο Σπύρος Αβραµάκος στη Β1 Βόρειου Τοµέα, ο ∆ηµήτρης Μαυροειδάκος στη Β2 ∆υτικού Τοµέα και ο Γιάννης Βοϊδονικόλας στην Α’ Πειραιά.

Την ίδια στιγµή, για πρώτη φορά εκλέγονται ο Γιώργος Παρµάκης στην Αιτωλοακαρνανία, ο Παναγιώτης Ζαχαριάς στην Αργολίδα, η Βασιλική Μαυραειδοπούλου στην Αρκαδία, ο Νίκος Σπύρου στην Αρτα, ο Αντώνης Κουνάβης στην Αχαΐα, ο Νίκος Λύγγος στη Βοιωτία, ο Αλέξανδρος Γεωργιάδης στη ∆ράµα, η Ευτυχία Χαραλαµποπούλου στα ∆ωδεκάνησα, ο Παναγιώτης Μάλλιος στην Εύβοια, ο Γιάννης Οικονοµίδης στην Ευρυτανία, ο Σταύρος Γιανναβαρτζής στην Ηµαθία, ο Θεοφάνης Κωνσταντίνου στη Θεσπρωτία, η Ελένη Σταµάτη στα Ιωάννινα, ο Βασίλης Βελλίδης στην Καστοριά, ο Σπύρος Παντέλιος στην Κέρκυρα, ο Λύσσανδρος Μεταξάς στην Κοζάνη, ο ∆ηµήτρης Σουφρίλας στην Κόρινθο, ο Ηλίας Σουφλιάς στη Λάρισα, ο Προκόπιος Τζίµης στη Λέσβο, ο Γιώργος Μπουρδάρας στη Λευκάδα, ο Νικόλας Αθανασάκης στη Μαγνησία, ο Γιάννης ∆ούζης στη Μεσσηνία, ο Αλέξανδρος Νταµπουρατζής στην Ξάνθη, ο Χαράλαµπος Μπρουσκελής στην Πιερία, ο Νίκος Σολδάτος στην Πρέβεζα, ο Γιάννης Τζαµπαζής στη Ροδόπη, ο Ευάγγελος Καπλαντζής στη Σάµο, ο Νίκος Ευαγγέλου στη Φλώρινα, ο Επαµεινώνδας Τρίβηλος στη Φωκίδα, ο Λευτέρης Μπλάτζιος στη Χίο, ο ∆ηµήτρης Αναγνωστόπουλος στην Α’ Αθηνών, ο Μιλτιάδης Μπαντής στη Β3 Νότιου Τοµέα, ο Θανάσης Κατσιρούµπας στη Β’ Πειραιά, η Βανίτα Σοφρώνη στην Ανατολική Αττική και η Κυριακούλα Παραδείση στη ∆υτική Αττική.
sxediagramma_node_nd


H πρώτη φορά που µετά την έναρξη της πανδηµίας θα υπάρξει η δυνατότητα πολιτικής ζύµωσης

Ξεκάθαρα συνδεδεµένο µε την πορεία του κυβερνητικού έργου και τα πεπραγµένα της περιόδου που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019, οπότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.∆. κέρδισαν τις εθνικές εκλογές, θα είναι το περιεχόµενο της τοποθέτησης του πρωθυπουργού και των υπουργών, αλλά και το πλέγµα των δράσεων και των ενεργειών που θα εκτυλιχθούν στο πλαίσιο της κορυφαίας εσωκοµµατικής διαδικασίας της «γαλάζιας» παράταξης.

Εξάλλου, παρά τις επανειληµµένες δηλώσεις Μητσοτάκη περί εξάντλησης της τετραετίας, είναι σαφές ότι από τη στιγµή που παρήλθε εδώ και τέσσερις µήνες το µισό της κυβερνητικής θητείας η συζήτηση για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα διεξαχθούν οι επόµενες εθνικές εκλογές έχει ανοίξει για τα καλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», η οµάδα του γραφείου Τύπου της Πειραιώς υπό τον Νίκο Ρωµανό προετοιµάζει µια σειρά πρωτοβουλιών για την ηλεκτρονική αποτύπωση (ενόψει και των µηνυµάτων που µονίµως επιθυµεί να εκπέµπει η κυβέρνηση για το πέρασµα της χώρας στην ψηφιακή εποχή) αυτού του άτυπου απολογισµού, καθώς και των ανακοινώσεων στις οποίες δεδοµένα θα προβεί ο πρωθυπουργός για το άµεσο µέλλον, µε το εν λόγω εγχείρηµα να ακουµπά και στα social media.

Παράλληλα, θα είναι η πρώτη φορά που µετά την έναρξη της πανδηµίας θα υπάρξει η δυνατότητα πολιτικής ζύµωσης και ευρύτερης συζήτησης στους κόλπους του κυβερνώντος κόµµατος, καθώς και επαφής του στελεχικού δυναµικού µε τους παράγοντες της κυβέρνησης, οπότε και οι γενικότερες διεργασίες ενόψει του συνεδρίου προσανατολίζονται στη συγκεκριµένη κατεύθυνση. «Στόχος είναι να µιλήσουµε δηµόσια και µε διευρυµένο ακροατήριο για την επόµενη µέρα σε όλους τους τοµείς της κοινωνικής και οικονοµικής δραστηριότητας, κάτι που δυστυχώς µέχρι σήµερα δεν ήταν εφικτό να συµβεί», λένε χαρακτηριστικά συνοµιλητές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. «Το 14ο Συνέδριο της Νέας ∆ηµοκρατίας έρχεται να υπογραµµίσει την επιστροφή στη νέα πολιτική κανονικότητα. Προβλέπεται να είναι ένα συνέδριο τεχνολογικών καινοτοµιών, που θα µας δώσει την ευκαιρία όχι µόνο να συζητήσουµε για τα µεγάλα θέµατα του µέλλοντος, αλλά και να υπενθυµίσουµε το πλούσιο κυβερνητικό µας έργο. Η Νέα ∆ηµοκρατία είναι το µεγαλύτερο κεντροδεξιό κόµµα στην Ευρώπη, που µπορεί να ανανεώνεται, να εξελίσσεται και να οραµατίζεται τη νέα εποχή», τονίζει στα «Π» ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόµµατος, Τάσος Γαϊτάνης, δίνοντας το στίγµα των συζητήσεων που πραγµατοποιούνται αυτό το διάστηµα σε Πειραιώς και Μαξίµου.

Σε ό,τι αφορά µάλιστα την τελευταία παράµετρο, δεν θα λείψουν οι αναφορές στην ιστορία του κόµµατος και στη συµβολή του στη διαµόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας (µε τα παραδοσιακά πλέον βίντεο να έχουν τον πρώτο λόγο), καθώς και οι αντίστοιχες στην ενότητα της παράταξης. «Την ώρα που οι άλλες πολιτικές δυνάµεις και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ κλυδωνίζονται, αφήνοντας αναιµικό αποτύπωµα, η Ν.∆. παραµένει ο σταθερός πυλώνας του µεταπολιτευτικού συστήµατος και, όπως φαίνεται σε όλες τις δηµοσκοπήσεις, είναι για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ο πλέον αξιόπιστος πόλος για τη διακυβέρνηση της χώρας», επισηµαίνουν στελέχη της Ν.∆., προσδιορίζοντας το βασικό µήνυµα, το οποίο θα επιδιωχθεί να προκύψει το τριήµερο 3-5 ∆εκεµβρίου.

Τα μέλη της Επιτροπής του Συνεδρίου

Αυτοί ήταν και οι άξονες της πρώτης αναγνωριστικής συνάντησης των µελών της Οργανωτικής Επιτροπής που πραγµατοποιήθηκε την Πέµπτη στην Πειραιώς. Μετά και τις προσχωρήσεις της τελευταίας στιγµής που ανακοινώθηκαν στις 4 Νοεμβρίου, την επιτροπή, της οποίας προεδρεύει, ως γνωστόν, ο επικεφαλής των «γαλάζιων» ευρωβουλευτών, απαρτίζουν ο γραµµατέας της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, Γιάννης Μπούγας, ο γραµµατέας της Πολιτικής Επιτροπής, Γιώργιος Στεργίου, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕ∆, Παύλος Μαρινάκης, ο γραµµατέας Οργανωτικού και διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, Στέλιος Κονταδάκης, ο γραµµατέας Στρατηγικού Σχεδιασµού και Επικοινωνίας Βασίλης Φεύγας, η γραµµατέας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισµού, Θεοπίστη Κρυσταλλίδου, ο γραµµατέας Προγράµµατος, ∆ηµήτρης Παπαγγελόπουλος, η γραµµατέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων, Μαρία Νάτσιου, η γραµµατέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Βικεντία Συροπούλου-Μπασιάκου, ο εκπρόσωπος Τύπου Τάσος Γαϊτάνης, η εκπρόσωπος Τύπου για τα Περιφερειακά ΜΜΕ, Ελενα Σώκου, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Νίκος Ρωµανός, η γραµµατέας ∆ΑΠ - Ν∆ΦΚ, Κατερίνα Κορωνιά, ο γραµµατέας Ειδικών Κοµµατικών Οργανώσεων, Νίκος Παγώνης, η γραµµατέας Αγροτικών Φορέων, Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, η διευθύντρια του Γραφείου Τύπου της ΟΝΝΕ∆, Κωνσταντίνα Κόλλια, ο γραµµατέας Παραγωγικών Τοµέων, Ακης Μπάφας, ο γραµµατέας Εργαζοµένων στον Ιδιωτικό και ∆ηµόσιο Τοµέα, Θεόδωρος Κόλλιας, το µέλος Πολιτικής Επιτροπής και πρώτος σε σειρά εκλογής Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της Ν.∆., Μπάµπης Σιάτρας, ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη Θανάσης Νέζης, η ευρωβουλευτής ΑνναΜισέλ Ασηµακοπούλου, η βουλευτής Ελενα Ράπτη και ο γενικός διευθυντής της Ν.∆., Γιάννης Μπρατάκος.