Αντίστροφα µετράει πλέον ο χρόνος για τους έξι διεκδικητές της ηγεσίας του Κινήµατος Αλλαγής, καθώς αποµένουν µόλις 2,5 εβδοµάδες έως την 5η ∆εκεµβρίου. Οι υποψήφιοι έχουν «φουλάρει τις µηχανές», µε περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, συγκεντρώσεις όπου αυτό καθίσταται ρεαλιστικό, αλλά και πλήθος δηλώσεων και συνεντεύξεων. Όλοι τους προσπαθούν να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο κόσµο, αλλά και να προσεγγίσουν τα πρόσωπα εκείνα που έχουν µεγαλύτερη επιρροή είτε ευρύτερα είτε σε τοπικό επίπεδο. Πρώτα και κύρια τους βουλευτές, αλλά και τους πρώην βουλευτές, τους αυτοδιοικητικούς, τους συνδικαλιστές, τα κοµµατικά στελέχη κ.λπ.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς και σε περιφέρειες όπως η Θεσσαλία, η ∆υτική Ελλάδα και η Κρήτη, όπου υπάρχουν σηµαντικές µάζες ψηφοφόρων του Κινήµατος Αλλαγής, όπως είχε δείξει και η αντίστοιχη διαδικασία του 2017. Σχετικά µικρή εκτιµάται ότι θα είναι η συµµετοχή σε περιφέρειες όπως αυτή της Ηπείρου.

Με βάση και την καταγραφή που κάνουν τα επιτελεία των υποψηφίων, είναι σχεδόν ξεκάθαρο σε ποιες περιοχές της Ελλάδας είναι πιο δυνατοί και σε ποιες περιοχές έχουν «τρύπα».

1234

Ο Γιώργος Παπανδρέου εµφανίζεται αρκετά ισχυρός από τη Θεσσαλία και κάτω, ιδίως σε νοµούς της Πελοποννήσου, τη ∆υτική Ελλάδα, αλλά και την Κρήτη, όπου διεκδικεί κοµµάτι της εκλογικής «πίτας» από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Προπύργιο του πρώην πρωθυπουργού θεωρείται, βεβαίως η Αχαΐα, ενώ πολύ υψηλά αναµένεται να είναι τα ποσοστά του σε νοµούς και περιοχές όπως η ∆υτική Αθήνα, η Ηλεία, η Αιτωλοακαρνανία, η Φθιώτιδα (σ.σ.: Είναι µαζί του οι τρεις πρώην βουλευτές του νοµού, Κατερίνα Μπατζελή, Τόνια Αντωνίου και Νίκος Τσώνης), οι Κυκλάδες και η Ρόδος. Αυξηµένη εκτιµάται ότι θα είναι η επιρροή του κ. Παπανδρέου και στη Θράκη, ιδιαίτερα στους µουσουλµάνους, όπως επίσης στη Β’ Πειραιά. Αντιθέτως, ο κ. Παπανδρέου, όπως προαναφέραµε, δεν εµφανίζεται ισχυρός στη ∆υτική και Κεντρική Μακεδονία, όπως και στην Ηπειρο, ενώ µεγάλο ερώτηµα είναι η απήχηση που θα έχει συνολικά στην Αττική.

giorgos_papandreou_ok_5

Ποια τα πλεονεκτήματα των υποψηφίων 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι καλά οργανωµένος σε όλη την Ελλάδα, καθώς τον βοηθάει το γεγονός ότι ήταν υποψήφιος και το 2017, όπως επίσης το γεγονός ότι το 2014 και το 2019 έκανε καµπάνια σε όλη την Ελλάδα για την υποψηφιότητά του στην Ευρωβουλή. Από εκεί και πέρα, «κάστρο» του κ. Ανδρουλάκη λογίζεται η Κρήτη, που αναµένεται να πάρει ένα µεγάλο µέρος των ψηφοφόρων, έχοντας στο πλευρό του και πολλά αυτοδιοικητικά στελέχη, ανάμεσά τους και το δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη. Προνοµιακές περιοχές για τον ευρωβουλευτή λογίζονται η Α’ Αθήνας, η Αρκαδία (σ.σ.: Λόγω της στήριξης του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου), η Κορινθία, η Κοζάνη (σ.σ.: Λόγω και της στήριξης του Πάρι Κουκουλόπουλου), τα Γρεβενά, η Λάρισα και τα Τρίκαλα. Με ενδιαφέρον αναµένεται η επιρροή του στη Θράκη αλλά και σε περιοχές όπως η Ηλεία, η Χαλκιδική και η Κέρκυρα. Αντιθέτως, οι πιο δύσκολες περιοχές για τον κ. Ανδρουλάκη είναι η ∆υτική Αττική, νοµοί της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Πειραιάς, η Φθιώτιδα, η Σάµος και η Φωκίδα.

androulakis

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοινώνοντας πέρυσι τέτοια εποχή την υποψηφιότητά του κατάφερε να χτίσει ένα σηµαντικό πανελλαδικό δίκτυο αλλά και πυρήνες υποστηρικτών του. Οι πλέον καλές περιοχές για τον βουλευτή του κόµµατος είναι ο Βόρειος Τοµέας της Αθήνας, η Α’ και Β’ Πειραιά, η Λακωνία (σ.σ.: Λόγω της στήριξης του Λεωνίδα Γρηγοράκου), η Μεσσηνία, η Βοιωτία, η Κεφαλλονιά, η Φωκίδα, η Σάµος, η Αιτωλοακαρνανία (σ.σ.: Τον στηρίζει ο βουλευτής ∆ηµήτρης Κωνσταντόπουλος) και η ∆ράµα (σ.σ.: Τον στηρίζει η βουλευτής Χαρά Κεφαλίδου). Επιπλέον, δυνάµεις σηµαντικές διαθέτει σε περιοχές όπως η Αχαΐα και η Χίος. Αδύναµες περιοχές για τον κ. Λοβέρδο εκτιµάται πως θα είναι το σύνολο της Κρήτης, η Αρκαδία, τα Τρίκαλα, η Λάρισα, καθώς και οι τρεις νοµοί της Θράκης, ιδίως στο µουσουλµανικό στοιχείο. Οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι, µολονότι δεν έχουν ισχυρή πανελλαδική δικτύωση, διατηρούν σε διάφορες περιοχές πυρήνες.

loverdos_

Ο Χάρης Καστανίδης θα επιδιώξει να κάνει µια καλή καταγραφή κυρίως στους νοµούς της Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, αλλά και ευρύτερα στη Μακεδονία, την Κοζάνη, την Κέρκυρα, αλλά και την Ηλεία. Επιπλέον, στοχεύει να αξιοποιήσει και το ποντιακό στοιχείο λόγω της καταγωγής του.

kastanidis_1

Ο Παύλος Γερουλάνος έχει κυρίως δικτύωση µέσα από το κοµµάτι της Αυτοδιοίκησης. Προνοµιακή του περιοχή είναι η Α’ Αθήνας, αλλά και η Κεφαλλονιά λόγω εντοπιότητας.

geroulanos

Τέλος, ο Παύλος Χρηστίδης διατηρεί δυνάµεις κυρίως στην Αργολίδα, από όπου κατάγεται, αλλά και σε περιοχές όπου υπάρχουν φοιτητές, όπως επίσης σε αρκετές γειτονιές της Αθήνας.

xristidis_