Το θέμα της οικονομίας προτάσσει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς τα στελέχη του θεωρούν ότι πέρα από το σοβαρό θέμα της πανδημίας πολύ σύντομα οι πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με το κύμα της ακρίβειας στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας μάλιστα στην Βουλή γι' αυτό το θέμα επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «για όλα τα προβλήματα λέτε ότι είναι διεθνή».

«Παγκόσμια η πανδημία αλλά εμείς είμαστε πρωταθλητές σε θανάτους, παγκόσμια η κλιματική κρίση αλλά εδώ κάηκαν τα περισσότερα στρέμματα δάσους, διεθνής η ενεργειακή κρίση αλλά εμείς είμαστε πρώτοι στην αύξηση του ρεύματος. Κάτι συμβαίνει εδώ, κάτι δεν πάει καλά», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στην υψηλότερη τιμή αγοράς της μεγαβατώρας (276 ευρώ) την προηγούμενη Πέμπτη.

Μάλιστα από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε να διαβάζει λογαριασμούς επαγγελματιών και νοικοκυριών προκειμένου να αποδείξει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι λογαριασμοί της ενέργειας έχουν διπλασιαστεί.

Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε :

«Φούρνος στην Καλλιθέα, τελική επιβάρυνση στο λογαριασμό του Οκτωβρίου σε σχέση με τον προηγούμενο 600 ευρώ. Πείτε εσείς στον φούρναρη ότι πάμε καλά και δεν υπάρχει ακρίβεια.

Αρτοποιός από το Αίγιο, τον ένα μήνα πλήρωσε ρεύμα 1.400 ευρώ, τον επόμενο με ίδια σχεδόν κατανάλωση 3.270 ευρώ, δηλαδή 1.870 ευρώ παραπάνω. Ο άνθρωπος δηλώνει «θα κλείσουμε», εσείς πανηγυρίζετε. Να πάτε να τους πείτε για την αύξηση του εισοδήματος, δεν ντρέπεστε τέτοια ψεύδη.

Αγρότης από τη Λάρισα στον τελευταίο λογαριασμό - μετά τις εκπτώσεις - είδε επιβάρυνση 1.556 ευρώ. Αγρότης από την Κρήτη 1.762 ευρώ. Και αυτά τα ποσά δεν έχουν καν την επιβάρυνση του ΦΠΑ μέσα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη λέγοντας ότι στην  Ισπανία, η κυβέρνηση αποφάσισε 30% αύξηση του κατώτατου μισθού («και όχι 2% όπως εσείς»),  ενώ στην Γαλλία η επιχείρηση ηλεκτρισμού ανακοίνωσε απαγόρευση διακοπών ρεύματος λόγω απλήρωτων λογαριασμών.