Οι οικογένειες, τα στελέχη και το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού τιμήθηκαν στη διάρκεια ειδικής εκδηλώσεως που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και διοργανώθηκε από το ΓΕΝ, στο πλαίσιο του εορτασμού του Προστάτη των Ναυτικών Αγίου Νικολάου και της 109ης επετείου των νικηφόρων ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13, παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά, ως εκπροσώπου του προέδρου της ελληνικής κυβέρνησης.

Κατά την τελετή ο ΥΦΕΘΑ τιμώντας τα πληρώματα και τα σκάφη που κατά το έτος 2020 πραγματοποίησαν τις περισσότερες ώρες σε αποστολή, απένειμε τιμητικές πλακέτες στους κυβερνήτες οκτώ πολεμικών πλοίων του Στόλου διαφόρων τύπων, ενώ πραγματοποιήθηκε επικοινωνία, μέσω τηλεδιασκέψεως, με τα πληρώματα τεσσάρων πολεμικών πλοίων που, την τρέχουσα περίοδο, συμμετέχουν σε επιχειρήσεις και αποστολές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στη διάρκεια της τελετής ο ΥΦΕΘΑ Ν.Χαρδαλιάς, τελείως επιγραμματικώς, αναφέρθηκε στα εξής:

Για τον εκσυγχρονισμό του Π.Ν.: «Ο εκσυγχρονισμός του Π.Ν., και η επιχειρησιακή αναβάθμιση των μονάδων του, παράλληλα με την αναβάθμιση των υποδομών και των μέσων Διοικητικής Μέριμνας, μέσω των συμβάσεων που υπεγράφησαν τη τελευταία διετία (αξίας πάνω από 5,5 δις συνολικά για τις Ένοπλες Δυνάμεις), ενισχύει τη θέση μας στο Αιγαίο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη σύναψη συμφωνίας για την προμήθεια τριών υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra».

Για τις αμυντικές συμφωνίες: «Παράλληλα η πρόσφατη ανανέωση και σύναψη συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας με ισχυρές φίλιες δυνάμεις, στην παρούσα συγκυρία, προσθέτει πολλαπλά οφέλη και στο Π.Ν., που ανέκαθεν συνεργαζόταν δυναμικά με τα πιο σημαντικά Ναυτικά Επιτελεία παγκοσμίως, απολαμβάνοντας διεθνή αναγνώριση και σεβασμό! Ο συνδυασμός των παραπάνω δύο παραγόντων, δηλαδή ενός σύγχρονου και ισχυρού Ναυτικού και μιας ενεργής και αποτελεσματικής αμυντικής διπλωματίας, παράγουν απτά αποτελέσματα και είναι ικανά να εγγυηθούν την επίτευξη των εθνικών στόχων».


Για το προσωπικό του Π.Ν.:
«Αυταπάρνηση και σθένος που είναι χαρακτηριστικά όσων δεν αναζητούν άλλοθι σε συστημικές αρρυθμίες, «φυλάττουν θαλάσσιες Θερμοπύλες» και τους οφείλουμε εκτός από ένα μεγάλο «ευχαριστώ», έμπρακτη επαγγελματική, υλική και ηθική στήριξη, εξάλειψη των παθογενειών και ενίσχυση της αξιοκρατίας. Άλλωστε, όπως έχει αποδειχθεί και διαχρονικά, το Πολεμικό Ναυτικό γεννάει ηγέτες, οι οποίοι με τη σειρά τους τιμούν το όπλο, την πατρίδα και τις αξίες με τις οποίες γαλουχήθηκαν».

Για το Υγειονομικό προσωπικό του Π.Ν.: «…που εν μέσω πανδημίας, μαζί με τους συναδέλφους των άλλων Κλάδων, χωρίς να μετρούν κόπωση και υπερωρίες, σώζουν ζωές, εξασφαλίζοντας την επιχειρησιακή λειτουργικότητα των μονάδων. Και βέβαια, τέλος, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά και την κοινωνική προσφορά του ΠΝ στην ίδια την κοινωνία».

Τέλος στην ομιλία του ο ΥΦΕΘΑ δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη μνεία στην προσφορά και στους αγώνες του Εμπορικού μας Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, αλλά και σε όσους «προσέφεραν υλική και οικονομική στήριξη στο Πολεμικό Ναυτικό, υπό μορφή δωρεών και χορηγιών, σε μια περίοδο ιδιαίτερων και αναπάντεχων προκλήσεων για τη χώρα», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς.

Από την πλευρά του ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στ.Πετράκης ΠΝ στη δική του ομίλια – μεταξύ άλλων – ανέφερε τα εξής άκρως ενδιαφέροντα:

  • «Η πίστη για την τελική νίκη δεν έλειψε ποτέ και αποδείχθηκε περίτρανα πολλάκις στην ελληνική ιστορία – ακόμα και όταν δεν υπήρχε αριθμητικό πλεονέκτημα ούτε τεχνολογική υπεροπλία».
  • «Τουλάχιστον 25 μονάδες του Στόλου επί 360 ημέρες το χρόνο βρίσκονται σε επιχειρήσεις και αποστολές, αριθμός που αγγίζει τις 70 μονάδες σε περιόδους εντάσεων, κρίσεων και μεγάλης κλίμακας ασκήσεων, διατηρώντας στο ακέραιο την ετοιμότητα να βρεθούν όπου απαιτηθεί για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων».
  • «Από τις αρχές του 2020 μέχρι και σήμερα τα πλοία του Στόλου έχουν καταγράψει σχεδόν 20 χιλιάδες ημέρες εν πλω και έχουν διανύσει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ναυτικά μίλια».
  • «Είναι ακόμα νωπές στη μνήμη μας οι στιγμές που το σύνολο των εν ενεργεία μονάδων του Στόλου, δρώντας αποφασιστικά, χωρίς καμία περιττή σκέψη ή ενδοιασμό, χωρίς καμία έκπτωση στην προσήλωση στο καθήκον, επιχείρησαν από το Βόρειο Αιγαίο έως την Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας πράξη τη γνωστή σε όλους μας ρήση «Καράβια άνευ ικανού έμψυχου υλικού, είναι μόλυβδος βαρύς βυθιζόμενος εντός ύδατος»».
  • «Η ανανέωση συνεπώς των μονάδων του Στόλου, η αναβάθμιση των υφιστάμενων, ο εκσυγχρονισμός των μέσων υποστήριξης και των υποδομών, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής ετοιμότητά του και η ικανότητά του να ανταποκριθεί άριστα στις αποστολές που του ανατίθενται από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το Π.Ν.»
  • «Μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες, επίμονης ανάδειξης της απαίτησης ανανέωσης του Στόλου, οι τεκμηριωμένες εισηγήσεις του Π.Ν. βρήκαν ευήκοα ώτα, υιοθετήθηκαν από την Πολιτική Ηγεσία και εισήλθαν σε τροχιά υλοποίησης, σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες του κ.Πρωθυπουργού, εξασφαλίζοντας την πρόσκτηση νέων υπερσύγχρονων μονάδων επιφανείας για το Στόλο με τους καλύτερους οικονομικούς όρους και το μέγιστο επιχειρησιακό όφελος».
  • «Η υλοποίηση της σύμβασης εκσυγχρονισμού των ΑΦΝΕ (P-3HN), η υπογραφή της Σύμβασης για την πρόσκτηση νέων ελικοπτέρων, η ενεργοποίηση και ένταξη στο Στόλο νέων σκαφών ανορθόδοξου πολέμου, η επικείμενη προμήθεια νέων τορπιλών και αντιμέτρων για τα υποβρύχια και συστημάτων κατευθυνόμενων βλημάτων και πυρομαχικών, η αναβάθμιση του συστήματος επιτήρησης, η υλοποίηση προγραμμάτων μη επανδρωμένων οχημάτων, η αναβάθμιση των υποδομών σε Ναυστάθμους και Ναυτικές Βάσεις, καθώς και αυτή των υποδομών υποστήριξης του προσωπικού μας, είναι μερικά από τα εμφανή αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας».
  • «Μόλις πριν από μία εβδομάδα το Π.Ν. παρέλαβε και ενέταξε στο δυναμικό του Στόλου, το τρίτο κατά σειρά Π.Γ.Υ. «ΑΙΑΣ», μία, απαράμιλλης γενναιοδωρίας κίνηση, του Υποναυάρχου ε.τ., κ.Παναγιώτη Λασκαρίδη».

Δράσεις της κοινωνικής προσφοράς του Π.Ν.

Πολύ συνοπτικά αναφέρω:

- την παροχή υπηρεσιών υγείας στα ακριτικά μας νησιά σε σταθερή βάση.

- τη διάθεση υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού στα εθνικά εμβολιαστικά κέντρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού.

- τη διάθεση προσωπικού και μέσων σε αποστολές δασοπυρόσβεσης και την εκτέλεση περιπόλων για την πρόληψη πυρκαγιών ,

- την υδροδότηση άνυδρων ακριτικών νησιών από υδροφόρες του Πολεμικού Ναυτικού, ακόμα και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες,

- τη διάθεση της Μονάδας Καταδυτικής και Υπερβαρικής Ιατρικής για την αντιμετώπιση καταδυτικών ατυχημάτων,

- τη συνδρομή σε αποστολές Έρευνας και Διάσωσης με πλωτά και ιπτάμενα μέσα του ΠΝ,

- την ανεκτίμητη παροχή υπηρεσιών τόσο στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και σε κατοίκους των ακριτικών νησιών από τη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

-Ιδιαίτερη αναφορά στην πολύπλευρη δράση του Κέντρου Ειδικής Φροντίδας Παιδιού που εδρεύει στο Ναυτικό Νοσοκομείο Πειραιά. Το εξειδικευμένο κέντρο προσφέρει σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, υπηρεσίες διάγνωσης και θεραπευτικής παρέμβασης αναπτυξιακών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο οικογενειακό, σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον. Από την αρχή της λειτουργίας του, το ΚΕΦΠ έχει προσφέρει αξιολόγηση σε περισσότερα από 7 χιλιάδες παιδιά προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας.

Στη διάρκεια της εκδηλώσεως πραγματοποιήθηκε συναυλία της μπάντας του Π.Ν., με τη συμμετοχή της Ρένας Μόρφη, της σοπράνο Μαρίας Μαυρομμάτη, της μικτής χορωδίας «Μελωδοί», του Χορωδιακού Συνόλου «Athens Choir Ensemble», καθώς και χορευτική επίδειξη από τον Λαογραφικό Όμιλο «ΚΟΥΡΗΤΕΣ», ενώ την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Αντριάνα Μαγγανιά.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Βουλευτής Α΄ Πειραιώς Αντιστράτηγος ε.α. Νικόλαος Μανωλάκος (ΝΔ) ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, ο Επίσκοπος Ωρεών κ.κ. Φιλόθεος ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο Υπουργός Μεταναστεύσεως & Ασύλου Παναγιώτης Μηταράκης, ο Βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών Αντιναύαρχος ε.α.Διονύσιος Χατζιδάκης (ΝΔ), οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο ΓΓ/ΥΠΕΘΑ Αντώνιος Οικονόμου.

Παραβρέθηκαν επίσης, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γεώργιος Δημόπουλος ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής, οι πρώην ΥΕΘΑ Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης και ΥΦΕΘΑ Στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής, οι Αρχηγοί της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, του ΠΣ Αντιστράτηγος ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης, του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Αντιναύαρχος ΛΣ Θεόδωρος Κλιάρης, πρώην Υπουργοί, Επίτιμοι Αρχηγοί, τα μέλη του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, αντιπροσωπείες Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Πολιτικών Υπαλλήλων του Π.Ν., στελέχη του ΠΝ με τις οικογένειες τους, καθώς και λοιποί προσκεκλημένοι.