Απόλυτα θετικό είναι το πρόσημο της επίσκεψης του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκου, στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Το ταξίδι του Ποντίφικα στην Ελλάδα και η επίσκεψή του στη Λέσβο είχαν διττό χαρακτήρα, όπως και οι ιδιότητες με τις οποίες πραγματοποίησε συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Εκτός από Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, είναι και αρχηγός του κράτους του Βατικανού, οπότε η επίσκεψη αντανακλά τόσο σε γεωπολιτικό επίπεδο όσο και σε πνευματικό.

Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αθήνα είναι η πρώτη που γίνεται έπειτα από εκείνη του προκατόχου του, Ιωάννη Παύλου Β’, το 2001, σε ένα εντελώς διαφορετικό διεθνές περιβάλλον και κατά τη διάρκεια δύο μεγάλων κρίσεων που αγγίζουν την Ελλάδα. Από τη μία εκείνη του κορονοϊού και από την άλλη του μεταναστευτικού.

Το μήνυμα που ο Ποντίφικας εξέπεμψε από τη Λέσβο
Το Βατικανό θεωρείται από την Αθήνα σημαντικός παράγοντας, με επιρροή σε πολλούς φορείς και αρκετά κράτη
, στη δεύτερη επίσκεψή του από το 2016, εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα ισχυρό προς τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς, αφού εξήρε τη δράση εθελοντών και φορέων, επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση και ότι «στην Ευρώπη υπάρχουν εκείνοι που επιμένουν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ως μια υπόθεση που δεν τους αφορά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, συνέδεσε τις δύο κρίσεις, λέγοντας πως, ενώ οι εμβολιασμοί σε παγκόσμιο επίπεδο προχωρούν, επικρατεί «τρομερή φυγοδικία σε ό,τι αφορά τις μεταναστεύσεις».

Σε γεωπολιτικό επίπεδο, το Βατικανό θεωρείται από την Αθήνα ένας σημαντικός παράγοντας, με επιρροή σε φορείς και κράτη με πλειονότητα κατοίκων καθολικού θρησκεύματος. Στο ίδιο επίπεδο θεωρείται σημαντική η επιρροή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην περιοχή των Βαλκανίων και ειδικότερα στον δυτικό βαλκανικό διάδρομο, περιοχή όπου έχουν στρέψει την προσοχή τους η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

Σε συμβολικό επίπεδο ήταν η «συγγνώμη» του Πάπα Φραγκίσκου προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο «για τα σφάλματα που διέπραξαν τόσοι καθολικοί», όπως ανέφερε ο Ποντίφικας, χαρακτηρίζοντας τη Μεσόγειο «όχι μόνο ως τόπο που μας ανησυχεί και μας χωρίζει, αλλά και ως θάλασσα που ενώνει». Εξίσου ισχυρό μήνυμα θεωρείται και η έναρξη της ομιλίας του στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά τη διάρκεια της οποίας χαρακτήρισε την Ελλάδα «μνήμη της Ευρώπης», τονίζοντας ότι, «χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι».