Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη που έχει αυτήν τη στιγμή στο «κυβερνητικό ρόστερ» της, η Νέα Δημοκρατία. Αν, ωστόσο, ο σημερινός υπουργός Εργασίας ξεχωρίζει για κάτι διαχρονικά, είναι για την αποφασιστικότητα και την επιμονή του να φέρει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα από τον εκάστοτε υπουργικό θώκο. Θεωρείται, δικαίως, ο άνθρωπος των δύσκολων -και πολλές φορές επικίνδυνων- αποστολών, καθώς ως υπουργός κλήθηκε αρκετές φορές να βγάλει τα... κάστανα από τη φωτιά. Να λάβει, δηλαδή, δύσκολες αποφάσεις, με βαρύ πολιτικό κόστος. Κατάφερε να λύσει ζητήματα που βάλτωναν επί χρόνια.

Από την εποχή της αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής και την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, αλλά και τη σημερινή, εξαιρετικά δύσκολη αποστολή να εκσυγχρονίσει το ασφαλιστικό σύστημα και να εξασφαλίσει το παρόν και το μέλλον των ασφαλισμένων.

xatzidakis_syntakseis

Σήμερα, από το γραφείο του στην οδό Σταδίου, όπου στεγάζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, επιχειρεί να θέσει νέες βάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, ώστε αυτό να περάσει επιτέλους στη νέα ψηφιακή εποχή. Στόχος του Κωστή Χατζηδάκη, λένε στενοί συνεργάτες του, είναι να αναβαθμιστεί η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και, φυσικά, να μπει τέλος στις εκκρεμείς συντάξεις, αυτήν την ιδιότυπη ομηρία των ασφαλισμένων από το κράτος.

Και οι άνθρωποι που πλαισιώνουν την ομάδα του εξηγούν ότι, για να το πετύχει αυτό, είναι διατεθειμένος να έρθει σε ρήξη με όλους, και κυρίως με εκείνους που θέλουν το ασφαλιστικό σύστημα απαρχαιωμένο και στάσιμο. Εξάλλου, όπως έχει πει και ο ίδιος, «δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς απέναντι στην πραγματικότητα». Και η πραγματικότητα είναι ότι αυτήν τη στιγμή επιχειρεί να βάλει τέλος στο χαρτοβασίλειο των ασφαλιστικών φακέλων. Θα τα καταφέρει για ακόμα μία φορά, άραγε;