Καμπή στο μεταναστευτικό πρόβλημα χαρακτήρισε την απεμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, από την 31η Δεκεμβρίου 2021, από την καθημερινή διαχείριση του ζητήματος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, κατά τη σημερινή συνάντησή του που είχε με τον υπουργό Μεταναστεύσεως και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «Ιωάννης Καποδίστριας» του ΥΠΕΘΑ, συμμετείχαν επίσης ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Χαρδαλιάς και ο Γεν.Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλος Γεωργιάδης, ενώ τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ εκπροσώπησε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης. Παρόντες ήταν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Υπαρχηγός ΓΕΑ Υποπτέραρχος (Ι) Πέτρος Χατζήρης και ο Επιτελάρχης του ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας.

Ο ΥΕΘΑ μιλώντας στη διάρκεια της τελετής επισήμανε ότι «από το ξεκίνημα της μεταναστευτικής κρίσης οι Ένοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) διαχειρίστηκαν καθημερινά ζητήματα σίτισης, κατασκευής δομών, υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, υγειονομικής περίθαλψης αλλά και μεταφοράς υλικών».

Και πρόσθεσε: «Οι Ε.Δ. είχαν επωμιστεί την καθημερινότητα του μεταναστευτικού ζητήματος. Πλέον έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες ώστε να μην είναι απαραίτητες οι Ε.Δ.στην καθημερινή διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος».

Σε άλλο σημείο της τοποθετήσεώς του ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις κατάφεραν να ανταπεξέλθουν με απόλυτη επιτυχία συνδράμοντας την πολιτεία στη διαχείριση «ενός ζητήματος περίπλοκου σύνθετου και με λεπτές αποχρώσεις», ενώ ξεκαθάρισε ότι «αν προκύψει ανάγκη οι Ένοπλες Δυνάμεις, θα είναι ξανά εκεί».
Και κατέλειξε σημειώνοτνας ότι σήμερα «υπάρχει οργανωμένο σχέδιο διαχείρισης του υπουργείου Μεταναστεύσεως και Ασύλου», όπως τόνισε χαραξτηριστικώς.

F4
F5
F2__2_
F3
F1__2_

Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταναστεύσεως και Ασύλου Νότης Μηταράκης επισήμανε αρχικώς ότι φέτος οι ροές είναι μειωμένες «κατά 99% σε σχέση με τη μεταναστευτική κρίση του 2015», γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν σε 34 από 121 οι δομές φιλοξενίας που προ διετίας λειτουργούσαν στη χώρα μας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «καταφέραμε να αποσυμφορήσουμε ουσιαστικά τα νησιά αλλά και την ηπειρωτική Ελλάδα από τις επιπτώσεις των ροών».
Και συνέχισε: «Ολοκληρώσαμε το σύστημα υποδοχής παρέχοντας αφενός τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για σύντομη παραμονή στις ακριτικές περιοχές της χώρας και αφετέρου ένα ισχυρό αίσθημα ασφαλείας και για τους διαμένοντες και για το προσωπικό μας και για τις τοπικές κοινωνίες».

Σε άλλο σημείο της τοποθετήσεώς του σημείωσε ότι: «Όλοι θυμόμαστε την κρίση του Έβρου και την αποφασιστικότητα που επέδειξε η πατρίδα μας. Μια ανάλογη προσπάθεια εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον στον Έβρο και τα νησιά μας αλλά θα μας βρει έτοιμους όπως μας βρήκε το 2020».

Τέλος, ο Ν.Μηταράκης εξέφρασε τις βαθύτατες ευχαριστίες του προς τον Ν.Παναγιωτόπουλο, το ΥΠΕΘΑ, το ΓΕΕΘΑ, αλλά και στους άνδρες και τις γυναίκες των Ε.Δ.«για την ουσιαστική συμβολή τους την προηγούμενη επταετία για μια κρίση που βρήκε τη χώρα μας».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Ν. Μηταράκης επέδωσε δυο τιμητικές πλακέτες για τη συνδρομή των Ε.Δ. στη διαχείριση του μεταναστευτικού στο ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ.