Δύο πολύ σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες αναμένεται να ενταχθούν στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αναδιοργάνωση και την ενίσχυση της θεσμικής και της οργανωτικής υπόστασης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), μελετούν ήδη ο αρμόδιος υπουργός, Θάνος Πλεύρης, σε συνεργασία με την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα.

Πρόκειται για δύο ρυθμίσεις που αφορούν τον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης Υγείας, στη σχέση του με το δημόσιο σύστημα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, και η εφαρμογή τους αναμένεται να αποφέρει αλλά και να εξοικονομήσει πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για λογαριασμό του Δημοσίου.

890
Η πρώτη από τις δύο νομοθετικές ρυθμίσεις αφορά τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας να διεκδικούν από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες τα νοσήλια για τη νοσηλεία ασφαλισμένων σε αυτές.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, παρατηρείται το πολύ συχνό φαινόμενο, ιδιαιτέρως σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων, ο τραυματίας ή ο πολυτραυματίας να καταβάλλει τα νοσήλια μέσω της ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας του όταν νοσηλεύεται σε δομές του ιδιωτικού τομέα. Αντιθέτως, όμως, όταν ένας τραυματίας ή πολυτραυματίας νοσηλεύεται σε δομές του δημόσιου συστήματος Υγείας, συγκεκριμένα σε νοσοκομείο του ΕΣΥ της χώρας μας, το Δημόσιο δεν διεκδικεί από την ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία την αποζημίωσή του για τα νοσήλια.

Οι ως άνω περιπτώσεις αφορούν κυρίως τροχαία ή ακόμα και εργατικά ατυχήματα όπου υπάρχει ιδιωτική ασφάλιση υγείας εκ μέρους του υπαιτίου. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη πάντα, η συγκεκριμένη ρύθμιση υπολογίζεται ότι θα αποφέρει σημαντική εξοικονόμηση οικονομικών πόρων για το ΕΣΥ της χώρας, με τη διεκδίκηση όλων των αποζημιώσεων που το Δημόσιο δεν διεκδικεί μέχρι σήμερα, κακώς, από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Στο πλαίσιο της επεξεργασίας της δεύτερης από τις δύο νομοθετικές ρυθμίσεις τις οποίες μελετούν και επεξεργάζονται ο κ. Πλεύρης και η κ. Γκάγκα, ο υπουργός Υγείας έχει ήδη ζητήσει από τις διοικήσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας, αλλά και των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (Υ.ΠΕ.), το συνολικό οικονομικό κόστος που καταβάλλουν τα ιδρύματα κατ’ έτος ως αποζημιώσεις για ιατρικά λάθη.

Σύμφωνα με τον κ. Θάνο Πλεύρη, η συγκεκριμένη ρύθμιση υπολογίζεται ότι θα αποφέρει τεράστια εξοικονόμηση οικονομικών πόρων


Σκοπός της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι, στο πλαίσιο της αναγνώρισης της πολύτιμης προσφοράς εκ μέρους των γιατρών και των νοσηλευτών του δημόσιου συστήματος Υγείας, να εξετασθεί εμπεριστατωμένα και συστηματικά η δυνατότητα του Δημοσίου να ασφαλίζει ιδιωτικά τόσο τους γιατρούς όσο και τους νοσηλευτές.

Με αυτόν τον τρόπο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι θα εξασφαλίζεται άμεση και ουσιαστική παροχή για τους εργαζομένους του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ το ίδιο το Δημόσιο θα απαλλαγεί, με την ίδια νομοθετική ρύθμιση, από τις υπέρογκες αποζημιώσεις που καταβάλλει, καθώς αυτές οι νόμιμες αποζημιώσεις θα καλύπτονται και θα καταβάλλονται πλέον από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Σημειώνεται ότι, σχετικά με τα ιατρικά λάθη, αυτά οφείλονται:

  • Σε διαγνωστικό λάθος.
  • Σε πλημμελή προεγχειρητικό έλεγχο.
  • Σε εφαρμογή μη αναγνωρισμένης θεραπευτικής μεθόδου.
  • Σε τεχνικό σφάλμα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων.
  • Σε μη υποβολή σε ορθή επέμβαση.
  • Σε παράλειψη ιατρικής παρακολούθησης μετά το πέρας της επέμβασης.

Πόροι 1,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Οι νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις θα ανοίξουν τον κύκλο για παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας για το νέο έτος. Στην κατεύθυνση αυτή, προβλέπεται απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και θωράκιση του νέου ΕΣΥ. Τα κονδύλια που προβλέπονται από το Ταμείο Ανάκαμψης φτάνουν στο ποσό του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ.

«Η γρήγορη και στοχευμένη απορρόφηση αυτών των κονδυλίων, που απευθύνονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη, στην ψηφιοποίηση του ΕΣΥ, στη δημιουργία του ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενούς, στην κτιριακή αναβάθμιση του ΕΣΥ και στην υλικοτεχνική του θωράκιση, εγγυάται τη δημιουργία του ΕΣΥ της επόμενης ημέρας», έχει αναφέρει ο κ. Πλεύρης. Για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει γίνει γνωστό ότι θα έχει ως γνώμονα την παροχή της καλύτερης δυνατής και ποιοτικής υπηρεσίας στον ασθενή, με αναβάθμιση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.