Ήταν ακριβώς πριν από έναν χρόνο όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να στείλει τον Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ηταν η έκπληξη του ανασχηματισμού τότε και κάποιοι τη θεώρησαν «δυσμενή μετάθεση». Βεβαίως, όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος. Ο πρωθυπουργός γνώριζε τους «καυτούς» φακέλους του υπουργείου. Επέλεξε, λοιπόν, τον κ. Χατζηδάκη, γιατί είναι για τα δύσκολα. Γιατί η πολιτική διαδρομή του είναι γεμάτη από δύσκολες αποστολές: Την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής. Την εξυγίανση του ΟΣΕ. Την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Τη διάσωση της ΔΕΗ. Όλα προβλήματα που «βάλτωναν» για χρόνια. Με ισχυρή την αντίθεση των συνδικαλιστών και άλλων συμφερόντων σε οποιαδήποτε αλλαγή. Με αναπόφευκτο πολιτικό κόστος.

Έναν χρόνο μετά, ο Κωστής Χατζηδάκης φαίνεται ότι κερδίζει το στοίχημα. Έπεσε με φόρα πάνω στο «βουνό» των εκκρεμών συντάξεων. Και ήδη το 2021 πέτυχε ρεκόρ όλων των εποχών με 225.000 απονομές συντάξεων, όταν το 2019 ήταν μόλις 130.000. Δημιούργησε τον ενιαίο αριθμό εξυπηρέτησης του πολίτη «1555» για όλους τους φορείς του υπουργείου. Και ήδη πάνω από 800.000 κλήσεις έχουν εξυπηρετηθεί σε μόλις μερικούς μήνες λειτουργίας.

Πέτυχε, επίσης, τη μείωση της ανεργίας στο 13,3% μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. Ενάντια, μάλιστα, στις «Κασσάνδρες», που προέβλεπαν αύξησή της μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης για τον κοροναϊό. Πέρασε ρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν την αγορά εργασίας με τον Νόμο για την Προστασία της Εργασίας. Έβαλε τα θεμέλια, με τη μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων, ώστε οι νέοι να πάρουν υψηλότερες επικουρικές από 42% έως 68%.

Οι μεταρρυθμίσεις που προώθησε ο Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργείο Εργασίας έχουν ήδη περίοπτη θέση στον απολογισμό του κυβερνητικού έργου. Αν όμως, όπως φαίνεται, κερδηθεί και το στοίχημα των εκκρεμών συντάξεων μέχρι το καλοκαίρι, αυτό σίγουρα θα είναι ένα σημαντικότατο όπλο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές.