Αγανακτισμένοι είναι όσοι οδηγοί εγκλωβίστηκαν επί ώρες εν μέσω χιονιά στην Αττική Οδό.

Για αστοχία και λάθη έκανε λόγο ο γ.γ. συντονισμού κυβερνητικού έργου, Θανάσης Κοντογεώργης μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο MEGA, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η εταιρία έκανε διαβεβαιώσεις που δεν τήρησε και η Πολιτική Προστασία δεν προέβη σε έλεγχο αυτών των διαβεβαιώσεων.

«Απέναντι σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και έντονο καιρικό φαινόμενο προφανώς υπήρχαν λάθη και αστοχίες και αναδείχτηκαν ανεπάρκειες του μηχανισμού. Υπήρξε σε ένα κορυφαίο επίπεδο ειλικρινής συγγνώμη του Πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού, κ Στυλιανίδη, και η έμπρακτη συγγνώμη αποδείχτηκε με τις αποζημιώσεις για τους ανθρώπους που ταλαιπωρήκαν και σε θεσμικό επίπεδο θα γίνουν οι κινήσεις για ενίσχυση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης», είπε ο κ. Κοντογεώργης.

«Υπήρξε μία αποτυχία διαχείρισης. Υπήρξαν διαβεβαιώσεις που δεν τηρήθηκαν και δεν υπήρχε δυνατότητα ελέγχου αυτών των διαβεβαιώσεων από την Πολιτική Προστασία. Το θέμα στην παρούσα φάση είναι να ενισχύσουμε τις δομές. Το πρακτικό είναι να δημιουργήσουμε τις πρϋποθέσεις για να κάνουμε ανθεκτικές κοινωνίες σε αυτό που αντιμετωπίζουμε. Να αλλάζουμε πρόσωπα ανά δύο μήνες δεν κάνει κάτι».

Η στάση της Αττικής Οδού

Ο Γιώργος Τζερεφός έμεινε εγκλωβισμένος στην Αττική Οδό επί 20 ώρες. Ο ίδιος χαρακτηρίζει ανύπαρκτη τη στάση της Αττικής Οδού.

«Ξεπεράσαμε το στάδιο της οργής και ενεργοποιήσαμε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Γύρω στις 2 με 3 ήρθαν παιδιά των Ενόπλων Δυνάμεων και μας έδωσαν νερό, ένα σακουλάκι με σταδίφες και μία κουβέρτα. Τη συμπεριφορά της Αττικής Οδού δεν θα τη χαρακτηρίσω… Το απαράδεκτο δεν λέει τίποτα. Ανύπαρκτη», είπε.

Ο κ. Κοντογεώργης απάντησε πως τα λεγόμενα του κυρίου Τζερεφού αποεικνύουν την ύπαρξη αμελειών από την Αττική Οδό και παραλείψεις που δεν πρέπει να επαναληφθούν μελλοντικά.
 
Οι διαχειρίστριες εταιρείες, όπως εν προκειμένω οι υπεύθυνοι της Αττικής Οδού, δεν εκπονούσαν αυτό το σχέδιο ή αν τις κρίσιμες στιγμές της κακοκαιρίας ήταν ανεπαρκείς.