Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, γύρω στις 3 μ.μ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ολοκληρώσει στο Μέγαρο Μαξίμου μια τηλεδιάσκεψη με μαθητές που διακρίθηκαν στον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής. Λίγο μετά, ενώ ήταν στο γραφείο του και συνομιλούσε με συνεργάτες του, ενημερώθηκε για το τι είχε ειπωθεί - κυνικά και απροκάλυπτα - την περασμένη Τετάρτη σε σύσκεψη στη Σπάρτη, από τον Δήμαρχο της πόλης Πέτρο Δούκα και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, σχετικά με το τι έγινε με τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων το καλοκαίρι του 2007 και τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές την ίδια χρονιά, όταν δηλαδή ο κ. Δούκας ήταν υφυπουργός οικονομίας και οικονομικών. Το σχετικό βίντεο μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε αναπαραχθεί μόνο από κάποιες τοπικές ιστοσελίδες και το γεγονός δεν είχε πάρει ακόμα διαστάσεις.

 Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε αμέσως να δει το βίντεο, για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τι ακριβώς είχε συμβεί. Οι διάλογοι που είδε ότι έγιναν στη Σπάρτη τον οδήγησαν να αντιδράσει σχεδόν ακαριαία, παρά το γεγονός ότι ο κ. Λιβανός δεν ήταν μόνο υπουργός της κυβέρνησής του, αλλά και προσωπικός του φίλος, συμμαθητής από το σχολείο. Το 2016, μάλιστα, τρεις μήνες μετά την εκλογή του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης είχε ορίσει τον πρώην βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας ως σύμβουλό του για θέματα επιχειρηματικότητας και το 2019 του ζήτησε να είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής, μετά από δέκα χρόνια.

 «Ο Σπήλιος Λιβανός είναι προσωπικός του φίλος, αλλά αυτά που ειπώθηκαν από τον κ. Δούκα για ένα τόσο τραγικό γεγονός είναι εκτός του αξιακού κώδικα του πρωθυπουργού και η αντίδραση του υπουργού έπρεπε να είναι εντελώς διαφορετική. Ως εκ τούτου, δεν υπήρχε κανένα περιθώριο παραμονής του κ. Λιβανού στην κυβέρνηση», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές.

 Λίγο αφότου είδε το βίντεο, ο πρωθυπουργός κάλεσε τηλεφωνικά τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης για να του ανακοινώσει ο ίδιος την απόφασή του να τον αποπέμψει. Η μόνη πιθανότητα να παρέμενε στη θέση του ήταν αν το βίντεο ήταν προϊόν μοντάζ και τα πραγματικά περιστατικά στη Σπάρτη ήταν διαφορετικά, κάτι που δεν είχε συμβεί. Η κλήση βρήκε τον κ. Λιβανό στο Στρασβούργο, όπου συμμετείχε στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Αυτό δε που φέρεται να είχε ενοχλήσει σφόδρα τον κ. Μητσοτάκη είναι το γεγονός ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης όχι απλώς δεν αντέδρασε στα όσα έλεγε ο Πέτρος Δούκας, αλλά υπερθεμάτιζε κιόλας, αστειευόμενος γύρω από μία τραγωδία που είχε λάβει χώρα το 2007. Κι αυτό μάλιστα στην παρούσα χρονική περίοδο, όπου οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξήσεις στα καύσιμα και στις πρώτες ύλες και αρκετοί έχουν ήδη ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις και τα μπλόκα. Οι εξηγήσεις που ζήτησε – και έλαβε, καθώς ο κ. Λιβανός παραδέχθηκε ότι έπρεπε να είχε αντιδράσει διαφορετικά – τηλεφωνικά δεν θα άλλαζαν την απόφαση για αποπομπή του, που ήταν ουσιαστικά ειλημμένη από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός είδε το επίμαχο βίντεο.

 Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας υπέβαλε την παραίτησή του και ο πρωθυπουργός ξεκίνησε γύρω στις 4 το απόγευμα την αναζήτηση του αντικαταστάτη του, που επιθυμούσε να προέρχεται από την ΚΟ της ΝΔ, να διαθέτει κοινοβουλευτική και υπουργική εμπειρία, καθώς από την πρώτη μέρα θα κληθεί να διαχειριστεί ένα δύσκολο μέσα στην παρούσα συγκυρία χαρτοφυλάκιο. Είπε μάλιστα στους στενούς του συνεργάτες ότι θα λάβει την απόφασή του εντός της ημέρας, ώστε να ορκιστεί το πρωί της Τρίτης ο νέος υπουργός, καθώς δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο.

 Μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες επέλεξε τελικά τον βουλευτή Κιλκίς και υφυπουργό ψηφιακής διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά, οι αρμοδιότητες του οποίου θα συνεχίσουν να ασκούνται διοικητικά από ένα πρόσωπο της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, τον γενικό γραμματέα Λεωνίδα Χριστόπουλο και πολιτικά θα μεταφερθούν σε έναν υπουργό που θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένος, τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Όλα αυτά συνεκτιμήθηκαν από τον κ. Μητσοτάκη, που δεν ήθελε να αποτελέσει το γεγονός αυτό αφορμή για την παραμικρή αρρυθμία στο κυβερνητικό σχήμα και έργο.

 Για την ιστορία, οι περιβόητοι διάλογοι την περασμένη Τετάρτη στη Σπάρτη – την οποία ο κ. Λιβανός είχε επισκεφθεί στο πλαίσιο περιοδείας σε περιοχές της Λακωνίας που επλήγησαν από παγετό - έχουν ως εξής:

 Πέτρος Δούκας: «Όταν σου πει για τα θέματα αποζημιώσεων για τον παγετό, όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε…».

 (Παρευρισκόμενος στη σύσκεψη): «Όποιος έλεγε καλημέρα, έπαιρνε λεφτά, έχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά».

 Πέτρος Δούκας: «Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε 15%, θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι».

 Σπήλιος Λιβανός: «Αυτό πρέπει να το απαντήσουμε, από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί και υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία».



Πηγή Βίντεο: lakones.gr