Στην κριτική που άσκησε ο Προέδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος σχετικά με την χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ απάντησε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Έχω ακούσει ενστάσεις για το θέμα από εσάς, τους Τούρκους και τους Ρώσους. Η μερική χρήση του λιμένα Αλεξανδρούπολης από τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ εντάσσεται στις προβλέψεις της σύμβασης αμοιβαίας συνεργασίας με τις ΗΠΑ την τροποποίηση της οποίας θα συζητήσουμε σύντομα, τις επόμενες ημέρες εντός του επόμενο μήνα, στην Βουλή. Τότε θα δούμε και όλες τις τοποθεσίες, δηλαδή την Αλεξανδρούπολη, την Σούδα και το Στεφανοβίκειο».

Αναφερόμενος για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης τόνισε πως «Έγιναν εργασίες από τις ΗΠΑ για να διευρύνουν τη χρήση του λιμένα ώστε να καταστεί δυνατή η προσέγγιση από μεγάλα πλοία. Επομένως η χρήση και η σχέση είναι διμερής μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Δεν εντάσσεται σε πλαίσιο ΝΑΤΟικης λειτουργίας. Μην κάνετε αναλύσεις για ΝΑΤΟικους κλοιούς. Με τις αμερικάνικες δυνάμεις έχουμε υπογράψει συμφωνία στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

«Έγιναν κάποια έργα από τους Αμερικάνους στο λιμάνι. Να εκφράζετε ενστάσεις και εσείς για την Θράκη; αναρωτήθηκε ο υπουργός Άμυνας απευθυνόμενος στην Ελληνική Λύση. Μη κάνετε βιάστηκες αναλύσεις παίρνοντας μια θέση στο τέλος ότι είμαστε φίλοι με αυτούς που είναι φίλοι για εμάς. Στις διεθνής σχέσεις και στην γεωπολιτική η ιδιότητα ανήκειν σε μια συμμαχία είναι πολύπλοκη και αυτό το έχει λύσει η Ελλάδα σε ποια συμμαχικά ανήκει στρατηγικά. Έχουν εκφράσει ενόχληση οι Ρώσοι και οι Τούρκοι καθώς εσφαλμένα θεωρούν την Αλεξανδρούπολη απαρχή απειλών. Αυτό είναι εντελώς εσφαλμένο. Υπάρχει ευρύτερος σχεδιασμός οικονομικής αναβάθμισης της περιοχής βραχίονας της οποίας είναι η αξιοποίηση του λιμένα».

Στον υπουργό Άμυνας, απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑΘοδωρής Δρίτσας ο οποίος είπε πως η συμφωνία για την Αλεξανδρούπολη «είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα». «Η υπόθεση της Αλεξανδρούπολης δεν εξασφαλίζει αμοιβαιότητα συμφερόντων. Είναι συμφωνία που δεν είναι αμοιβαία επωφελής. Είναι μονομερώς ωφέλιμη μόνο για τις ΗΠΑ και επικίνδυνη για την χώρα μας» ανέφερε ο κ. Δρίτσας.