Στη διαγραφή του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου προχώρησε το πρωί της Παρασκευής η Νέα Δημοκρατία, με απόφαση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Παύλου Μαρινάκη. Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή της, η Πειραιώς επισημαίνει ότι ο κ. Κύρτσος, «δυσφημεί διεθνώς τη χώρα αμφισβητώντας την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης και συγκρίνοντας την Ελλάδα με κράτη που παραβιάζουν τους κανόνες του κράτους δικαίου. Με τη στάση του προσβάλλει όλους εκείνους που τον εμπιστεύθηκαν να τους εκπροσωπεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ευρωβουλευτής το τελευταίο διάστημα «φλέρταρε» κατά πολύ με τη διαγραφή, καθώς οι τοποθετήσεις του ξεπερνούσαν την «κόκκινη γραμμή» ανοχής για το Μέγαρο Μαξίμου, με αποτέλεσμα να του κοινοποιηθεί σήμερα το πρωί απόφαση διαγραφής του.

Η τελευταία σταγόνα που ξεχύλισε το ποτήρι ήταν οι πρωινές αναρτήσεις του κ. Κύρτσου στο Twitter, με τις οποίες έβαλλε ευθέως εναντίον της κυβέρνησης με αφορμή τη δίωξη Βαξεβάνη και της εισαγγελέως Τουλουπάκη, τις εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και το ασφαλιστικό. «Ανεχόμασταν επί καιρό να λέει όσα λέει, αλλά ξεπερνά τα εσκαμμένα το να βρίζει τη χώρα στο εξωτερικό», τονίζει κυβερνητική πηγή.

Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Κύρτσος είχε καταλάβει ότι η διαγραφή του ήταν πολύ κοντά, τεκμήριο μάλιστα αυτού ήταν και η τελευταία συνέντευξη που έδωσε ως ευρωβουλευτής της ΝΔ την Πέμπτη 17/2 στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Συγκεκριμένα ερωτηθείς αν επιδιώκει να τον διαγράψουν από τη ΝΔ, ο κ. Κύρτσος απάντησε: «Αρνούμαι να παρακολουθήσω αυτή τη λογική γιατί εγώ προβάλω ορισμένα επιχειρήματα ότι στην πανδημία δεν πάμε καλά, στην οικονομία δεν πάμε καλά οπότε αρχίζει τώρα, ''γιατί τα λέει αυτός; Γιατι θέλει να πάει στον Βελόπουλο τώρα το αλλάξανε λένε με τον Ανδρουλάκη''».

Ειδικότερα όταν ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν καταλαβαίνει ότι φλερτάρει με μια διαγραφή, εκείνος απάντησε: «Εγώ καταλαβαίνω ότι η κυβέρνηση φλερτάρει με την αποτυχία σε βασικούς τομείς, αυτό καταλαβαίνω κι αυτό λέω από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα είναι ανοιχτά, ο καθένας κάνει τις επιλογές του».

Στη συνέχεια μάλιστα αποκάλυψε αν έχει σχεδιάσει το επόμενο πολιτικό του βήμα στην περίπτωση διαγραφής του, ενώ μίλησε και για τη σχέση με το Μαξίμου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Κύρτσου στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με την κριτική που κάνει στην κυβέρνηση, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ σημείωσε: «Δύο είναι τα σημεία αιχμής της κριτικής που κάνω στην κυβέρνηση το ένα είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας, έχω αρχίσει και μιλάω από τον Σεπτέμβριο 2020 με αφορμή τα προβλήματα στις αστικές συγκοινωνίες. Μετά παρενέβαινα γιατί είχαν χαλαρώσει τα μέτρα και προέβλεπα ότι δεν θα πάμε καλά, τελικά δεν πήγαμε καθόλου καλά. Επομένως το πρόβλημα δεν το έχω εγώ που έλεγα τα σωστά, το έχει η ηγεσία η οποία πήρε τις λάθος αποφάσεις».

ΔΗΜ: Ναι αλλά όταν λέτε για πολιτικό κυνισμό και ηθική υποβάθμιση καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ βαριά κατηγορία

«Εντάξει αλλά από την άλλη όταν βγαίνει ο αρμόδιος υπουργός και λέει ότι καταργούμε τα μέτρα τα οποία είναι ήδη ανεπαρκή τη στιγμή που τρέχουμε με 80 θανάτους την ημέρα και πάμε από τις 25 χιλιάδες στις 30 χιλιάδες, εσείς πως το ερμηνεύετε;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν επιδιώκει να τον διαγράψουν από τη ΝΔ, ο κ. Κύρτσος απάντησε: «Αρνούμαι να παρακολουθήσω αυτή τη λογική γιατί εγώ προβάλω ορισμένα επιχειρήματα ότι στην πανδημία δεν πάμε καλά, στην οικονομία δεν πάμε καλά οπότε αρχίζει τώρα, ''γιατί τα λέει αυτός; Γιατι θέλει να πάει στον Βελόπουλο τώρα το αλλάξανε λένε με τον Ανδρουλάκη''».

«Με τον Ανδρουλάκη γνωρίζομαι 8 χρόνια, προτού γίνει ηγέτης και εξακολουθούμε να είμαστε φίλοι, αυτό δεν αλλάζει», υπογράμμισε ο ίδιος.

ΔΗΜ: Άρα μπορεί να σας δούμε κοντά του αν η ΝΔ δεν σας θέλει;

«Νομίζω ότι κάνετε κι εσείς το ποιοτικό άλμα που συνηθίζουμε όλοι οι δημοσιογράφοι, να τρέχουμε πριν από τις εξελίξεις. Εγώ θέτω θέματα πολιτικής, τώρα αυτοί απαντάνε με τα ενδεχόμενα κίνητρα μου. Δεν γίνεται όμως έτσι πολιτικός διάλογος γιατί αν ο καθένας ψάχνει τα κίνητρα του άλλου και διαμορφώνει κιόλας τα κίνητρα του άλλου διότι κάθε τόσο διαμορφώνουν τα κίνητρα μου διαφορετικά ανάλογα με την τακτική του Μάξιμου», διευκρίνισε ο ευρωβουλευτής.

ΔΗΜ: Ποια είναι τα δικά σας κίνητρα;

«Τα δικά μου κίνητρα είναι δυο, να μην πεθαίνει ο κόσμος από την πανδημία στο βαθμό που πεθαίνει γιατι είμαστε στους 3-4ους χειρότερους της ΕΕ των 27 ενώ το πρώτο εξάμηνο της πανδημίας ήμασταν από τους καλυτέρους, υμνούσα την κυβερνηση οπότε αυτό δείχνει ότι τέλος πάντων προσπαθώ για ένα καλό σκοπό. Και το δεύτερο κίνητρο μου είναι να μην εκτροχιαστεί η οικονομία γιατί είμαστε στα πρόθυρα του εκτροχιασμού και παρατηρώ ότι και το Μάξιμου και το οικονομικό επιτελείο δεν καταλαβαίνουν τα προβλήματα της οικονομίας. Είμαι ευρωβουλευτής της ΝΔ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και με αυτή την λογική αναπτύσσω της επιχειρηματολογία μου. Και να σας το πω και διαφορετικά, θεωρώ ότι είμαι πιο κοντά στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και στην εντολή που πήραμε από τον ελληνικό λαό παρά το Μάξιμου», δήλωσε επιπρόσθετα.

ΔΗΜ: Το Μαξίμου έχει φύγει από αυτά που έλεγε προεκλογικά;

«Νομίζω ναι, σε μεγάλο βαθμό. Δηλαδή προστατεύει το πραγματικό εισόδημα;», επισήμανε.

Ερωτηθείς αν τον έχουν πάρει τηλέφωνο από το Μαξίμου, απάντησε: «Οι τηλεφωνικές επαφές έχουν σταματήσει από τον Απρίλιο του 2021».

Ερωτηθείς τι θα έκανε ήταν αρχηγός ενός κόμματος και δεχόταν αντίστοιχη κριτική από ένα στέλεχος του κόμματος του, είπε: «Εξαρτάται ποιας σχολής είσαι, αν είναι φιλελεύθερος το δέχεσαι, αν είσαι άλλης μεθοδολογίας τον διαγραφείς, τον εξαφανίζεις. Εν πάση περιπτώσει να σας πω ότι έχω υποστεί διάφορες συνέπειες δηλαδή υφίσταμαι έναν παρασκηνιακό πόλεμο ότι επί μήνες πήγαινα στον Βελόπουλο. Έστελνα επιστολές στην ''Καθημερινή'' που διέψευδα ότι πήγαινα στον Βελόπουλο, παρ’ όλα αυτά πήγαινα με το ζόρι στον Βελόπουλο. Αυτά δεν ήταν τυχαία κατά την άποψη μου. Έχω εξαφανιστεί από τη δημόσια τηλεόραση».

Ερωτηθείς γιατί βρίσκεται ακόμα στο κόμμα της ΝΔ αφού κατά την άποψη του τα κάνει όλα λάθος, δήλωσε: «Γιατί να μην διορθωθεί το κόμμα. Δεν είναι αλαζονικό. Το κόμμα, τέλος πάντων η ηγεσία μιας και διαβάζει τις δημοσκοπήσεις της Marc κι από ότι ξέρω έχει και συνεργασία με τη συγκεκριμένη εταιρεία, ας βγάλει τα συμπεράσματα του. Ας δει τη χθεσινή δημοσκόπηση για τα οικονομικά και κοινωνικά θέματα και θα καταλάβει ότι δεν έχει να κάνει με εμένα, έχει να κάνει όμως με την κοινή γνώμη».

ΔΗΜ: Το πρόβλημά σας είναι με τη ΝΔ ή με τον κ. Μητσοτάκη;

«Δεν κάνω τέτοιες επιλογές, το πρόβλημα μου είναι με την πολιτική που ακολουθείται, τη θεωρώ λάθος και είμαι σε θέση να το αποδείξω», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

ΔΗΜ: Κάποιοι μέσα από τη ΝΔ λένε ότι «Αντωναρίζει ο Κύρτσος»

«Ο καθένας λέει ότι θέλει, δημοκρατία έχουμε. Κάνουν όμως το εξής λάθος, αυτοί νομίζουν με ένα παρασκηνιακό πόλεμο κάτι θα επιφέρουν ή τέλος πάντων θα με κάμψουν ή οτιδήποτε, αλλά τώρα σε έναν παλιό αυτά είναι παιδικές ιστορίες», δήλωσε επεξηγηματικά.

ΔΗΜ: Καταλαβαίνετε ότι φλερτάρετε με μια διαγραφή

«Εγώ καταλαβαίνω ότι η κυβέρνηση φλερτάρει με την αποτυχία σε βασικούς τομείς, αυτό καταλαβαίνω κι αυτό λέω από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα είναι ανοιχτά, ο καθένας κάνει τις επιλογές του», τόνισε ο κ. Κύρτσος.

Ερωτηθείς αν έχει σχεδιάσει το επόμενο πολιτικό του βήμα στην περίπτωση διαγραφής του, απάντησε: «Δεν χρειάζεται να σχεδιάζω πολιτικά βήματα, είμαι και κάποιας ηλικίας. Έχω άποψη για την πολιτική και βλέπω να έρχονται φοβερές δοκιμασίες. Και είμαι άνθρωπος που όταν μιλάω συνήθως δικαιώνεται η κριτική μου».

Ερωτηθείς γιατί δεν ανεξαρτητοποιείται, εξήγησε: «Γιατί να ανεξαρτητοποιηθώ επειδή επισημαίνω ότι η κυβέρνηση κάνει λάθη;»

Ερωτηθεις αν αισθάνεται ότι είναι κοντά στην ιδεολογία του ΚΙΝΑΛ, απάντησε: «Δεν με απασχολεί το θέμα. Με τον κ. Ανδρουλάκη παίζαμε μπάσκετ πριν την πανδημία και έχουμε μια καλή προσωπική σχέση, τίποτα παραπάνω».