Ελληνοαμερικανικός επιχειρηµατίας, µε µεγάλη εµπειρία στον κλάδο της τουριστικής βιοµηχανίας, ο Τζορτζ Τσούνης είναι ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Παραλαµβάνει τη σκυτάλη από τον εµβληµατικό για τις σχέσεις Ελλάδας - Ηπα, Τζέφρι Πάιατ, καθώς η αµερικανική Γερουσία ενέκρινε τον διορισµό του. Μετανάστης δεύτερης γενιάς, µε γονείς από την ορεινή Ναυπακτία, ο Τζορτζ Τσούνης, 53 ετών, έχει ισχυρούς δεσµούς µε την Οµογένεια και την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αµερικής.

tsounis
∆ραστηριοποιείται ενεργά στον τοµέα του τουρισµού και είναι ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του ξενοδοχειακού οµίλου Chartwell Hotels, που συνεργάζεται µε µεγάλα ονόµατα της τουριστικής βιοµηχανίας, όπως «Hilton», «Marriott» και «Intercontinental», ενώ έχει ισχυρή παρουσία σε όλες τις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ. Παράλληλα, είχε αναλάβει τη διεύθυνση της Arbor Realty Trust και της Signature Bank της Νέας Υόρκης, δύο εταιρειών που είναι εισηγµένες στο χρηµατιστήριο. Το 2013, επί προεδρίας Μπαράκ Οµπάµα, είχε εξεταστεί η πιθανότητα τοποθέτησής του στη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στη Νορβηγία, η οποία τελικά δεν ευδοκίµησε.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο κ. Τσούνης είχε την ευκαιρία να αναλάβει µια σειρά επιτελικών θέσεων στον ιδιωτικό και τον δηµόσιο τοµέα. Οι πολιτικές διασυνδέσεις που διατηρεί ο 53χρονος οµογενής στην αµερικανική πρωτεύουσα θεωρούνται σηµαντικές. Πρόκειται, άλλωστε, για έναν πολιτικό διορισµό, µε δεδοµένο ότι ο Τζορτζ Τσούνης δεν είναι διπλωµάτης καριέρας.

Υπό αυτό το πρίσµα, αξίζει να επισηµανθεί η µακροχρόνια σχέση που διατηρεί µε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, καθώς στην προεκλογική µάχη του 2012 είχε διατελέσει πρόεδρος των «Ελληνοαµερικανών για τους Οµπάµα - Μπάιντεν». Επιπλέον, γνωρίζεται καλά µε τον υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, και απολαµβάνει την πλήρη στήριξη του φιλέλληνα γερουσιαστή Ρόµπερτ Μενέντεζ, µε τον οποίο έχει αναπτύξει στενή φιλία.

Παρά το γεγονός ότι συγκαταλέγεται κυρίως στους χορηγούς του ∆ηµοκρατικού Κόµµατος, ο οµογενής επιχειρηµατίας διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας µε βουλευτές και γερουσιαστές και από τα δύο µεγάλα κόµµατα.

Ο Τζορτζ Τσούνης µεγάλωσε στην ελληνική κοινότητα της Νέας Υόρκης. Παρακολουθούσε το ελληνικό σχολείο, συµµετείχε στην ελληνική παρέλαση που γίνεται κάθε χρόνο για την 25η Μαρτίου στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν και ήταν ενεργό µέλος της κοινότητας της Αγίας Παρασκευής. Αυτή τη στενή σχέση µε την Εκκλησία και την ελληνοαµερικανική κοινότητα τη διατήρησε καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδροµίας του, καθώς είναι µέλος του Αρχιεπισκοπικού Συµβουλίου της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αµερικής, του Faith and Leadership 100, του Συµβουλίου Ελληνοαµερικανικής Ηγεσίας (HALC) και της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (THI).