Πλήρως άνοιξε τα χαρτιά του για τις εθνικές εκλογές ο πρωθυπουργός, κατά τη σημερινή παρέμβασή του στη Βουλή, δίνοντας απαντήσεις σε όλα τα σενάρια και την έντονη φημολογία του τελευταίου διαστήματος.

Τι αποκάλυψε ακριβώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Πρώτον, ότι η διπλή εκλογική αναμέτρηση είναι περίπου αναπόφευκτη, λόγω του ισχύοντος εκλογικού νόμου, που θα εφαρμοστεί μία και μοναδική φορά, στις επόμενες κάλπες. «Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην προκύψουν εκλογές μετά από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής -δεν λέω ότι είναι αδύνατον, αλλά θα είναι εξαιρετικά δύσκολο», ήταν η χαρακτηριστική του φράση. Μετά από δέκα χρόνια λοιπόν, η χώρα θα γνωρίσει ξανά επαναληπτικές εκλογές.

Δεύτερον, ότι η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει την αυτοδυναμία και δεν θα μπει σε μια λογική μετεκλογικών συμμαχιών και συνεργασιών. «Σήμερα αυτό το οποίο χρειάζεται η χώρα πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι πολιτική σταθερότητα. Δεν χρειάζεται πειραματισμούς, δεν χρειάζεται εφήμερες συμμαχίες οι οποίες δεν θα αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου», είπε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Τρίτον, ότι η λογική της διεύρυνσης της ΝΔ και της ένταξης στο κόμμα και στην κυβέρνηση στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους και ιδίως από το κέντρο θα συνεχιστεί. Όπως υπογράμμισε, «αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι μεν κυβέρνηση ενός κόμματος στα χαρτιά, έχει ενσωματώσει όμως δυνάμεις και στελέχη πολύ ευρύτερα των παραδοσιακών ορίων της Νέας Δημοκρατίας. Με αυτή την πολιτική, αυτή την ανοιχτή, αυτή τη συμπεριληπτική πολιτική, θα πορευτούμε και στο εξής και εφόσον ο ελληνικός λαός μας δώσει πάλι την εμπιστοσύνη του στις επόμενες εκλογές».

Τέταρτον, ότι ένας ισχυρός λόγος που απορρίπτει τις εισηγήσεις που δέχεται για πρόωρες εκλογές την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2022 είναι το σύνθετο διεθνές περιβάλλον και οι προκλήσεις που δημιουργεί ο πόλεμος και οι προεκτάσεις του, προκλήσεις τις οποίες σε περίπτωση διπλής κάλπης θα πρέπει να διαχειριστεί για 40 ημέρες περίπου ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, δηλαδή ένας ανώτατος δικαστικός με μηδαμινή πολιτική εμπειρία και πρόχειρα φτιαγμένο υπουργικό συμβούλιο. «Και αναρωτιέμαι -για σκεφτείτε το λίγο κ. Τσίπρα- έχουμε πόλεμο σήμερα, λέτε ότι είμαστε σε πολεμική οικονομία και ζητάτε ταυτόχρονα να γίνουν εκλογές και ενδεχομένως, πιθανό σενάριο, να πρέπει η χώρα να περάσει και από τη βάσανο μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης, γιατί δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, και να μπούμε σε περίοδο μιας δεδομένης πολιτικής αστάθειας για δύο ή τρεις μήνες. Και αναρωτιέμαι αν αυτό σήμερα συνιστά υπεύθυνη στάση, όταν όλοι αναγνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή κρίση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Πέμπτον, ότι οι μεθεπόμενες εκλογές, δηλαδή οι επαναληπτικές, θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή τον Ιανουάριο του 2020 και ο οποίος δίνει κλιμακωτό μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα, ανάλογα με το ποσοστό που θα συγκεντρώσει.

Έκτο και τελευταίο, ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2023.