«11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης την ημέρα της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία, κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση που και συντόνισε η δημοσιογράφος του Euronews Φαίη Δούλγερη και διοργάνωσε το 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 - 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο υπουργός τόνισε ότι πολλά άλλαξαν από την ημέρα αυτή, αλλά η μεγαλύτερη πολιτική αλλαγή έγινε στη Γερμανία που εγκατέλειψε την λογική να αφεθεί ο Πούτιν να παίζει ρόλο στην περιοχή. Επιχειρώντας μια συνολική αποτίμηση των τελευταίων ετών, δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό πείραμα ενδυναμώνεται στη διάρκεια των κρίσεων και αυτό φάνηκε με την πανδημία, όπου καταρτήθηκε από κοινού πλάνο εμβολιασμού, συμφωνήθηκε ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, ενώ αποφασίστηκε και ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Ιδιαίτερα στάθηκε στο θέμα της ενέργειας και υπογράμμισε ότι χρειάζεται ρύθμιση των τιμών, επάρκεια και εξερεύνηση νέων πηγών, κυρίως στη Μεσόγειο. Παραδέχτηκε ότι είμαστε την αρχή και όχι στο τέλος και τόνισε ότι χρειάζεται ένα νέο ενεργειακό μείγμα ώστε να μην υπάρχουν εξαρτήσεις.

Αναφορικά με την στάση της Δύσης απέναντι στη Ρωσία, άσκησε κριτική στην Τουρκία που τη διευκολύνει και υποδέχεται, όπως είπε, τους ολιγάρχες με τα γιοτ στα λιμάνια της αλλά και στην Ουγγαρία, που δέχτηκε να πληρώσει το Κρεμλίνο με ρούβλια.