Mε κεντρικό αφήγημα την επιστροφή της σοσιαλδημοκρατίας και στόχευση τα μεσαία και αδύναμα στρώματα, που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική και ενεργειακή κρίση, πορεύεται ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πρώτη μέρα που εκλέχτηκε πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Κύριο μέλημά του είναι να οργανώσει την προγραμματική «φαρέτρα» του κόμματος, γι’ αυτό και έχει απευθυνθεί σε ακαδημαϊκούς, διανοουμένους, αλλά και νέους επιστήμονες, καλώντας τους να πλαισιώσουν τις τάξεις του ΚΙΝ.ΑΛ.

kinal
 Στη λογική αυτή, αξιοποιώντας και τη σημαντική διεθνή εμπειρία που έχει αποκτήσει από την επταετή παρουσία του σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο, ο κ. Ανδρουλάκης έχει προχωρήσει στην ανάθεση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων σε προσωπικότητες εκτός των στενών κομματικών τειχών.

Πρωτεύοντα ρόλο σε όλη αυτή τη διαδικασία έχει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος έχει αναλάβει συντονιστής στο «Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία», που αποτελεί και το think tank του κόμματος.

Σημαίνοντα ρόλο στη λειτουργία του ινστιτούτου παίζει ο νέος επιστήμονας Γιώργος Παπούλιας, ο οποίος μέχρι πρότινος «έτρεχε» το think tank «Δίκτυο» της Άννας Διαμαντοπούλου.

Μέσα από το ινστιτούτο, το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να λειτουργεί με επαγγελματικούς ρυθμούς και να συνεργάζεται με τους τομείς του κόμματος, με νέους επιστήμονες και με τους συνεργάτες των βουλευτών, γίνεται μια συντεταγμένη προσπάθεια για να ενισχυθεί ο προγραμματικός λόγος του ΚΙΝ. ΑΛ.

Παράλληλα, ο κ. Ανδρουλάκης έχει επιλέξει να αναθέσει καθήκοντα συμβούλων του σε συγκεκριμένα στελέχη με σημαντική εμπειρία και επαγγελματική διαδρομή.

Ο Ηλίας Κικίλιας, οικονομολόγος και πρώην πρόεδρος του ΟΑΕΔ, έχει αναλάβει τα ζητήματα της οικονομίας.

Ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης, έχει αναλάβει τις αρμοδιότητες επί των εξωτερικών ζητημάτων.

Ο Χάρης Δούκας, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων - Μηχανικών στο ΕΜΠ, έχει αναλάβει τις αρμοδιότητες στα ζητήματα της ενέργειας.

Στην πορεία, δε, προς τις εκλογές, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα πλαισιώσει το γραφείο του και με άλλους συνεργάτες που θα έχουν αρμοδιότητες για θέματα Παιδείας, πράσινης πολιτικής και οικονομίας, ανάπτυξης, νέων τεχνολογιών κ.λπ.